Як спорт впливає на процес лікування депресії – дослідження
Фото: depositphotos.com

У новому дослідженні вчені показують, що люди з певними мозковими сигналами частіше отримують користь для психічного здоров'я від одного базового, але ефективного лікування – фізичної активності.

У дослідженні взяли участь 66 дорослих з діагностованою депресією.

Вчені виявили, що восьми тижнів помірних аеробних вправ було достатньо, щоб полегшити симптоми приблизно на 55%. Заняття зі стретчингу слабкої інтенсивності зменшив симптоми на 31% за той самий проміжок часу.

Результати дослідження опублікували в журналі Psychological Medicine.

Вправи зі стретчингу:

  • Анатомія стретчингу: які саме м’язи ми тягнемо під час виконання вправ
  • Стретчинг в домашніх умовах. П'ять вправ на все тіло
  • Здорове та гнучке тіло: стретчинг для початківців

Вчені також знайшли біомаркер, який може передбачити, чому фізичні вправи дієві саме для цих пацієнтів.

На початку дослідження вони мали сильні симптоми депресії, а після початку тренування вони отримали високий позитивний відгук в центрі задоволення у мозку.

Тобто дослідження доводить, що аеробні вправи, навіть слабкої інтенсивності, можуть допомогти полегшити симптоми депресії.

Окрім цього, передбачає, що люди з вищим рівнем роботи системи винагороди у мозку (але все ще гіршими симптомами депресії) можуть отримати більше задоволення від фізичних вправ.

Брендон Олдерман, провідний автор дослідження та доцент Університету Рутгерса, розповідає в інтерв'ю для ресурсу Inverse, що для людей з нижчим рівнем роботи системи винагороди більше підійдуть терапія та ліки у боротьбі проти депресії.

Тренування та депресія

Згідно з дослідженням, помірні аеробні вправи були ефективнішими, ніж легке розтягування. Хоча люди, які займались стретчингом, також відчували зменшення симптомів.

"Навіть легка ходьба корисна для депресії. Наші висновки про більший антидепресантний ефект після аеробних вправ середньої інтенсивності у порівнянні з легким стретчингом свідчать про те, що ще більші переваги можна отримати від вправ високої інтенсивності", – стверджує Олдерман.

Приклади відеотренувань високої інтенсивності:

  • Високоінтенсивне інтервальне тренування або HIIT: чотири варіанти для початківців
  • Високоінтенсивне інтервальне тренування або HIIT в домашніх умовах

Проте поміркована активність є гарною відправною точкою. Огляд 2004 року про використання фізичних вправ у лікуванні депресії доводить, що людям з симптомами депресії варто почати з вправ з меншою інтенсивністю, які їм подобаються. Це допомагає сформувати звичку.

Дотримання режиму з регулярними тренуваннями з часом може призвести до позитивних результатів. Адже дослідження показало, що поліпшення симптомів депресії було значним лише наприкінці восьмитижневого експерименту.

Олдерман та його колеги припускають, що вісім тижнів можуть бути "мінімальною дозою", необхідною для відчуття наслідків фізичних вправ.

Читайте також:

  • Фізична активність рятує від депресії та тривоги – дослідження
  • Психологія майбутнього. Як штучний інтелект допоможе у боротьби зі стресом та депресією
  • Аналіз крові, який допоможе діагностувати депресію на 80% точніше