Чому виникає втома. П'ять звичок, які варто змінити для збільшення рівня енергії
Фото: depositphotos.com

Ваші звички можуть вплинути на відчуття втоми. Про це йдеться у статті видання LIVESTRONG.com. Експерти назвали сім звичок, які можуть виснажити організм та призвести до серйозніших проблем.

Велике споживання кофеїну

За словами нейропсихолога Санам Хафіз, хоча кофеїн та енергетичні напої можуть підвищувати настрій, енергію та пильність протягом декількох годин, але не всього дня.

Кофеїн збільшує "гормон стресу" кортизолу. Його сплеск може спричинити приплив енергії, але потім значною мірою виснажить організм. З часом кофеїн може викликати звикання, а потреба у споживанні напоїв з його вмістом буде лише рости.

Про шкоду та користь кави:

  • Місяць без кави – випробування чи позитивні наслідки?
  • Чому кава корисна для здоров'я. П'ять причин випити горнятко запашного напою

Як це виправити?

Обмежте ранкове споживання кофеїну до 100 мг. Відмовтесь від енергетичних напоїв. Краще замініть їх філіжанкою кави чи зеленого чаю. Також експерти радять за можливості приділяти час фізичній активності, яка допоможе збадьоритися.

Комплекси вправ, які можна виконувати в офісі:

Проведення часу за екраном

Більшість людей проводять занадто багато часу за екраном телевізора, телефона чи комп'ютера, що може спричинити перенапруження очей, головний біль і загальну втому. А синій екран може особливо негативно позначитися на якості сну.

За даними Harvard Health Publishing, синє світло пригнічує вироблення мелатоніну – гормону, який впливає на циркадні ритми. Згодом це може зіпсувати біологічний годинник вашого тіла та ваш графік сну.

Як це виправити?

Експерти радять робити кожні 20 хвилин відпочинок, під час якого ви можете походити офісом, випити води або виконати зорову гімнастику. Ви також можете спробувати нетривалу зарядку, щоб ваші суглоби, спина та шия змогли розім'ятися після тривалого сидіння.

За годину до сну варто відмовитись від будь-якої взаємодії з гаджетами. Краще приділіть цей час читанню чи медитаціям.

Про здоров'я очей ви можете дізнатися більше тут:

  • Їжа для підтримки здоров'я очей. Що їсти для покращення зору
  • Здоров'я очей. Як безпечно користуватися смартфонами – Центр громадського здоров'я
  • Геть з мого ліжка. Як відмовитися від телефону перед сном

Нестача води

Зневоднення може бути причиною зменшення рівня енергії.

"Усі спортсмени знають: щоб продовжувати виступати якнайкраще, вони повинні підтримувати водний баланс. Але це стосується кожного з нас, якщо ми хочемо залишатися енергійними протягом дня", – говорить дієтолог Діджей Блатнер.

Як це виправити?

Завжди тримайте поруч пляшку з водою для нагадування про підтримку водного балансу протягом дня.

"Також подумайте про додавання електролітів до ранкової води для додаткового зволоження після сну. Тобто покладіть у склянку трошки фруктів", – говорить Блатнер.

Детальніше про водний баланс та користь води:

Проблеми зі сном

Нерегулярний сон може негативно вплинути на настрій, апетит, пам'ять, пильність, рівень енергії, рівень тривожності, імунну систему і навіть статевий потяг.

Згідно з дослідженням лютого 2021 року люди з нерегулярним графіком сну частіше відчувають симптоми депресії.

Як це виправити?

"Виберіть встановлений графік сну і дотримуйтесь його в будні та вихідні. Особливо важливо вставати і дивитись у вікно на світло, подаючи сигнал тілу, що вже час прокидатися", – пояснює Блатнер. 

Також експерти радять перед сном випити заспокійливий час з ромашкою, який допоможе краще заснути. Окрім того, уникайте денного сну, алкоголю, кофеїну та споживання їжі перед сном.

Більше про сон ви можете дізнатися тут:

  • Калькулятор сну: скільки спати, о котрій лягати та вставати. Які стадії сну існують
  • Наука і сон: що робити, коли не можеш заснути, і як виспатися
  • Що таке "глибокий сон", як він працює та що робити, щоби краще виспатися

Надмірні фізичні вправи без належного відновлення

Фізичні вправи заряджають енергією, але якщо ви не даєте своєму тілу відновитися, ви не тільки ризикуєте отримати травму, але й збільшуєте відчуття втоми.

Окрім втоми, іншими симптомами перетренованості є відчуття депресії, тривоги чи дратівливості, проблеми зі сном та відсутність мотивації.

Як це виправити?

Візьміть щонайменше вихідний день для відпочинку від тренувань. Також не забувайте про розминку до тренування та заминку після нього. Вживання трьох збалансованих прийомів їжі щодня також допомагає відновити м’язи та поповнити запаси енергії.

Читайте також:

  • Піклування про себе. Як розпізнати свої психічні та фізичні потреби
  • Як спорт впливає на процес лікування депресії – дослідження
  • Смійтесь та слухайте улюблену музику. Як покращити здоров'я серця – поради кардіологів