Продукти, які можуть погіршити та поліпшити памʼять з віком. Поради вчених
Фото: freepik

Експерти виявили зв’язок між ковбасою, магазинною шинкою, сосисками та деменцією. Також з’ясувалося, що горіхи та бобові, навпаки, знижують її ризик. 

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Про це свідчить нове дослідження, представлене на Міжнародній конференції Асоціації Альцгеймера, пише Healthline.

Щоб визначити, як м’ясо впливає на когнітивні функції, Асоціація Альцгеймера опитала 130 000 людей. За учасниками спостерігали 43 роки. З часом вчені виявили, що у 11 000 розвинулася деменція. 

Окрім того, дослідники відстежували харчові звички за допомогою анкетування, яке проводили кожні два-чотири роки. Респонденти мали відповісти, як часто їдять червоне м’ясо та м’ясні вироби та чи споживають бобові й горіхи.

Дослідники виявили: споживання принаймні ¼ порції червоного мʼяса та похідних продуктів на день підвищує ризик деменції на 14%. Натомість споживання рослинних білків (бобових та горіхів), навпаки, знижує ризик хвороби на 20%.

Так, у понад 17 000 учасників, які споживали чимало мʼяса, спостерігали когнітивне старіння, погіршення памʼяті та розрізнення мови.

Але чому мʼясо може збільшувати ризик деменції?

"Надмірне споживання насичених жирів може призвести до атеросклерозу (судинного захворювання), що погіршує приплив крові до мозку", – стверджує Шам Сінгх, доктор медичних наук та психіатр з клініки Winit, і додає: "Своєю чергою, зменшення кровотоку може перешкоджати доставленню кисню та поживних речовин до клітин мозку, потенційно прискорюючи зниження когнітивних функцій і збільшення ризику деменції".

Окрім того, зловживання мʼясними продуктами підвищує ризик гіпертонії, ішемічної хвороби серця та інсульту. Ці стани пов'язані з пошкодженням судин і запаленням у всьому тілі, включно з мозком. Те саме хронічне запалення може сприяти розвитку деменції.

Натомість горіхи та бобові містять:

  • корисні жири, як омега-3 жирні кислоти. Вони мають протизапальну дію і допомагають підтримувати клітинні мембрани в мозку;

  • вітаміни, мінерали, клітковину, які допомагають покращити здоров'я серця та судин, що також знижує ризик деменції, сприяючи кращому припливу крові до мозку;

  • антиоксиданти (поліфеноли), що необхідні для боротьби з окислювальним стресом – ключовою причиною розвитку деменції.

Відтак нутриціологиня Варша Хатрі радить замінити червоне мʼясо на бобові, споживати горох на перекус, включати до свого меню рослинні страви та знайти нові рецепти з горіхами та бобовими.