Піклування про здоров'я та добробут працівників має прямий вплив на їхню ефективність. Так вони рідше хворіють, проявляють більшу мотивацію та продуктивність, а головне – задоволені роботою. Кожна організація може впроваджувати власні програми та підходи до піклування про здоров'я персоналу. Єдиного рецепта немає. 

Про те, чому важливо, щоб роботодавець приділяв увагу здоров'ю співробітників, та як створити здорове робоче середовище в компанії LIGA.Life розповіли:

  • Діана Савка, керівниця Центру розвитку Громадського здоровʼя Українського Католицького Університету.
  • Марина Брага, координаторка питань комунікації зі зміни поведінки українсько-швейцарського проєкту "Діємо для здоров’я".

Чому роботодавець має опікуватися здоров’ям працівників

Середній робочий стаж українця – 40 років. Тобто більшу частину дорослого життя людина проводить на роботі. Цей період є "золотим" з погляду здоров'я

Тому впровадження заходів для запобігання нещасним випадкам, інфекційним та неінфекційним захворюванням (серцево-судинні, цукровий діабет 2-го типу, онкологія, хронічні хвороби легенів та психічні розлади) на роботі є дуже важливим.

У цьому може допомогти підхід "здорового робочого місця". Його мета – збереження та зміцнення здоров’я працівників, а також покращення захисту та промоції здоров’я, безпеки, добробуту колективу та стійкості робочого місця. Базується на співпраці роботодавців та підлеглих.

Але чому це важливо для роботодавця? 

  • Так підвищується продуктивність праці.

Кожен роботодавець мріє про стовідсоткову віддачу працівника на роботі. Однак, як показує практика, серед працівників, які скаржаться на здоров’я, ефективність роботи значно нижча.  

"Просідання" в ефективності стає відчутнішим, якщо поглянути на кількість лікарняних впродовж року. Будь-яке робоче навантаження розраховують за ідеальних умов, коли 100% працівників відпрацьовують необхідну кількість годин на тиждень.

Утім якщо хоча б один співробітник випадає з графіка, навантаження на інших збільшується.

З’являється додатковий ризик погіршення показників здоровʼя для решти працівників, які змушені працювати понаднормово. Результат – хвороби, лікарняні – замкнене коло.

Програми оздоровлення та профілактики сприяють зміцненню імунної системи та зниженню ризику захворювань, що призводить до зменшення кількості пропущених робочих днів.

  • Фінансова перевага

Якщо порахувати, скільки компанія втрачає через відсутність одного працівника, стає очевидним, що інвестиції в профілактичні заходи обійдуться значно дешевше. За даними дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), кожен $1, витрачений на заходи з профілактики, дозволяє заощадити $7 на лікуванні. 

  • Зменшення звільнень

Працівники схильні залишатися надовго в тих організаціях, де про них дбають. Йдеться про здоровʼя як про вагому складову корпоративної культури. 

Створення психологічного комфорту в колективі, зручний стіл та стілець, заохочення до здорового харчування, корпоративні картки в спортзал, консультації психолога – саме ці речі часто мотивують людину не змінювати роботу, навіть якщо їй пропонують вищу заробітну плату в іншій компанії. 

Коли працівники відчувають, що їх цінують, піклуються про їхню безпеку та здоров’я, стають більш продуктивними, вмотивованими та задоволеними своєю роботою, відтак набагато рідше звільняються

Окрім цього, є глобальна перевага таких заходів.

Населення працездатного віку – рушійна сила економіки. Тож підтримка та фінансування програм з профілактики захворювань стратегічно важливе для держави. На це є дві причини:

  • хронічні хвороби в стадії загострення створюють навантаження на систему охорони здоров’я;
  • це джерело значних фінансових витрат через "платежі з кишені пацієнта", поширеної практики в країнах з низьким та середнім рівнями доходів. 

Тож компанії, які приділяють увагу охороні здоров’я на робочому місці, мають позитивну репутацію серед працівників та зовнішньої спільноти. Вони стають привабливішими для потенційних співробітників, а експерти відзначають їх як соціально відповідальних роботодавців.

Читайте також: Як стати більш доступним для людей з інвалідністю — поради для бізнесу

Як покращити робоче місце 

Залежно від рівня реалізації та напряму впливу такі заходи можна умовно поділити на кілька груп:

Політика організації. Впровадження окремої політики на рівні компанії, спрямованої на покращення здоров’я та профілактику захворювань. 

Наприклад: заборона вживання тютюну та алкоголю на робочому місці, надання здорової їжі на зустрічах та заходах компанії, дозвіл на гнучкий робочий час для занять спортом або відвідування медичних закладів. 

Ефективнішим заходом є не заборона, а преміювання.

Наприклад, встановлення грошової винагороди для працівників, які позбулися шкідливої звички. 

Бонуси для здоров'я. Надання спеціальних привілеїв, що стимулюють здоровий спосіб життя:

  • Медичне страхування для отримання профілактичних послуг і оглядів.
  • Покриття послуг, які допомагають відмовитися від тютюну за допомогою нікотинозамісної терапії.
  • Знижки та субсидії на членство у фітнес-клубі.
  • Різні матеріальні форми заохочення здорового способу життя: подарункові сертифікати на відвідування спортивних секцій, оплачувана відпустка, знижка на медичне страхування, призи за участь у програмах зміцнення здоров’я чи досягнення індивідуальних/групових цілей щодо здоров’я. 

Покращення робочого середовища. Забезпечення комфорту та безпеки працівників на робочому місці. Особливо популярні заходи:

  • Створення умов для занять спортом на території компанії: фітнес-зали, пішохідні/бігові доріжки, баскетбольні кільця або відкрита зелена зона для тренувань чи відпочинку.
  • Доступність здорової їжі в кафетеріях на території організації або з автоматів.
  • Душові та роздягальні на території робочого місця.
  • Виїзні клініки з охорони праці. Проведення профілактичних оглядів, прийому у медичних спеціалістів, профілактичних щеплень.
  • Програма супервізії та психологічної підтримки.
  • Дошки оголошень, кіоски, інтернет або інші способи зв’язку, які надають інформацію про програми здоров’я на робочому місці, можливості отримання послуг з охорони здоров’я.
  • Створення безпечних умов на робочому місці, контроль за параметрами пилу, диму, шуму, парів у приміщенні.
  • Організація комфортного та ергономічного робочого місця (освітлення, стіл, стілець, розміщення комп’ютера тощо). 

Краще використовувати декілька різних активностей і впроваджувати заходи, спрямовані на розв’язання кількох проблем одночасно. Наприклад, заохочувати працівників відмовлятися від куріння через оплату послуг відповідної клініки та впроваджувати політику заборони куріння на робочому місці. 

А програми покращення фізактивності та харчування можуть впливати не тільки на зниження рівня ожиріння, кров’яного тиску, високого рівня холестерину, але й на ризик розвитку діабету серед співробітників.

Створити здорове робоче місце важливо і для тих, хто працює дистанційно.

Тут знадобляться зусилля як з боку роботодавця, так і самого працівника, а саме:

  • Організація зручного місця роботи за комп'ютером: стіл і стілець комфортної висоти, щоб тримати ноги на підлозі в положенні 90 градусів, комп’ютер на рівні очей, правильне освітлення.
  • Здорове харчування: додати до раціону більше овочів і фруктів, цільнозернових продуктів, зменшити споживання кави та чаю, замінивши їх простою водою.
  • Запровадження та підтримка корисних звичок: фізактивність у перервах між роботою за комп’ютером, робочі зідзвони на свіжому повітрі тощо.
  • Баланс між роботою та особистим: роботодавець має встановити та слідкувати за дотриманням чіткого графіка роботи й відпочинку працівників, не заохочувати понаднормову працю. 

А регулярні онлайн- і офлайн-зустрічі всередині компанії допоможуть підтримувати дружні стосунки серед колег, створюючи здорову робочу атмосферу. 

Хочете дізнатися більше про підхід "Здорового робочого місця" – заповнюйте анкету за посиланням. Участь у програмі безкоштовна.

Діана Савка та Марина Брага для LIGA.Life