Зміст:
  1. Йога з цуциками та кошенятами від Lapki
  2. Тренування на батутах від Ducks
  3. Тренування на роликах-квадах від Agents 01001
  4. Йога в оранжереї від Routine 

Будьмо відвертими, не всім подобається бігати, тягати залізо у тренажерній залі, займатися пілатесом чи стрибати на степ-аеробіці. Попри те, що індустрія масового спорту пропонує багато різноманітних опцій, інколи складно знайти своє чи взагалі почати цей пошук. 

LIGA.Life знайшла чотири нестандартні види фізактивності, які можна відвідати у Києві, якщо вам складно знайти свій вид спорту, звичайні тренування вже набридли або вам хочеться чогось екстраординарного.

Йога з цуциками та кошенятами від Lapki

Ідея фізактивності з тваринками – не нова. Подібні тренування вже проводять у Великій Британії, США, Франції, Канаді, Іспанії та інших країнах. Засновниця української компанії Lapki Діана Щербанюк вирішила відкриту подібну справу й у Варшаві, де нині мешкає. Згодом ідея масштабувалась в Україні. Нині Lapki проводять йогу з улюбленцями не тільки у Києві, але й Одесі, Львові, Дніпрі та Харкові. 

"Ідея народилась через те, що я хотіла завести собаку, але орендодавець, мʼяко кажучи, був не в захваті від цього. Побачила в TikTok, як проводять подібні тренування у Лондоні, мені сподобався формат. Почала шукати в Польщі, Чехії та Україні. Зрозуміла, що нічого подібного немає", – пригадує Діана.

Знайшла студію, яка була відкрита до співпраці в такому форматі, і почала шукати песиків. Відео з тренувань викладали в соцмережі, так комʼюніті збільшувалось, а інтерес зростав.

Батути, ролики, йога з песиками та в оранжереї. Куди піти на тренування, якщо зала набридла
Фото: Lapki. Puppy Yoga Київ

"Найпопулярніше питання: звідки в нас песики? Співпрацюємо з розплідниками на постійній основі та організовуємо благодійні заняття, на які приїжджають песики з притулків. Оскільки питання безпритульних тварин з початку повномасштабної війни, а потім і підриву Каховської ГЕС постало особливо гостро. Я сама з Каховки, тож ця трагедія – моя особиста історія", – розповідає засновниця та додає: 

"Заняття з песиками та кошенятами з притулку – благодійні. Весь прибуток ми віддаємо притулкам".

Найцікавіше, що у процесі тренування декілька улюбленців знайшли новий дім. Наприклад, одна пара забрала одразу двох кошенят з Гостомельського притулку. 

"Мета наших занять – соціалізація тварин, а не продаж чи пошук господарів. На кожному занятті є представники розплідників та притулків. Вони можуть відповідати на запитання учасників. Ми лише організовуємо саму подію", – зауважує Діана.

Цікаво, що найбільший ажіотаж в авдиторії викликають заняття з коргі та французькими бульдогами. Однак засновниця каже, що попит варіюється від міста. Наприклад, у Дніпрі люди більше приходять на великих собак, як хаскі.

А у Києві – на маленьких, як мальтіпу чи коргі.

Комфорт та безпека тваринок – пріоритет Lapki. З цих самих міркувань тренування базується саме на флоу йозі – дуже повільна рухливість, орієнтована на розслаблення, без важких асан на баланс, щоб випадково не нашкодити малюкам. У процесі всі звертають увагу на тваринок, щоб ненароком їх не зачепити.

Також перед заняттям учасникам роздають друковані правила поведінки, наприклад:

  • Якщо до вас підійшло цуценя, і ви хочете його підняти, варто робити це без різких рухів і тримати за все тіло, фіксуючи спину, груди та живіт. Не тримайте вертикально чи за передні лапи, занадто високо чи на одній руці.
  • Якщо граєтесь іграшкою в "перетягування", то не тягніть сильно за зубки.
  • Не фотографуйте цуценят дуже близько або з ліхтариком тощо.

"А для людей такі заняття з йоги - своєрідна терапія для душі та тіла. Адже через практику ви покращуєте свій фізичний стан, а через взаємодію з тваринками – ментальний, – пояснює Діана та додає: – Часто до нас приходять люди, які вперше хочуть спробувати йогу, тому що сертифіковані тренери дають асани, розраховані на новачків. Але є й ті, хто більше грається з песиками, ніж тренується".

Цільова авдиторія – на 90% – жіноча і лише 10% – чоловіча. Вік варіюється від 8 до 40+ років. Також інколи Lapki влаштовують тренування, куди можна прийти з власним улюбленцем; індивідуальні заняття з йоги, наприклад, на дівич-вечір, День Народження, корпоративи тощо.  

Батути, ролики, йога з песиками та в оранжереї. Куди піти на тренування, якщо зала набридла
Фото: Lapki. Puppy Yoga Київ

Декілька організаційних моментів:

  • Місце та час проведення: м. Київ, Студія BKS, вул. Антоновича 40; м. Львів, Art-Fam, вул. В. Великого 26а; м. Одеса, Namaste Studio, вул. Рішельєвська 26; м. Дніпро, Vilna Studio, вул. Барикадна 7; м. Харків, Студія Fitme, пл. Павлівська 1/3. Час та дату тренувань – перевіряйте на сайті.
  • Тривалість заняття: 1 год.
  • Ціна: 700 грн.
  • Умови відвідування: Заняття відбувається за завчасним бронюванням на сайті або в Instagram. Розклад тренувань завантажують на сайт за тиждень до події, але місця швидко закінчуються. Тож в ідеалі – записуватись рівно за тиждень.
  • Спорядження: каримат та водичка є на локації.
  • Одяг: зручний спортивний одяг для заняття йогою та змінні шкарпетки, які слід одягти перед входом у зал.
Читайте також: Здоровий спосіб життя збереже молодість мозку. Нейробіологиня пояснила, чи це правда

Тренування на батутах від Ducks

Історія Ducks почалась з хобі його засновника. У 22 роки Станіслав Васкул почав займатися акробатикою. Тричі на тиждень ходив на тренування, аж поки не придбав собі власний батут та не облаштував невеличке приміщення для тренувань на вул. Ушинського, 40. Спочатку тренував інших сам, потім знайшов тренерів та докупив обладнання. За 10 років це переросло у два повноцінні батутні клуби Ducks. 

Серед послуг: стрибки на батуті, повітряна гімнастика, акробатика та паркур.

"Це все аеробна активність. Її перевага – відсутність ударного навантаження, натомість до процесу залучається все тіло. Тож кріпатура може бути від потилиці до пʼяток. А також дуже позитивно впливає на настрій. Загалом це спорт з максимально низьким порогом входу. Тобто вже після першого тренування на батутах відчуваєш і фізичне, і ментальне покращення стану", – розповідає Станіслав. 

Батути, ролики, йога з песиками та в оранжереї. Куди піти на тренування, якщо зала набридла
Фото: Ducks

Однак обмеження все ж існують. Наприклад, людям з травмами колін та спини види спорту з залученням батута можуть бути протипоказані. За словами засновника клуба, під час виконання базових елементів, комбінацій та трюків дискомфорт можна не відчути. Але під час переходу на вищий рівень, обмеження будуть лише зростати.

До повномасштабної війни 90% клієнтів Ducks були чоловіки, які працюють у сфері IT.

Адже часто вони ведуть сидячий спосіб життя, тож вільний час намагаються проводити активно, пояснює Станіслав. Однак після 24 лютого 2022 року жіноча та чоловіча авдиторії приблизно зрівнялась.  

"Також до нас часто приводять дітей, особливо тих, які нічим не хочуть займатися. А стрибки на батуті – це не тільки спорт, але й розвага для них. Не встигають помітити, як минуло пару місяців тренувань, і вони вже вміють виконувати круті спортивні комбінації", – додає Станіслав. 

Будь-яке тренування починається з розминки. Далі – практика базових вправ. Під час групових занять тренер дає кожному індивідуальне завдання, відповідно до вмінь. Є також формат індивідуальних занять з тренером і вільне відвідування, де можна пострибати без спеціаліста. 

Додаткова послуга клуба – оренда залу для святкувань, корпоративів чи просто активного та веселого проведення часу лише своєю компанією без зайвих людей.

Деталі, які можуть вас зацікавити:

  • Місце та час проведення: є два клуби Ducks – вул. Баренбойма, 11; вул. Соломʼянська, 3. В обох залах вчать стрибати на батуті, акробатиці, паркуру та повітряній гімнастиці. На Соломʼянці також є заняття з художньої гімнастики. Час конкретних тренувань слід уточнювати під час запису.
  • Тривалість заняття: 1 год. Вільне відвідування – 2 год.
  • Ціна: 1 групове тренування з акробатики, повітряної гімнастики та паркуру – 350 грн; 1 тренування на батуті – 400 грн; 1 індивідуальне тренування будь-якого напрямку – 750 грн, 1 спліт-заняття (2 людини) з тренером – 850 грн; вільне відвідування – 250 грн. Також є опції абонементів. Детальніше про ціни – за посиланням.
  • Умови відвідування: Заняття відбуваються лише за попереднім бронюванням у соцмережах або телефоном.
  • Спорядження: не потрібне.
  • Одяг: зручна спортивна форма – шорти та футболка. Обовʼязково слід взяти змінні шкарпетки, а дівчатам – резинку для волосся.  

