Зміст:
  1. Як зʼявилося digital-прибирання
  2. Мотивація прибирати й у пошті, й у галереї
  3. Хочу спробувати цифрове прибирання. З чого почати

А ви знали, що використання гаджетів, отримання листів на пошту або пошук інформації в Google можуть забруднювати довкілля?

Робота серверів, де зберігається зокрема вся інформація з наших телефонів, ноутбуків, компʼютерів, призводить до збільшення викиду СО2 (вуглекислого газу) в атмосферу. Збільшення його концентрації призводить до глобального потепління, змін кількості опадів, середнього рівня моря тощо.

Наприклад, у 2022 році для зберігання даних використовували близько 70 млн серверів. Кожен з них викликав утворення 1-2 т СО2. А за даними звіту 2019 року від Міжнародного енергетичного агентства, інтернет і його допоміжні системи виробляють 900 млн т СО2 щороку. Це перевищує річні викиди всієї Німеччини!

Але є й хороші новини: кожен з нас може зменшити цей вплив за допомогою простої екозвички – регулярного цифрового (digital) прибирання. Що це таке та як виглядає на практиці, LIGA.Life розпитала у Марини Ковальчук, екоактивістки й менеджерки комунікацій зовнішніх заходів Всеукраїнського молодіжного руху Let's do it Ukraine.

Марина Ковальчук

Як зʼявилося digital-прибирання

Ідею цифрового прибирання або CyberCleanUp розробив компʼютерний науковець Кевін Герен у 2019 році. Його надихнула ідея Всесвітнього дня прибирання, який проводять щороку у вересні.

Перша офіційна подія відбувалась у 2020 році за партнерства Всесвітнього дня прибирання у Франції. Згодом ідея поширилася в інші країни: Італію, Швейцарію, Польщу, Німеччину, Бразилію, Туніс, Індонезію тощо.

Ініціатива настільки масштабувалася, що у 2021 році всесвітня громадська організація Let's Do It World! (член Програми ООН з навколишнього середовища) внесла CyberCleanUp у свій річний план. Так за цифровим прибиранням закріпився фіксований день – третя субота березня. У 2023 році подію перейменували на Digital Cleanup Day.

За даними Let's Do It World!, з 2020 року до ініціативи долучилося 170 країн. Майже 870 000 людей видалили близько 12,7 млн ГБ даних.

Це запобігло щорічному викиду понад 3100 т CO2.

Україна не стала винятком. На початку повномасштабного вторгнення збиратися на масові прибирання стало ризиковано, а для деяких територій – взагалі неможливо. Тож громадська організація Let's Do It Ukraine! задумалася про безпечну альтернативу.

"У вересні 2022 року ми запропонували людям, які не можуть доєднатися до Всесвітнього дня прибирання, провести його digital-версію, – розповідає Марина й додає. – До 24 лютого 2022 року ця ідея існувала у світі, але для України була не дуже актуальною. Адже ми розуміли, що прибираючи на вулиці, дамо набагато більше результатів. