Піклування про здоров'я та добробут працівників має прямий вплив на їхню ефективність. Так вони рідше хворіють, проявляють більшу мотивацію та продуктивність, а головне – задоволені роботою. Кожна організація може впроваджувати власні програми та підходи до піклування про здоров'я персоналу. Єдиного рецепта немає. 

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Про те, чому важливо, щоб роботодавець приділяв увагу здоров'ю співробітників, та як створити здорове робоче середовище в компанії LIGA.Life розповіли:

  • Діана Савка, керівниця Центру розвитку Громадського здоровʼя Українського Католицького Університету.
  • Марина Брага, координаторка питань комунікації зі зміни поведінки українсько-швейцарського проєкту "Діємо для здоров’я".

Чому роботодавець має опікуватися здоров’ям працівників

Середній робочий стаж українця – 40 років. Тобто більшу частину дорослого життя людина проводить на роботі. Цей період є "золотим" з погляду здоров'я

Тому впровадження заходів для запобігання нещасним випадкам, інфекційним та неінфекційним захворюванням (серцево-судинні, цукровий діабет 2-го типу, онкологія, хронічні хвороби легенів та психічні розлади) на роботі є дуже важливим.

У цьому може допомогти підхід "здорового робочого місця". Його мета – збереження та зміцнення здоров’я працівників, а також покращення захисту та промоції здоров’я, безпеки, добробуту колективу та стійкості робочого місця. Базується на співпраці роботодавців та підлеглих.

Але чому це важливо для роботодавця? 

  • Так підвищується продуктивність праці.

Кожен роботодавець мріє про стовідсоткову віддачу працівника на роботі. Однак, як показує практика, серед працівників, які скаржаться на здоров’я, ефективність роботи значно нижча.  

"Просідання" в ефективності стає відчутнішим, якщо поглянути на кількість лікарняних впродовж року. Будь-яке робоче навантаження розраховують за ідеальних умов, коли 100% працівників відпрацьовують необхідну кількість годин на тиждень.

Утім якщо хоча б один співробітник випадає з графіка, навантаження на інших збільшується.

З’являється додатковий ризик погіршення показників здоровʼя для решти працівників, які змушені працювати понаднормово. Результат – хвороби, лікарняні – замкнене коло.

Програми оздоровлення та профілактики сприяють зміцненню імунної системи та зниженню ризику захворювань, що призводить до зменшення кількості пропущених робочих днів.

  • Фінансова перевага

Якщо порахувати, скільки компанія втрачає через відсутність одного працівника, стає очевидним, що інвестиції в профілактичні заходи обійдуться значно дешевше. За даними дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), кожен $1, витрачений на заходи з профілактики, дозволяє заощадити $7 на лікуванні. 

  • Зменшення звільнень

Працівники схильні залишатися надовго в тих організаціях, де про них дбають. Йдеться про здоровʼя як про вагому складову корпоративної культури. 

Створення психологічного комфорту в колективі, зручний стіл та стілець, заохочення до здорового харчування, корпоративні картки в спортзал, консультації психолога – саме ці речі часто мотивують людину не змінювати роботу, навіть якщо їй пропонують вищу заробітну плату в іншій компанії. 

Коли працівники відчувають, що їх цінують, піклуються про їхню безпеку та здоров’я, стають більш продуктивними, вмотивованими та задоволеними своєю роботою, відтак набагато рідше звільняються

Окрім цього, є глобальна перевага таких заходів.

Населення працездатного віку – рушійна сила економіки. Тож підтримка та фінансування програм з профілактики захворювань стратегічно важливе для держави. На це є дві причини:

  • хронічні хвороби в стадії загострення створюють навантаження на систему охорони здоров’я;
  • це джерело значних фінансових витрат через "платежі з кишені пацієнта", поширеної практики в країнах з низьким та середнім рівнями доходів. 

Тож компанії, які приділяють увагу охороні здоров’я на робочому місці, мають позитивну репутацію серед працівників та зовнішньої спільноти. Вони стають привабливішими для потенційних співробітників, а експерти відзначають їх як соціально відповідальних роботодавців.

