Від водного балансу до одягу. Як підготуватися до прогулянки взимку
Фото: unsplash.com

Ходьба – це один із видів фізичної активності, який позитивно впливає як на психічне, так і фізичне здоров'я. Так щоденні прогулянки можуть покращити настрій, зміцнити сухожилля та м'язи, а також допомагти відволіктись від роботи чи навчання. 

Холодна погода ходьбі не завадить. Проте необхідно добре попрацювати над плануванням ваших прогулянок: одяг, маршрут, раціон харчування.

Ресурс Myfitnesspal зібрав головні правила прогулянки взимку.

  • Пийте воду

Попри те, що ви більше потієте в теплий період часу, піт і втрата води під час фізичних вправ все одно трапляються взимку. Якщо ваші прогулянки тривають менше однієї години, а інтенсивність ходьби помірна, то просто дотримуйтесь водного режиму до прогулянки. 

Якщо ви ходите більше 60 хвилин, то варто мати з собою пляшку води. Оскільки взимку повітря зазвичай сухіше, носити з собою ручну пляшку та пити, коли відчуваєте спрагу, дозволяє почуватися комфортно.

Детальніше про важливість підтримки водного балансу:

  1. Зневоднення та тривога – як нестача води в організмі впливає на психічне здоров’я
  2. Збільшення споживання води може бути профілактикою ожиріння – дослідження
  3. Що буде, якщо пити забагато чи замало води? – відео
  • Плануйте свій маршрут заздалегідь

Загубитися взимку може бути великою проблемою, адже це загрожує переохолодженню. Окрім того, навіть якщо ви знаєте маршрут, взимку певні дороги та стежки можуть бути покриті льодом або великим шаром снігу.

З цієї причини завжди безпечніше прогулюватись маршрутом з доглянутими стежками та дорогами.

  • Вдягайтесь відповідно погоді

Одягнувшись занадто тепло ви ризикуєте спітніти та застудитися. А одягнувшись легко ви можете змерзнути та навіть отримати переохолодження. Тому вдягнутися відповідно погоді є ключовим моментом зимової ходьби.

Замість громіздкої куртки та светра використайте декілька тонших шарів одягу, які пристосовуються до температури:

  1. Носіть базовий шар (термобілизна): хороший базовий шар відводить вологу під час потовиділення, зберігаючи тепло та сухість тіла. 
  2. Вибирайте середній шар, виходячи з температур. Тонкий одяг з такого матеріалу, як мериносова шерсть, є хорошим вибором. Оскільки він відводить піт і може зігріти вас.
  3. Використовуйте свій зовнішній шар для захисту від несприятливих умов: куртка, що відштовхує воду та захищає від вітру, необхідна для холодного та вологого клімату. Легкі варіанти, як правило, кращі за важчі куртки, оскільки ви завжди можете додати або видалити шар під курткою.
  • Не забувайте про рукавички та шапку

Голова – це одна з частин тіла, яку вам варто захистити від холоду та сильного вітру. Оскільки тепло тіла, яке ви створюєте під час прогулянки, може втрачатися через голову та шию. З цієї причини обов'язково вдягайте шапку.

Пам’ятайте також, що взимку кровообіг погіршується, тому руки стають холоднішими. Носіння рукавиць вас врятує від переохолодження чи подразнень шкіри рук.

  • Виконуйте розминку у приміщенні

Перехід з теплого будинку в прохолодне зовнішнє середовище може бути шоком для вашого організму. А перехід до тренування без належного розігріву м'язів, може призвести до травмувань.

Тому рекомендується до виходу на вулицю виконати динамічну розминку. Вона забезпече готовність м'язів до подальшої тривалої фізичної активності в холодних умовах.

Приклади розминки ви можете знайти за посиланням:

  1. Спорт вдома: функціональні тренування, вправи з фітнес-резинками, дихання, вечірня йога
  2. Топ-5 вправ для розминки перед тренуванням
  • Уникайте солодкої їжі після ходьби

Якщо вашою метою є схуднення, то після тривалої ходьби варто відмовитись від висококалорійних солодких ласощів та напоїв, які не мають жодної харчової цінності. 

Для уникнення стрибків цукру в крові та поповнення запасу поживних речовин краще з'їжте овочеве рагу чи суп. 

Читайте також: