Зміст:
  1. Ліки (не) для схуднення
  2. Побічні дії
  3. Ліки – не панацея від зайвої ваги

Поки світ боровся з пандемією COVID-19, інша проблема людського здоров’я поступово набирала обертів – ожиріння

За даними ВООЗ, 650 млн дорослих у світі живуть з ожирінням, а понад 1,9 млрд мають зайву вагу. Станом на 2019 рік в Україні 59% дорослих теж мають зайву вагу і лише 39,6% – нормальну, йдеться у дослідженні STEPS. А Всесвітня федерація боротьби з ожирінням прогнозує, що до 2030 року кожна п’ята жінка та кожен сьомий чоловік матимуть ожиріння.

Надлишкова вага тягне за собою інші проблеми: діабет другого типу, ішемічні хвороби серця, гіпертонію, остеоартрит, апное сну, клінічну депресію, важкий перебіг COVID-19 тощо. За статистикою, медичні витрати на осіб з ожирінням в США вищі на 30-40%, ніж для людей з нормальною вагою.

Ця невтішна ситуація дала поштовх фармакологічним компаніям працювати над ліками, які у комплексі зі зміною способу життя могли б сприяти втраті ваги. Виявилося, що такий препарат вже існує – ліки для людей з діабетом другого типу Ozempic. 

Нині інформація про цей препарат шириться українськими медіа та соцмережами, як спосіб швидкого схуднення. Але чи це безпечно використовувати ліки не за призначенням? Про це LIGA.Life розпитала ендокринологиню-дієтолога Анастасію Соколову.

Ліки (не) для схуднення

Ozempic (Novo Nordisk) – рецептурний препарат у вигляді ін’єкції для лікування діабету другого типу дорослих, схвалений FDA (Управлінням з продовольства і медикаментів США). Однак українські лікарі не можуть виписувати рецепт на цей препарат, оскільки він не зареєстрований в країні. Натомість неофіційні шляхи купівлі ліків все ж існують. 

Це одна з причин доступності та популярності цього препарату, а водночас і його використання не за призначенням. 

В інструкції до Ozempic вказано: "Використовується у комплексі з дієтою та фізичними вправами для покращення рівня цукру (глюкози) у крові та зниження ризику серйозних серцево-судинних подій (інфаркту, інсульту та смерті) у дорослих з діабетом другого типу". Натомість про втрату ваги чи схуднення нічого не написано.

Звідки тоді чутки про його вплив на масу тіла?

Виробник препарату – компанія Novo Nordisk – дослідила дієву речовину Ozempic – семаглутид. Він чинить подвійну дію на організм:

  • впливає на центр голоду та насичення у мозку;
  • сповільнює перехід їжі зі шлунку в кишківник, що покращує чутливість організму до інсуліну та подовжує відчуття насичення: "Я ситий, тому що у шлунку є їжа".

"Результат – людина усвідомлено зменшує розмір порції та кількості їжі за день, а також збільшує проміжки між її прийманнями. У комплексі це знижує рівень цукру в крові. Проте дослідження також показали, що цей ефект сприяє втраті ваги", – пояснює ендокринологиня.

У 2021 році на ринку з’явився новий препарат, схвалений FDA, – Wegovy. По суті ця рецептурна ін’єкція ідентична до Ozempic (0,5, 1 або 2 мг), але з вищим вмістом семаглутиду – 2,4 мг.

За інструкцією Wegovy можуть призначати для контролю ваги людям з ожирінням, надмірною вагою й супутніми станами (гіпертонією, цукровим діабетом другого типу) та дітям з 12 років, які мають ожиріння.

Отже, попри одну дієву речовину, Ozempic та Wegovy – препарати, які відрізняються призначенням. Однак через складнощі з запасами та постачанням Wegovy часто був недоступний з моменту своєї появи. Відтак люди заміняли його Ozempic, використовуючи препарат не за призначенням. Але чи під наглядом лікаря?

Читайте також: Вилікуй це негайно. Чому зайва вага шкідлива: 10 питань про ожиріння

Побічні дії

Недаремно Ozempic та Wegovy – рецептурні ліки. Адже процес їхнього введення у повсякдення людини має бути поступовим та обов’язково під наглядом ендокринолога. 

Препарат Ozempic та схуднення. Чому популярність цих ліків може шкодити здоров’ю
"Лікар допоможе повільно підвищувати дозування, щоб досягти потрібної користі та не викликати побічних дій", – пояснює Анастасія.

Прояв будь-яких побічних ефектів – річ індивідуальна. Однак дослідження показали, що люди, які вживають препарати з семаглутидом, можуть мати проблеми зі шлунково-кишковим трактом, а саме:

  • Нудота – найпоширеніша побічна дія семаглутиду. Виникає через те, що їжа довше залишається у шлунку. Відтак людина відчуває переповнення органу.

"Саме тому в інструкції написано, що слід поєднувати препарати з дієтою. Вона має містити велику кількість клітковини, щоб знизити ризик нудоти. Також треба дотримуватися режиму харчування з пустими проміжками між прийманнями їжі. Якщо людина буде постійно під’їдати, то її буде сильно нудити", – пояснює лікарка.

  • Блювання може виникати через тривале перебування їжі в шлунку, а також неправильний підбір дозування препарату. Зазвичай цю побічну дію мають люди, які колють ін’єкції без нагляду лікаря і не розбираються у їхній концентрації та поступовому збільшенні. 

Серед інших можливих негативних ефектів: закреп, діарея, біль у животі, гіпоглікемія (низький рівень цукру в крові), захворювання жовчного міхура (запалення, камені) тощо.

Також є категорія людей, яким взагалі заборонено або небажано використовувати Ozempic та Wegovy, наприклад:

  • схильність до раку щитоподібної залози – карциноми;
  • схильність до ендокринної неоплазії – групи спадкових хвороб, які характеризуються появою новоутворень на ендокринних залозах (щитоподібній, підшлунковій, надниркових та гіпофізі).

"Дослідження Ozempic доводять, що він може підвищувати ризики цих хвороб, якщо у людини є схильність до них", – пояснює Анастасія.

"Для останніх двох станів Ozempic та Wegovy заборонені, тому що немає доведеної інформації щодо відсутності шкідливого впливу на дитину", – додає лікарка.

Ліки – не панацея від зайвої ваги

Одна з причин, чому ці два препарати набули такої популярності, – відсутність "ефекту рикошету" за умови правильного використання. Дослідження довели, що навіть після припинення терапії наступні п'ять років втрачена вага не повертається. 

Однак це заслуга не лише ліків. В інструкції до Ozempic та Wegovy написано, що позитивного результату можна досягти у комплексі з впровадженням здорового способу життя: збалансованого раціону та регулярної фізактивності. Саме ці зміни сприяють втраті ваги.

Натомість ліки допомагають лише протягом щонайменше шести місяців звикнути до режиму харчування, зменшення порцій та кількості їжі, а також переналаштувати центр голоду та насичення у мозку. Звикання до здорового способу життя і дає відсутність "ефекту рикошету".

Тобто якщо ви думаєте, що ці ін’єкції допоможуть вам схуднути без зусиль, ви помиляєтеся. 

"Нині часто чую, що люди без ожиріння та хронічних хвороб використовують Ozempic, щоб прибрати зайві 3 кг, які наїли під час стресу. Потенційно ви дійсно скинете ці 3 кг за місяць, але вони до вас повернуться, щойно перестанете колоти ліки. Адже цей мінус тримався лише на ін’єкціях, а не на зміні поведінки", – пояснює ендокринологиня.

Отже, не займайтеся самолікуванням та не шукайте легких шляхів схуднення. Ozempic – це препарат, який потрібен для лікування хронічної хвороби – діабету другого типу, а Wegovy – іншого хронічного захворювання – ожиріння.

Використання їх поза призначенням та без нагляду лікаря може нашкодити вашому здоров’ю, витратити час та гроші, які можна було інвестувати у зміну способу життя на більш здоровий.