Тренування на роликах-квадах від Agents 01001

Команда Agents 01001 – справа трьох подруг Ольги Горошко, Оксани Некрасової та Вікторії Саханди. Вони познайомились, катаючись на роликах-квадах – моделі, які мають чотири колеса, розміщені у два ряди. Подібні ви могли бачити, наприклад, в американських фільмах стилістики 1970-1980-х років. 

"Часто ці ролики називають дитячим і кажуть, що на них простіше їздити, ніж на інлайнах (звичайних роликах). Але це неправда. В обох є свої особливості руху. Наприклад, на квадах важливо тримати вагу на передній частині стопи. А це не так просто. Адже еволюційно людина звикла спиратися саме на пʼятку. Тому коли люди стають на квади, то доводиться "ламати себе", змінюючи перерозподіл ваги. Відтак на них аж ніяк не легше кататися", – пояснює Ольга.

Своє захоплення дівчата вирішили масштабувати. Так виникло Agents 01001 – команда, яка навчає катанню на квадах, а також влаштовує тематичні вечірки. 

Тренування відбуваються 2 рази на тиждень на локаціях, які мають спеціальне покриття для їзди. Усі охочі спочатку потрапляють в групу до початківців, щоб тренерки Ольга та Вікторія могли оцінити навички – перенесення ваги, балансування, фізичну підготовку тощо. Також є група середнього рівня, де люди вже володіють базою.

Зазвичай з початкової у середню групу переходять після 2-3 місяців регулярних тренувань. 

"Необовʼязково мати фізпідготовку для катання на квадах. Її можна здобути в процесі. Натомість слід бути психологічно готовим до того, що навчання вимагатиме фізичного розвитку. Ви не одразу будете крутитися так, як бачили в TikTok чи Instagram. Буде важко, але ми завжди радимо насолоджуватися процесом навчання", – запевняє Вікторія.

Під час такого тренування найбільше залучаються мʼязи ніг, сідниць та спини. Також є окремі вправи із залученням мʼязів рук. Фактично під час катання на квадах працює все тіло.  

"Звичайно це не можна порівнювати з силовими вправами з додатковою вагою у спортзалі. Це більше про зміцнення мʼязового корсета, мʼязів ніг, робота з тілом та балансом. Також ми перевчаємо ходити з носака на пʼятку, а не навпаки. Тобто ти буквально вчишся заново ходити та опановуєш мову тіла", – додає Вікторія.

Цільова авдиторія занять дуже різна. Більше жіночої, ніж чоловічої, а віковий діапазон від 16 до 50 років. Однак тренерки наголошують: за наявності травми чи хірургічного втручання в зоні колінного суглоба, слід проконсультуватися з лікарем, а вже потім приходити на заняття, щоб мінімізувати ризики ускладнень.

Тренування починається з розминки та гнучкості. Далі відбувається розкатка залом з додаванням вправ та базових кроків, а після – відпрацювання вправ з конусами, естафети або робота в парі над звʼязками.

"Також в нас є танці та танцювальні розминки на квадах. Я продумую різні звʼязки, які потім компонуються в танок під музику", – розповідає Ольга.

Додаткова діяльність Agents – тематичні костюмовані вечірки на квадах.

За словами артдиректорки Оксани, вони запрошують на такі події учнів, друзів, квадову спільноту з інших міст, проводять танцювальну розминку, влаштовують конкурси, знімають відео, фотографуються. 

"Потім традиційно в нас є чаювання, де є можливість поспілкуватися. Останнім часом такі події мають благодійну ціль. Наприклад, ми ще проводимо барахолки. Усі кошти скидаємо на спільну банку та відправляємо на підтримку ЗСУ чи притулків", – додає Оксана. 

Батути, ролики, йога з песиками та в оранжереї. Куди піти на тренування, якщо зала набридла
Фото: Agents

Організаційні деталі: 

