Зміст:
  1. Чому виникають набряки
  2. Коли треба йти до лікаря
  3. Як позбутися набряків

Літо – це не лише про урожай фруктів і ягід, відпустку та тривалий світловий день, це ще й про активне сонце, яке виснажує, може призвести до опіків та набряків. Про те, як рятуватись від літньої спеки та захистити шкіру від опіків, LIGA.Life вже розповідала у матеріалах:

Прийшов час розібратися, чому від високих температур тіло набрякає, що може насправді критися за цим неприємним відчуттям та що з ним робити – розповідають лікарка зі спортивної медицини та ендокринологиня Аліна Мошенська та лікарка зі спортивної, фізичної та реабілітаційної медицини Марина Марчук.

Чому виникають набряки

Набряк – накопичення рідини поза клітиною/судинами тканин і органів – це не діагноз, а універсальний симптом серйознішої проблеми. 

Але чому він взагалі виникає? На це є багато причин, серед них – збільшення проникності стінок капілярів. На практиці це виглядає так: між клітинами просочується рідина, яка має залишитись всередині них. Результат – рідина "вільно гуляє" поза клітиною, що провокує набряк. 

Також одна з причин – порушення відтоку лімфи. Наприклад, у разі значного збільшення лімфатичних вузлів, після їх видалення тощо.

Загалом набряки ділять на два типи:

  • місцеві – запальні, алергічні, порушення відтоку венозної крові або лімфи;
  • генералізовані можуть виникати у разі серцевої недостатності, цирозу печінки, деяких уражень нирок, гіпотиреозу (зниження функції щитоподібної залози), від недоїдання (наприклад, через нестачу білків та вітаміну В1), під час вагітності тощо.

Однак не завжди набряки – це про хвороби внутрішніх органів. Наприклад, у спеку людина відчуває їх через втрату води та електролітів (частинки у крові, які допомагають регулювати рівень води в організмі та відповідають за скорочення і розслаблення м’язів).

"При високих температурах організм хоче охолодити тіло (механізм терморегуляції). Результат – людина пітніє, втрачаючи електроліти. Плюс людина не хоче їсти через спеку, просто п’є воду. Але цього недостатньо. Дефіцит електролітів може призвести не тільки до набряків, але й мушок перед очима, тахікардії, дезорієнтації та підвищеної пітливості", – пояснює Аліна.

Особливо подібні симптоми можуть спостерігати люди, які мають підвищену фізактивність у спекотний період.

Наприклад, спортсмени, любителі фітнесу чи військові. Відтак через 45-60 хв надмірної фізактивності слід пити ізотонік або електролітні напої – спецрозчини, які відновлюють водно-електролітний баланс.

"Натомість кофеїн, гуарана чи інші стимулятори не слід використовувати під час високих температур. Адже можуть ще більше поглибити водно-електролітні порушення, що може призвести до раптової зупинки серця", – наголошує Аліна.

Окрім погодних умов причиною набряків може бути:

  • Травма, наприклад, забій, гематома, опіки, пошкодження меніска, колінного суглоба тощо. У такому разі набряк – ознака запалення.Також це може бути результатом постійних інтенсивних фізнавантажень. Однак навіть у такому випадку слід обов’язково звернутися до ортопеда чи травматолога, каже Аліна.

"У моїй практиці був випадок, коли підліток-футболіст прийшов на огляд. Скаржився на місцеву припухлість надколінника і дискомфорт у підколінній ямці. Для спортсменів такого віку подібні скарги – часте явище. Але МРТ показало хондрому (доброякісну пухлину). Це приклад того, що за набряком можуть ховатися навіть онкологічні процеси, тож не слід нехтувати медичною перевіркою", – радить ендокринологиня.

  • ПМС. В цей період жінки можуть спостерігати набряк грудей або всього тіла. Це природний процес, каже лікарка. Тож не слід панікувати, купувати сечогінні чи "виганяти воду" з організму. Це навпаки може погіршити ситуацію, порушивши водно-електролітний баланс. 

"Болючий передменструальний синдром із наявністю виражених набряків – не є нормою. Варто звернутись до лікаря для виключення гінекологічних хвороб", – пояснює Аліна.

  • Вагітність. Набряки у жінок при надії можуть бути фізіологічними (через перетискання судин збільшеною маткою) і патологічними (наприклад, як наслідок серцевої недостатності). Слід звернутися до спеціаліста для визначення точної причини.
  • Зловживання солоною їжею призводить до порушення водно-електролітного балансу, як наслідок, виникнення набряків.
  • Дотримання обмежувального харчування. Жорсткі дієти можуть призвести до дефіциту білка та інших макро/мікронутрієнтів. Наслідок – не тільки можливі набряки, але й значне порушення функціонування організму.
  • Споживання алкоголю. Не існує безпечної дози алкоголю. Його надмірне споживання призводить до порушення водно-електролітного балансу. Наслідок – набряки, стверджує Аліна.
  • Прийом деяких ліків. Окремі препарати для зниження артеріального тиску, знеболення, нестероїдні протизапальні засоби або за онкології можуть мати набряк, як побічний ефект. Також хаотичне та надмірне споживання БАДів може призвести до токсичного гепатиту, що потенційно спровокує набряк.

