Як уникнути передчасного старіння. П'ять шкідливих звичок, які варто подолати – лікарі
Фото: depositphotos.com

Хоча старіння має генетичний компонент, спосіб життя також впливає на цей процес. 

"Існують певні звички, які можуть скоротити наше життя. Їхнє уникнення може допомогти жити довше та краще", – пояснює лікар Стівен Антон з Institute on Aging in the Department of Aging & Geriatric Research at University of Florida Health.

Серед шкідливих звичок, які сприяють швидкому старінню та негативно впливають на стан здоров'я, лікарі виділили:

  • Сидячий спосіб життя

Існує думка: якщо ви займаєтесь спортом щодня, то не важливо скільки часу ви проводите сидячи. 

"Це неправда. Навіть якщо ви маєте фізичну рухливість, те, що ви робите протягом 16 годин, коли не спите, також впливає на ваше здоров'я",  – стверджує лікар Антон в інтерв'ю для ресурсу LIVESTRONG.com.

Розбавляйте періоди сидіння фізичною активністю. Виконайте розминку або підіть на нетривалу прогулянку. 

Фахівчиня з геріатричної медицини Керолін Калостіян рекомендує збільшити щоденну кількість рухливості. Наприклад, регулярний режим ходьби підтримує загальну життєдіяльність людини і перешкоджає швидкому старінню.

  • Споживання великої кількості солі

Зловживання сіллю може призвести до постійного відчуття спраги, набряків та підвищення артеріального тиску. 

"Зниження вмісту солі в раціоні є ключовим фактором. Це особливо актуально для профілактики хронічних захворювань, таких як гіпертонія та захворювання серця", – пояснює лікарка Калостіян.

Американська асоціація серця (AHA) рекомендує споживати менш як 2,3 г солі щодня. Це приблизно кількість однієї чайної ложки солі.

Детальніше про шкоду солі читайте за посиланням:

  • Уникнення овочів в раціоні

Раціон на рослинній основі багатий овочами, тому містить достатню кількість клітковини. Вона сприяє здоров'ю серця, регуляції інсуліну та покращенню травлення.

Окрім цього, овочі містять багато вітамінів, мінералів та фітонутрієнтів. Додаючи їх в раціон ви зменшуєте вірогідність споживання переробленої їжі з високим вмістом цукру, солі та жиру, які викликають внутрішнє запалення.

Читайте також:

  • Порушення сну та пізні вечері

"Сон відновлює розум і тіло, дозволяючи клітинам відновлюватися і омолоджуватися. Це так само важливо для здоров'я, як збалансований раціон та фізична активність", – стверджує лікар Антон.

Загальна рекомендація для дорослих – 7-9 годин сну щоночі. 

Також уникайте споживання висококалорійної, жирної та солодкої їжі або великої кількості алкоголю перед сном. 

"Ці продукти порушують сон і погіршують здатність організму проходити важливі процеси контролю якості клітин. Це процес, коли клітини видаляють відходи у вигляді токсинів або пошкоджених клітин, щоб вони могли відновлюватися та омолоджуватися, щоб краще функціонувати", – пояснює лікар Антон. 

Тому їжте принаймні за дві години до сну.

Детальніше про сон читайте за посиланням:

  • Споживання великої кількості алкоголю

"Хронічне надмірне споживання алкоголю пришвидшує старіння. Це призводить до дефіциту тіаміну (вітаміну В1) та інших поживних речовин для здоров'я мозку та серця", – пояснює лікарка Калостіян.

Надмірна кількість алкоголю також наповнює печінку та кістковий мозок токсинами, які пошкоджують органи та імунну систему.

Згідно з рекомендаціями CDC, чоловіки повинні обмежуватися двома алкогольними напоями на день, а жінки – одним. Проте мінімізація споживання алкоголю позитивно впливатиме на загальне здоров'я людини.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.