Чим замінити яйця у випічці. Які альтернативи жовтка і білка існують
Фото: depositphotos.com

Яйця неймовірно корисний та універсальний продукт, який можна готувати на сніданок, додавати до обідів та вечерь. Окрім цього, вони є одним з головних інгредієнтів у випічці та кондитерських виробах.

Однак такі причини, як дотримання посту, алергія, веганський раціон можуть призвести до потреби замінити яйця у рецепті смачного пирога чи печива.

Експерти видання Healthline зібрали декілька доступних альтернатив яєць.

Чому яйця використовують у випічці

Яйця сприяють структурі, кольору, смаку та консистенції хлібобулочних виробів наступними способами:

  • Зв’язування: допомагають поєднувати інгредієнти та утримувати їх разом. Це надає їжі структуру і запобігає її розпаду.
  • Закваска: яйця затримують кишені повітря в продуктах, змушуючи їх розширюватися під час нагрівання. Це допомагає продуктам роздуватися або підійматися, надаючи хлібобулочним виробам, об’єм та легку повітряну консистенцію.
  • Волога: Рідина з яєць всмоктується в інші інгредієнти, що додає вологу до готового продукту.
  • Смак і зовнішній вигляд: Яйця допомагають поліпшити смак випічки та сприяють її золотисто-коричневому вигляду.

Замінники пюре

1. Яблучний пюре

Це пюре з варених яблук. Воно часто підсолоджується або ароматизується спеціями, такими як мускатний горіх та кориця.

Використання однієї четвертої склянки (близько 65 г) яблучного пюре може замінити одне яйце в більшості рецептів.

Якщо ви використовуєте солодкий сорт яблук, вам слід зменшити кількість цукру або підсолоджувача в рецепті.

2. Бананове пюре

Єдиним мінусом випічки з бананами є те, що ваш готовий продукт може мати м’який банановий смак. Інші пюре з фруктів, такі як гарбуз та авокадо, теж працюють і можуть не так сильно вплинути на смак. Який би фрукт ви не вибрали, ви можете замінити кожне яйце однією четвертою склянки (65 грамів) пюре.

Випічка, виготовлена ​​з пюре з фруктів, може бути не настільки коричневою, але вона буде дуже щільною і вологою. Ця заміна найкраще працює у тортах, булочках, тістечках та швидкому хлібі.

Про користь фруктів ви можете дізнатися у наших матеріалах:

  • Хто яблуко в день з'їдає, у того лікар не буває: користь та шкода споживання яблук
  • Покращує здоров'я очей та серця. Чому авокадо вважають корисним фруктом
  • Роблять кишківник здоровішим. Калорійність бананів, їхня поживна цінність та користь

3. Мелене насіння льону або чіа

Насіння дуже поживні та корисні. Вони містять омега-3 жирні кислоти та клітковину.

Ви можете подрібнити насіння самостійно вдома або придбати у подрібненому вигляді. Щоб замінити одне яйце, збийте 1 столову ложку (7 г) меленого чіа чи лляного насіння 3 столовими ложками (45 г) з водою до повного вбирання та загущення.

Це може призвести до того, що хлібобулочні вироби стануть важкими та щільними. Насіння нададуть горіхового смаку виробу, тому краще використовуйте їх в млинцях, вафлях, булочках, хлібі та печиві.

Ще більше інформації про насіння ви знайдете за посиланням:

  • Все про насіння: соняшникове, гарбузове, лляне та кунжут. Користь, шкода та рецепти страв
  • Насіння льону vs насіння чіа. У пошуках доступних суперфудів

4. Шовковий тофу

Тофу – це згущене соєве молоко, яке переробляють і пресують у тверді блоки. Текстура тофу варіюється залежно від вмісту води: чим більше води видавлюється, тим тофу стає твердішим. Шовковий тофу має високий вміст води, тому він м’якший за консистенцією.

Щоб замінити одне яйце, додайте одну четверту склянку (близько 60 г) пюреподібного шовкового тофу. Він зробить хлібобулочні вироби більш щільними та важкими, тому його найкраще використовувати в тістечках та печиві.

5. Горіхове масло

Щоб замінити одне яйце, використовуйте 3 столові ложки (60 грам) горіхового масла (кеш'ю, арахісового чи мигдалевого).

Це може вплинути на смак готового продукту, тому найкраще використовувати в брауні, млинцях та печиві. Обирайте масла кремової консистенсії. 

Детальніше про користь горіхів:

  • Все про горіхи: волоські, арахіс, мигдаль, кеш'ю, фундук, фісташки. Користь та ризики

6. Газована вода

Газована вода може додати вологи виробу, але вона також діє як чудовий розпушувач. Карбонізація затримує бульбашки повітря, які допомагають зробити готовий продукт легким і пухким.

Ви можете замінити одне яйце 1/4 склянкою (60 грамів) газованої води. Ця заміна чудово підходить для тортів та кексів.

Що робити, якщо рецепт вимагає окремо яєчних білків або жовтків

Інгредієнти, про які йдеться в цій статті, чудово замінюють цілі яйця, але деякі рецепти вимагають лише білків або жовтків.

Ось найкращі заміни для кожного:

  • Яєчний білок: аквафаба – це рідина, що залишилається після варіння квасолі або нуту. Використовуйте 3 столові ложки (45 г) для кожного яєчного білка, який ви хочете замінити.
  • Яєчні жовтки: соєвий лецитин є побічним продуктом соєвої олії. Має властивості зв’язування, подібні до властивостей яєць. Він також продається у вигляді порошку. Ви можете замінити кожен великий жовток на 1 столову ложку (14 г).

Читайте також:

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.