  • Місце та час проведення: середа 20:00 – тренування для новачків; четвер 19:00 – виїзне заняття; субота 11:00 – новачки, 12:00 – спільна група. Щодо місця, то слід уточнювати під час бронювання. Адже тренування проходять на двох локаціях: ТРЦ "Мармелад" (вул. Борщагівська, 154), ТРЦ "Блокбастер" (просп. Степана Бандери, 36), а в теплий період року – ВДНГ, Парк Совки та Велотрек.
  • Тривалість заняття: 1 год (початківці), до 1,5 год (середня група).
  • Ціна: 400 грн – 1 тренування в залі; 450 грн – заняття на роледромі; 700 грн – 2 тренування в залі. Спорядження (захист та квади) – 100 грн. Ціна вечірки – 450-550 грн.
  • Умови відвідування: Бажано бронювати місце завчасно, щоб тренерки могли зарезервувати квади потрібного розміру. Ті, хто має свої квади, може забронювати місце в групі за 2-3 дні. Це допоможе обрати оптимальний зал для кількості відвідувачів. Бронювати можна в Instagram.
  • Спорядження: квади та захист надаються за окрему оплату.
  • Одяг: зручні легінси, штани чи шорти, які не заважають тягнутися та рухатись. Щодо верху, то оптимально буде футболка, щоб можна було вільно одягти захист на лікті. Також дівчата радять взяти з собою додаткову пару шкарпеток та водичку.
Читайте також: Дієтологи назвали пʼять продуктів, які заважатимуть росту мʼязів

Йога в оранжереї від Routine 

Routine – велнес-комʼюніті, яке організовує івенти, присвячені здоровому способу життя, а також офлайн- і онлайн-тренування. Його співзасновниця Анна Онищенко розповідає LIGA.Life, що ідея створити Routine зʼявилась після повномасштабного вторгнення. 

"Відкривати спортивний бізнес за три місяці після початку повномасштабного вторгнення комусь може здатися дивною. Але це бажання жити, займатися спортом та працювати, попри все, перемогло. Тож вирішили запустити онлайн-тренування, що були порятунком для клієнтів, які евакуювались у безпечні місця, але не хотіли полишати спорт", – пригадує Анна.

Батути, ролики, йога з песиками та в оранжереї. Куди піти на тренування, якщо зала набридла
Фото: Routine

Однак влітку 2023 року партнери зрозуміли, що треба спробувати й офлайн-формат. Спочатку були тренування з йоги та стретчингу в Ботанічному саду ім. Гришка, згодом у парку "Алея художників" (Володимирська гірка), на Трухановому острові тощо. 

"Такі тренування – моя особиста любов. Ви тільки уявіть: займаєтесь з видом на Дніпро, пташки співають, сонце світить. Навіть під час дощу було приємно тренуватися. Неймовірні емоції, а ще заряд мотивації та кайфу. Тобто всі комфортні умови для того, щоб відпочити і закохатись у спорт", – пригадує співзасновниця. 

Однак зима потребує іншого формату. Тож Анна шукала естетичне приміщення для продовження таких тренувань. Оскільки живе недалеко від ВДНГ, вирішила поцікавитись, чи працює оранжерея. Зателефонувавши туди, дізналась, що вони також шукали людей, які б могли проводити там тренування.

Так почалась колаборація Routine та оранжереї на ВДНГ – групові заняття йоги у супроводі сертифікованих тренерів.

Цільова авдиторія на 97-98% – жіноча. Однак 2-3% чоловіків-відвідувачів також є. Вік необмежений – приходять як учні старшої школи, так і зрілі люди. Тренування розраховані на початковий та середній рівень фізпідготовки

Тренування проходить за класичною схемою: розігрів (підготовка тіла та суглобів до фізнавантаження), основна частина або практика різних асан, заминка (розслаблення тіла після тренування).

"Приміщення опалюється, навколо багато тропічних рослин, у момент тренувань відвідувачів немає. Вся оранжерея лише для учасників йоги", – уточнює Анна та додає: "Загалом йога – не тільки про фізичне, але й про духовне. Йога допомагає відчути себе, поставити собі правильні запитання і знайти відповіді. Тож раджу вам перервати потік буденних справ, прийти на заняття і дати собі цю годинку для відкриття себе собі ж".

Батути, ролики, йога з песиками та в оранжереї. Куди піти на тренування, якщо зала набридла
Фото: Routine

Декілька організаційних моментів, які могли б вас зацікавити: 

  • Місце та час проведення: щосуботи та щонеділі о 10:00 та 11:00 в оранжереї ВДНГ (просп. Академіка Глушкова, 1П28).
  • Тривалість заняття: 1 год.
  • Ціна: 500 грн.
  • Умови відвідування: оранжерея розрахована на групу до 12 людей. Відтак місце слід бронювати на сайті або в Instagram. В ідеалі – за тиждень. За словами Анни, зазвичай в середу місць вже немає.
  • Спорядження: бажано приходити зі своїм килимком, тому що поки що комʼюніті має лише 3-4 резервні. Також варто взяти з собою воду.
  • Одяг: зручний спортивний одяг для занять з йоги, наприклад, лонгслів, лосини та шкарпетки. 
Читайте також: Догляд за рослинами — турбота про себе. Що таке екотерапія та як вона працює