Коли треба йти до лікаря

Перелічені причини утворення набряків – лише частина потенційних передумов їх розвитку. Відтак не слід займатися самодіагностикою та самолікуванням. Зверніться до сімейного лікаря, якщо набряк вам заважає функціонувати, а також відчуваєте:

  • підвищення температури в припухлій зоні;
  • дискомфорт;
  • відчуття, ніби шкіра натягнута;
  • почервоніння;
  • оніміння та поколювання;
  • тахікардію;
  • свербіж;
  • біль;
  • порушення функцій набряклої частини тіла;
  • загальну слабкість, як результат – нервозність, порушення сну, втрату інтересу до всього, що відбувається навколо. 

"Не варто запускати, інакше можна доходити до виразкування та інфікування, яке при деяких хворобах, як цукровому діабеті, буде довго заживати", – наголошує Аліна.

Лікар збере скарги, анамнез (коли виник перший набряк, як все почалось чи є супутні хвороби), огляне місце припухлості і візуально, і на дотик.

Далі може призначити обстеження, наприклад, УЗД серця, щитоподібної залози, судин нижніх кінцівок, нирок, або направити до супутнього спеціаліста, який допоможе визначити причину та призначити її лікування.

Як позбутися набряків

В мережі є чимало порад про те, як боротися з набряками. Більшість із них – приклади народної медицини, яка не тільки не лікує, а у деяких випадках може нашкодити. Відтак не слід експериментувати з:

  • ваннами з ефірними оліями, травами, содою, сіллю;
  • компресами з петрушки, кропу, ромашки, горілки, спирту тощо;
  • прикладанням розім’ятого листя капусти до набряку;
  • використанням сечогінних препаратів без призначення лікаря;
  • гомеопатією.

Натомість є методи, які мають доказову базу і можуть допомогти у разі окремих видів набряків. Наприклад:

  • Мануальний лімфодренаж – техніка, схожа на масаж, яка широко використовується фізіотерапевтами у лікуванні людей із хронічними набряками (наприклад, лімфедемами – набряки, пов'язані з порушенням лімфообігу). Натомість він не підійде, коли набряк – результат травми чи тимчасове явище, стверджує Марина.
  • Переривчаста пневматична компресія також застосовується у разі лімфедеми та як засіб для відновлення професійних спортсменів. Процедура відбувається за допомогою спеціального апарату. На ноги пацієнта одягають спеціальні чобітки, які чинять контрольований тиск. 

"Процедура допомагає клапанам лімфатичних судин виконувати свою функцію, впливаючи на "м’язову помпу" набряклої ділянки. Такі апарати можна придбати додому. Однак є в них певна небезпека. Якщо людина користується ним без консультації з лікарем, то можна собі нашкодити впливом травматичного тиску", – наголошує лікарка зі спортивної, фізичної та реабілітаційної медицини.

  • Лазерна терапія низького рівня – метод лікування пошкоджених м’яких тканин, хронічного болю та загоєння ран у разі хронічних набряків.
  • Компресійна білизна – підтримувальний метод за лімфедеми, під час реабілітації чи після операції. Цей одяг пошитий із таких тканин, які посилюють тиск знизу вгору. 

"Це доказовий, доступний метод із можливістю індивідуального пошиття, але він незручний, особливо влітку. Адже тканина сильно нагрівається, тому пацієнти часто відмовляються носити. До того ж компресійна білизна полегшує стан, але не лікує", – додає Марина.

  • Протокол RICE (rest, ice, compression, elevation – відпочинок, охолодження, компресія та підняття) застосовується у разі набряків як ознак запалення, наприклад, протягом 72 год після травми. Підняття ураженої кінцівки, компресія (використання еластичних матеріалів, переривчаста автоматизована комп'ютеризована компресія) у поєднанні з холодом допоможуть мінімізувати набряк після заподіяної шкоди.

Останнім часом особливої популярності набули перкусійні масажери, які в народі називають "масажний пістолет". Поки що немає досліджень, які б доводили його користь для усунення набряків.

Однак його можна використовувати для створення легкого масажного ефекту за умови відсутності травм та лімфедем.

Але не слід сподіватися на чудодійний лікувальний ефект, його не буде. 

"Спортсмени інколи зловживають такими апаратами. Використовують їх для мобілізації суглоба та покращення відтоку крові від м’язів у разі перевантаження. Однак об’єктивно перевірити ці корисні впливи – неможливо", – стверджує Марина.

У разі, якщо набряки виникають після тривалого стояння, ходіння, а особливо в період спеки, дотримуйтесь ключових правил:

  1. Підійміть ноги вище рівня серця після повернення додому та полежте так 20-30 хв.
  2. Влаштуйте контрастний душ для ніг.
  3. Завжди одягайте зручне взуття, яке не перетискає.
  4. Адекватне фізнавантаження, яке відповідає віку людини і є фактором підтримки здоров'я, залежно від її вподобань.

Також для профілактики набряків корисними будуть базові правила здорового способу життя: підтримка водного балансу, уникнення тривалого сидіння, додавання фізактивності, відмова від тютюну та алкоголю та впровадження збалансованого раціону.

Читайте також: "Милиці" для вен. Кому потрібні компресійні панчохи, колготки та чому гольфи – погана ідея