Читайте також: Як стати більш доступним для людей з інвалідністю — поради для бізнесу

Як покращити робоче місце 

Залежно від рівня реалізації та напряму впливу такі заходи можна умовно поділити на кілька груп:

Політика організації. Впровадження окремої політики на рівні компанії, спрямованої на покращення здоров’я та профілактику захворювань. 

Наприклад: заборона вживання тютюну та алкоголю на робочому місці, надання здорової їжі на зустрічах та заходах компанії, дозвіл на гнучкий робочий час для занять спортом або відвідування медичних закладів. 

Ефективнішим заходом є не заборона, а преміювання.

Наприклад, встановлення грошової винагороди для працівників, які позбулися шкідливої звички. 

Бонуси для здоров'я. Надання спеціальних привілеїв, що стимулюють здоровий спосіб життя:

  • Медичне страхування для отримання профілактичних послуг і оглядів.
  • Покриття послуг, які допомагають відмовитися від тютюну за допомогою нікотинозамісної терапії.
  • Знижки та субсидії на членство у фітнес-клубі.
  • Різні матеріальні форми заохочення здорового способу життя: подарункові сертифікати на відвідування спортивних секцій, оплачувана відпустка, знижка на медичне страхування, призи за участь у програмах зміцнення здоров’я чи досягнення індивідуальних/групових цілей щодо здоров’я. 

Покращення робочого середовища. Забезпечення комфорту та безпеки працівників на робочому місці. Особливо популярні заходи:

  • Створення умов для занять спортом на території компанії: фітнес-зали, пішохідні/бігові доріжки, баскетбольні кільця або відкрита зелена зона для тренувань чи відпочинку.
  • Доступність здорової їжі в кафетеріях на території організації або з автоматів.
  • Душові та роздягальні на території робочого місця.
  • Виїзні клініки з охорони праці. Проведення профілактичних оглядів, прийому у медичних спеціалістів, профілактичних щеплень.
  • Програма супервізії та психологічної підтримки.
  • Дошки оголошень, кіоски, інтернет або інші способи зв’язку, які надають інформацію про програми здоров’я на робочому місці, можливості отримання послуг з охорони здоров’я.
  • Створення безпечних умов на робочому місці, контроль за параметрами пилу, диму, шуму, парів у приміщенні.
  • Організація комфортного та ергономічного робочого місця (освітлення, стіл, стілець, розміщення комп’ютера тощо). 

Краще використовувати декілька різних активностей і впроваджувати заходи, спрямовані на розв’язання кількох проблем одночасно. Наприклад, заохочувати працівників відмовлятися від куріння через оплату послуг відповідної клініки та впроваджувати політику заборони куріння на робочому місці. 

А програми покращення фізактивності та харчування можуть впливати не тільки на зниження рівня ожиріння, кров’яного тиску, високого рівня холестерину, але й на ризик розвитку діабету серед співробітників.

Створити здорове робоче місце важливо і для тих, хто працює дистанційно.

Тут знадобляться зусилля як з боку роботодавця, так і самого працівника, а саме:

  • Організація зручного місця роботи за комп'ютером: стіл і стілець комфортної висоти, щоб тримати ноги на підлозі в положенні 90 градусів, комп’ютер на рівні очей, правильне освітлення.
  • Здорове харчування: додати до раціону більше овочів і фруктів, цільнозернових продуктів, зменшити споживання кави та чаю, замінивши їх простою водою.
  • Запровадження та підтримка корисних звичок: фізактивність у перервах між роботою за комп’ютером, робочі зідзвони на свіжому повітрі тощо.
  • Баланс між роботою та особистим: роботодавець має встановити та слідкувати за дотриманням чіткого графіка роботи й відпочинку працівників, не заохочувати понаднормову працю. 

А регулярні онлайн- і офлайн-зустрічі всередині компанії допоможуть підтримувати дружні стосунки серед колег, створюючи здорову робочу атмосферу. 

Хочете дізнатися більше про підхід "Здорового робочого місця" – заповнюйте анкету за посиланням. Участь у програмі безкоштовна.

Діана Савка та Марина Брага для LIGA.Life