Як наповнити свій день радістю та покращити настрій. Шість простих способів
Фото: pexels.com

Ендорфіни – це крихітні нейрохімікати, які відіграють важливу роль в організмі, адже саме вони відповідають за рівень відчуття щастя та задоволення. Наше тіло вивільняє їх природним шляхом у відповідь на біль або стрес, а також під час інших видів діяльності, таких як їжа, фізичні вправи або секс. 

Ці природні знеболювальні засоби виробляються вашою гіпофізом та іншими частинами тіла, й діють на опіатні рецептори у нашому мозку. Це ті самі рецептори, на які впливають знеболювальні препарати.

Нас цікавить, як підвищити рівень цих чудодійних природних "пігулок щастя" в нашому тілі з самого ранку, щоб день був дійсно чудовим! Спеціалісти з Healthline.com точно знають, як змусити наше тіло виробляти ендорфіни!

Тренуйтесь

Рух – це не просто життя! Це й же певний заряд ендорфінів! І для цього зовсім не потрібно бігати марафон щоранку – достатньо просто вийти на прогулянку або зробити легку ранкову руханку!

Це може бути:

  • ходьба;

  • високоінтенсивні інтервальні тренування (HIIT);

  • біг підтюпцем;

  • їзда на велосипеді;

  • піші прогулянки.

Якщо дозволяє погода, фізичну активність краще перенести на вулицю. Таким чином, рівень вітаміну D також може підвищитися, тобто, настрій буд ще кращим.

Смійтесь

Сміх дійсно подовжує життя та наповнює його радістю. Він справді є формою ліків.

Дослідження 2017 року, проведене серед 12 здорових дорослих чоловіків, свідчить про те, що соціальний сміх може спричинити вивільнення ендорфіну. А дослідження 2011 року показало, що сміх підвищує толерантність до болю, що, на думку дослідників, було спричинено "опіатним ефектом, опосередкованим ендорфінами".

Перегляньте смішне відео на YouTube, поки готуєте сніданок, прочитайте жарт або насолоджуйтесь улюбленим комедійним шоу. Ефекти можуть бути ще більшими, якщо ви зможете посміятися поруч з коханою людиною чи другом.

Танцюйте

Танці – це форма фізичної активності та творчий спосіб самовираження. А коли ви танцюєте разом з групою, це також чудовий спосіб покращити свої соціальні та комунікаційні навички.

Дослідження 2016 року свідчить про те, що рівень ендорфінів пов'язаний із соціальними зв'язками. Тож увімкніть кілька мелодій і влаштуйте собі швидку ранкову танцювальну вечірку, щоб миттєво покращити свій настрій. А якщо це буде парний танець, тоді вибух ендорфінів вам забезпечений!

Медитуйте

Ще один чудовий спосіб викликати вивільнення ендорфіну – ранкова медитація. Вона може допомогти вам розслабитися та підняти настрій.

Для початку спробуйте наступне:

  • Знайдіть тихе, зручне місце для сидіння, всередині або зовні.

  • Закрийте очі й зосередьтеся на диханні.

  • Коли думки входять у ваш розум, замість того, щоб потурати їм, просто дайте їм піднятися і пройти крізь вас. Постарайтеся не засуджувати їх та не виштовхувати. Просто визнайте їх – нехай пройдуть.

Для  початку вистачить п’яти хвилин, а потім можна додавати трохи більше часу. Пам’ятайте, що мета цієї практики – не уникати думок, а встановити контроль над ними.

Йога – це також форма медитації, яка пов’язує ваше тіло й розум. Отже, ранкова йога – це ще один спосіб підвищення ендорфінів.

Їжте свою улюблену їжу

Вживання чогось смачного може спровокувати вивільнення ендорфінів, тож для ще більшого рівня щастя обирайте на сніданок свої улюблені рецепти, або спробуйте щось нове, щось, що ви давно вже хотіли приготувати.

А якщо хочете ще більше щастя, приготуйте щось гостре та додайте до чаю або кави шматочок темного шоколаду.

Обіймайтеся

Не недооцінюйте значення фізичного дотику. Обійми спонукають наше тіло виділяти всілякі гормони щастя, особливо окситоцин. Він схожий на ендорфіни та дарує нам відчуття захищеності, підвищує рівень довіри та зменшує страх.

Якщо у вас є час, починайте свої ранки, обіймаючи партнера або дітей у ліжку. Обійміть сусідку по кімнаті або свого домашнього улюбленця, якщо є така можливість. 

Бачите? В тому, щоб гарно розпочати ранок та наповнити свій день щастям та радістю потрібно зовсім мало! Тож медитуйте, смійтеся, рухайтесь, обіймайтеся та готуйте насолоджуйтесь улюбленою їжею разом з друзями та близькими.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин