Чому стрибки зі скакалкою корисні для здоров'я. П'ять причин пострибати
Фото: depositphotos.com

Основний принцип стрибків зі скакалкою простий, але залежно від спортивних цілей людини існує безліч різних способів її використовувати.

Наприклад, деякі люди стрибають на скакалці у швидкому темпі з метою розвитку швидкості та спритності. Інші атлети хочуть пропрацювати свою силу, тому зосереджуються на рухах скакалкою, обертаючи її двічі перед приземленням. Також існують варіанти аеробіки та танців із застосуванням скакалки.

Однак вона також може бути корисним спорядженням для розминки перед бігом, силовим тренуванням чи ходьбою. Така вправа допоможе підготувати організм до тренування та розігріти м'язи усього тіла.

Як би спортсмени не використовували скакалку, тренування зі скакалкою має безліч переваг для фізичного здоров'я людини. Ресурс SELF виокремлює:

1. Ефективне кардіотренування

Якщо ви шукаєте ефективний варіант кардіотренування, стрибки зі скакалкою – одна з найкращих вправ, яка пришвидшує пульс. Окрім цього, під час стрибків залучуються різні групи м'язів одночасно, що збільшує ефективність тренування. 

Це також приклад активності високої інтенсивності. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), одна хвилина активності високої інтенсивності прирівнюється за користю до двох хвилин активності з помірною інтенсивністю (швидка ходьба або гра в теніс) з точки зору користі для здоров’я. 

Комплекси вправ зі скакалкою:

  • Стрибаємо донесхочу. Кардіотренування для спалення зайвих калорій
  • Кардіо тренування вдома зі скакалкою: топ-5 вправ для схуднення

2. Зміцнення всього тіла

Тренування зі скакалкою – це зміцнення всього тіла. Рух особливо націлений на м'язи ніг: литки, квадрицепсу та підколінних сухожиль. Стрибки також позитивно впливають на м'язи кора, біцепсу і плечей. Цікаво, що вам не потрібно постійно думати про те, щоб залучити всі групи м’язів під час стрибка. Це, як правило, відбувається природним шляхом.

3. Підвищує щільність кісткової тканини

Стрибки через мотузку можуть допомогти наростити щільність кісткової тканини. Це доводить невелике дослідження, проведене у 2015 році серед жінок в передклімактеричному періоді. Вчені виявили, що скакалка може поліпшити мінеральну щільність кісток стегна.

Це важливо, оскільки щільність кісткової тканини, як правило, зменшується з віком. Тому це може призвести до захворювань, включаючи остеомаляцію (виражене розм'якшення кісток) та остеопороз. Створюючи щільність кісткової тканини за допомогою такої активності, як стрибки зі скакалкою, ви можете зменшити ризик розвитку цих захворювань.

Детальніше про остеопороз ви можете прочитати тут:

4. Покращує координацію

Скакалка вимагає розвиненої координації. Ваші руки, ноги, а іноді навіть очі повинні працювати разом, щоб переконатись, що ви правильно розмахуєте скакалкою, стрибаєте через неї в потрібний час, а потім постійно повторюєте цей рух.

Спочатку високий рівень координації може здатися надзвичайно складним, але дотримуйтесь його, і ви побачите, як покращуються ваші базові навички.

5. Підсилює рівновагу

Стрибки зі скакалкою можуть стати ефективним способом покращення рівноваги. Невелике дослідження за участі футболістів дійшло висновку, що стрибки зі скакалкою є додатковим методом для поліпшення рівноваги, а також моторної координації.

За результатами дослідження, коли людина стрибає через скакалку, їй потрібно відновити рівновагу між кожним стрибком. Окрім цього, баланс є необхідним для вдалого стрибка вгору.

Читайте також:

  • Як вибрати скакалку: види, матеріали, довжина
  • Що таке "м’язи кору", їх функції та базові вправи для зміцнення
  • Чому після тренування виникає тремтіння в тілі. П'ять головних причин