Стрибки зі скакалкою чи біг. Що краще обрати для кардіотренувань
Фото: depositphotos.com

І стрибки на скакалці, і біг є доступними та ефективними способами попрацювати над своєю фізичною формою. Незалежно від того, чи людина працює над витривалістю чи інтенсивністю.

Про особливості обох активностей розповідають експерти Healthline.

  • Які м'язи залучують

Обидві активності передбачають використання м’язів нижньої частини тіла, тоді як м’язи кору забезпечують стабілізацію тулуба. 

Під час пробіжки активуються м'язи розгиначів стегна для більшого діапазону рухів. Однак, поперемінне стрибання з ноги на ногу зі скакалкою вимагає більшого використання цих м'язів, щоб стабілізувати таз.

Стрибки через мотузку також передбачають опір для управління скакалкою, залучаючи м'язи плечей, біцепс, трицепс та згиначі передпліччя. Біг передбачає мінімальний опір. Проте впродовж пробіжки виникає повторюване скорочення дельтоподібних м'язів і стійке згинання руки для урівноваження рухів ногами.

  • Сила ударів

Вона відносно однакова в обох видах рухливості.

Сила удару відрізняється між звичайним та подвійним (коли під час одного стрибка скакалка прокручується двічі) стрибками. Подвійний стрибок має більшу ударну силу. 

  • Аеробні чи анаеробні активності

Біг і стрибки зі скакалкою можуть бути аеробними вправами для підвищення витривалості, підтримуючи рівномірний темп протягом тривалого часу.

Проте спринт або інтервалів високої інтенсивності, які вважаються анаеробною діяльністю, також можливі в обох активностях. 

І той, і інший варіант є хорошою частиною інтервальних тренувань високої інтенсивності (HIIT), які передбачають короткі періоди фізичних вправ на 80–95% від максимальної частоти серцевих скорочень у поєднанні з вправами меншої інтенсивності (40–50% від максимальної частоти серцебиття).

Читайте також:

  • Спалення жиру

Дванадцятитижневе дослідження показало, що стрибки зі скакалкою зменшують жирові відкладення в організмі та зменшують ризики серцево-судинних захворювань.

Інші дослідження виявили подібні результати щодо зменшення жиру в організмі. Однак, кількість та обсяг досліджень зі стрибків значно менша, ніж досліджень з бігу.

Біг виявився чудовим методом спалювання жиру в організмі. Подібні витрати калорій спостерігались для різних форм бігу, включаючи безперервний біг на витривалість та інтервальне тренування з високою інтенсивністю.

Яку активність вибрати

І біг, і стрибки покращують серцево-судинну витривалість. Однак якщо у вас не має багато часу, то стрибки зі скакалкою принесуть більше користі, ніж короткочасна пробіжка.

Якщо ваша мета – стати кращим бігуном або взяти участь в забігу, пробіжка – найкращий варіант. Окрім того, якщо ви більш схильні насолоджуватися зміною оточення під час виконання вправ, біг є ліпшим рішенням.

Стрибки зі скакалкою є альтернативною вправою, яку можна виконувати в дні між пробіжками, щоб змінити схему активації м’язів, одночасно покращуючи серцево-судинну форму.

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.