Як обрати авокадо: ознаки стиглості та сорти. Що робити з нестиглим
Фото: depositphotos.com

Дієтологиня та засновниця Prevent Way Clinic Тетяна Лакуста поділилася з LIGA.Life порадами щодо вибору та достигання неспілих авокадо. 

Види авокадо

Існує понад 100 сортів авокадо. Найпопулярніші:

  • Фуерте – плід грушоподібної форми. Має невеличку кісточку та яскраву зелену шкірку. 

  • Хаас – круглий плід з невеличкою кісточкою та темною шкіркою. Має найбільш маслянисту текстуру серед інших сортів. Тому його смак ніжний та ідеально підходить для гуакамоле. 

  • Еттінгер – форма плоду нагадує краплю. Кісточка дуже велика, а шкірка тонка та яскраво-зелена.

  • Пінкертон – формою схожий на Фуерте, але має пухирчасту зелену шкірку. 

Серед інших сортів: Зутано, Королівське, Рід, Карлсбад тощо.

"Принципової відмінності в поживному складі між сортами немає. Всі вони корисні та мають більш-менш однакову поживну цінність. Різновид сортів – це більш важливий факт для фермерів, які займаються вирощуванням авокадо, ніж для споживачів. Адже вони відрізняються типом морозостійкості, запиленням, дозріванням та кольором шкірки, а також розміром кісточки", – пояснює Тетяна.

Рецепти з авокадо:

  • Корисний перекус. Рецепти гуакамоле, намазка з білої квасолі та дзадзики

  • Готуємо обід. Рецепти літніх легких супів – суп з авокадо, літній борщ та м’ятний гаспачо

  • Корисні рецепти брауні без борошна. З авокадо, з бананом та з гарбузовим пюре

Як обрати авокадо

Головне правило вибору авокадо – плід має бути зрілим. Щоб не помилитися і обрати стиглий, дієтологиня радить звернути увагу на:

  • пружність/м'якість. Візьміть авокадо в руку та спробуйте стиснути його. Плід має бути пружним, але не занадто м’яким (гнилий) чи твердим (незрілий). 

  • хвостик (черенок). Спробуйте прибрати його. Подивіться на заглиблення під ним. Якщо воно: світло-зелене, авокадо ще недозріле; світло-коричневе – стигле, коричне з пліснявою – гниле.

  • шкірка. У Фуерте та Еттінгер шкірка має бути однорідною, гладкою та без чорних цяток/плям. У темних сортів шкірка не має бути надто зеленою чи світлою. Незалежно від різновиду, шкірка має бути без плісняви та тріщин.

"Не слід брати дуже м’яке авокадо з ямками, тріщинами чи пліснявою на шкірці. Натомість недозрілі плоди можна придбати і дочекатися їхнього дозрівання вдома", – радить Тетяна.

Як зробити авокадо більш стиглим

Авокадо належить до тих типів рослин, які можуть дозрівати після відділення від материнської рослини. 

"Плід виділяє газ етилен, за наявності якого авокадо може дозрівати. Тому якщо плід вам не потрібен терміново, купуйте недозрілі, загорніть у пергамент та залиште на 2-3 дні у шафі. Адже в обмеженому просторі концентрація газу вища", – радить дієтологиня.

Поруч з авокадо можна покласти інші подібні фрукти та овочі. Зокрема персики, банани, томати та яблука також дозрівають після зривання. Таким чином ви збільшите виділення газу, і дозрівання плодів буде значно швидшим.

Читайте також: Жирний фрукт. Все про авокадо: користь, ризики споживання та способи приготування