Вчені назвали 5 факторів якісного сну, які зменшують ризик передчасної смерті
Фото: Pexels

У новому дослідженні, представленому на щорічній зустрічі American College of Cardiology, вчені виокремили 5 факторів якісного сну, які зменшують ризик смерті від серцево-судинних захворювань, онкології та інших причин. Люди з якісним сном також мають довшу очікувану тривалість життя.

Це доводить, що покращення сну та вчасне виявлення його розладів може запобігти передчасній смерті.

П'ять факторів здорового сну

  • сон 7-8 годин щоночі;
  • легке засинання впродовж більшості ночей;
  • сон без пробудження впродовж більшості ночей;
  • більшість ранків людина відчуває себе відпочилою;
  • відсутність снодійних.

Дослідники використали ці фактори, щоб оцінити якість сну понад 172 000 людей, які брали участь в опитуванні National Health Interview Survey у 2013-2018 роках.

Приблизно через 4 роки дослідники використовували дані Національного індексу смертності, щоб визначити, хто з учасників помер. Мета – побачити, чи існує зв’язок між поганим сном і ризиком ранньої смерті.

Вони також врахували інші фактори, які могли вплинути на ризик смертності: соціально-економічний статус, паління, алкоголь та інші захворювання.

Люди з п'ятьма сприятливими факторами сну мали на 30% меншу ймовірність смерті з будь-якої причини, на 21% меншу – від серцево-судинних захворювань, на 19% меншу ймовірність – від раку, і на 40% меншу – через інші причини, у порівнянні з людьми, які не мали цих факторів або максимум – один.

До того ж очікувана тривалість життя у чоловіків з п'ятьма факторами здорового сну була на 4,7 років довшою у віці 30 років, ніж у чоловіків з жодним або одним сприятливим фактором. Однак у жінок цей показник менший – 2,7 років.

Необхідні додаткові дослідження, щоб дізнатися, чому сприятливі фактори сну впливають на тривалість життя жінок та чоловіків по-різному.

Сон впливає не лише на здоров'я серця

Оскільки дослідження є спостережним, дослідники не змогли довести пряму причинно-наслідкову дію. Однак підтвердили, що існує зв’язок між якістю сну та ризиком смерті.

В рамках іншого дослідження також виявили, що погана якість сну підвищує ризик діабету 2 типу, ожиріння та серцево-судинних захворювань. Натомість апное сну – тимчасова зупинка дихання під час сну – може збільшити ризик серцевого нападу, високого кров’яного тиску та порушення серцевого ритму.

За словами Ніколь Вайнберг, кардіологині з Центру здоров’я Провіденс-Сент-Джон (Каліфорнія), подібні дослідження дають нам змогу краще зрозуміти вплив сну на весь організм, а не лише на ризик серцево-судинних захворювань.

Як покращити сон

Ключовим є дотримання гігієни сну:

  • лягайте спати в один і той самий час щовечора і вставайте в той самий час щоранку, навіть у вихідні;
  • подбайте, щоб у вашій спальні було прохолодно, темно і тихо;
  • тримайте гаджети якомога далі від ліжка;
  • уникайте важкої їжі, кофеїну та алкоголю незадовго до сну;
  • рухайтесь регулярно. Це може допомогти заснути вночі.

Якщо після зміни звичок ви все ще не прокидаєтеся бадьорими більшість ранків, зверніться до лікаря. Розлад сну або інші стани можуть погіршувати його якість.

Читайте також: 1,5 л води, 10 000 кроків, 8 годин сну. Розвінчуємо популярні міфи про здоровий спосіб життя