Здоровий холодильник. Як впорядкувати продукти, щоб їсти корисно і худнути
Фото: depositphotos.com

Запасти холодильник корисною їжею – це лише половина справи, особливо якщо ви намагаєтеся схуднути. Важлива також організація продуктів у холодильнику. 

Радимо також прочитати:

Що в холодильнику досвідченого кухаря з колекцією солі, шефа веганського ресторану

Дієтологиня Жаклін Лондон у інтерв'ю для видання LIVESTRONG.com поділилась п’ятьма порадами щодо облаштування холодильника, які допоможуть ступити на стежку здорового харчування.

1. Комбінуйте продукти

Часто єдине, що стоїть між людиною та здоровою їжею, – це час. Щоб спростити життя та впорядкувати продукти, зберігайте улюблені, але здорові ласощі для зручності в одній шухляді. Це може бути морква та хумус, яблука та арахісова паста.

Дієтологиня радить спробувати шашлик зі свіжих фруктів. Просто помийте та подрібніть улюблені фрукти і нанизайте їх на дерев'яну паличку. Щоб максимально збалансувати такий перекус, візьміть з собою насіння та горіхи. Це допоможе вам у випадку термінових справ не залишитись голодним.

Читайте також:

  • Все про насіння: соняшникове, гарбузове, лляне та кунжут. Користь, шкода та рецепти страв
  • Все про горіхи: волоські, арахіс, мигдаль, кеш'ю, фундук, фісташки. Користь та ризики

2. Класифікуйте та маркуйте продукти

Організуйте продукти так, щоб фрукти були в одному контейнері, овочі – в іншому. Те саме стосується інших категорій продуктів.

3. Зберігайте поживні продукти на центральних полицях

Яка користь від купленої капусти, якщо ви не можете знайти її у холодильнику?

Тому тримайте фрукти, овочі, нежирні молочні продукти, морепродукти та улюблені несолодкі напої на центральних поличках.

Те саме стосується води. Часто люди сприймають спрагу за голод. Тому перш ніж щось з'їсти, варто відновити свій водний баланс. Тож тримайте пляшку з водою також на видному місці у приміщенні. 

Під час організації холодильника також пам’ятайте про безпеку зберігання харчових продуктів. Деякі продукти повинні зберігатися при особливій температурі для зберігання свіжості. 

Дієтологиня радить:

  • Зберігайте листяну зелень та все, що попередньо нарізане шматочками, у контейнерах.
  • М'ясо, морепродукти, птиця, молочні продукти та яйця, а також залишки овочів повинні лежати посередині холодильника, ближче до його задньої стіни. 
  • На дверях тримайте продукти з великим терміном придатності: приправи, вино, соуси. 

4. Зробіть заготовлення

"Однією з найбільших перешкод дотримання здорового раціону є підготовка інгредієнтів. Адже, хто хоче подрібнювати овочі після довгого робочого дня? Тому підготовка інгредієнтів заздалегідь може подолати цю проблему", – пояснює Лондон.

Особливо це стосується приготування салату. Якщо всі ваші інгредієнти готові, салат приготується за лічені хвилини.

"Виділіть трохи часу для миття, подрібнення та зберігання овочів та фруктів у прозорих контейнерах на другій полиці вашого холодильника", – радить Лондон.

Ви також можете запастись іншими корисними інгредієнтами для салату, такі як квасоля та нут.

Рецепти салатів ви можете знайти за посиланнями:

  • Рецепти вітамінних салатів з капустою. Смачно, швидко й бюджетно
  • Рецепти сніданків. Готуємо корисні та поживні салати
  • Рецепти обідів. Готуємо салати з пастою та овочами

5. Зберігайте шкідливу їжу поза зором

Споживання улюбленої їжі, нехай і не дуже корисної, є важливою частиною здорового, збалансованого раціону. Але щоб не переїсти, з’їжте лише одну порцію, а інше сховайте в холодильнику, у місці поза зором. Наприклад, у нижній частині холодильника або на найвищій полиці. Тобто так, щоб відкриваючи холодильник, ви не бачили цей продукт. 

Те саме стосується і морозилки. Упорядкуйте її таким чином, щоб відкриваючи дверцята, ви бачили не морозиво чи пельмені, а овочі, рибу чи м'ясо.

Читайте також:

  • Чому споживання ковбаси – шкідливе для здоров'я – дослідження
  • Ківі захищає імунітет та зменшує тиск. Чому він такий корисний та скільки його варто їсти
  • Що таке дієта NOOM та чи варто її спробувати

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.