Зміст:
  1. Користь денної дрімоти
  2. Недоліки денного сну 
  3. Як спати вдень і бути здоровим

У країнах Середземноморського узбережжя поширена практика сієсти – денного відпочинку. В Україні такого звичаю немає, попри те, що наука доводить безліч корисних властивостей денної дрімоти. Тож, можливо, саме сьогодні слід подумати про додавання у свій графік нової корисної звички.

Перевагам 20-30-хвилинного сну вдень Стівен Бендер, ад’юнкт-професор Texas A&M University, присвятив цілу статтю для видання The Conversation. Однак запевняє, попри позитивний ефект, все ж є декілька важливих застережень. LIGA.Life переповідає головне зі статті Бендера.

Користь денної дрімоти

Вчені дослідили багато переваг денного сну. Наприклад, короткотривала сієста може покращити розумову роботу, пам’ять, пильність, увагу та швидкість реакції.

Нетривала дрімота протягом дня також пов’язана з підвищенням продуктивності та креативності. Цією перевагою скористались деякі іноземні компанії, організувавши в офісі кімнати для сну

Ба більше, мозок використовує сон для обробки інформації, зібраної протягом дня. У перспективі це може покращити здатність розвʼязувати проблеми. 

Дослідження також довело, що люди, які спали вдень, були менш фрустрованими та імпульсивними. Це призвело до покращення зосередженості та ефективності під час виконання робочих завдань. А для тих, хто вчиться грати на музичних інструментах, такий сон може допомогти покращити нові моторні навички. 

Хочете зменшити стрес? Присвятіть 20 хвилин денному сну! Одне дослідження показало, що це покращує настрій. Однак триваліший сон не мав такого ефекту.

Також є припущення, що дрімота повʼязана зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань. Дослідження доводять, що регулярний сон допоможе знизити кількість стресових гормонів, що призведе до нормалізації артеріального тиску та частоти серцевих скорочень. 

Якщо вам важко заснути вдень, професор радить спробувати прогресивну мʼязову релаксацію або прослуховування музики для релаксу. Головне – перед цим поставте будильник. Адже дрімота буде корисною лише за умови короткотривалості.

Недоліки денного сну 

Дрімота, яка триватиме понад 30 хвилин, може призвести до млявості та дезорієнтації. Як результат, це погіршить когнітивні функції від кількох хвилин до пів години. Бендер стверджує, що у більшості випадків цей ефект можна мінімізувати, споживаючи кофеїн безпосередньо після сну. Адже він тимчасово блокує дію аденозину – хімічної речовини, що сприяє сну.

Тривала та пізня післяобідня дрімота також може заважати нічному сну, наприклад, ускладнювати засинання. Регулярне порушення циклу сну-неспання може призвести до депривації – дефіцит задоволення потреби у сні.

А у людей віком 60+ років тривалий сон вдень може навпаки збільшити ризик серцево-судинних хвороб. Так, дослідження виявило, що люди, які спали понад 1 год на день мають більшу ймовірність підвищення артеріального тиску, високого рівня цукру в крові, надлишку жиру в зоні живота та аномального рівня холестерину або тригліцеридів.

Як спати вдень і бути здоровим

Щоб максимізувати переваги і зменшити ризики дотримуйтесь таких порад:

  • спіть до 30 хвилин, щоб не бути млявим та дезорієнтованим і не порушити сон вночі;
  • дрімайте до обіду, а не після;
  • завершуйте дрімоту принаймні за 4-6 годин до нічного сну;
  • створіть належне середовище: тихе, зручне, слабоосвітлене;
  • боретесь з денною сонливістю – знайдіть першочергову причину. Можливо, слід зменшити споживання кофеїну або збільшити кількість годин сну вночі. 

Дрімота повинна доповнювати режим здорового сну, а не служити заміною нічного відпочинку. Збалансований підхід сприятиме енергійному, зосередженому та витривалому життю.

Читайте також: "Мій партнер заважає спати". Чи дійсно сон у різних ліжках може сприяти розлученню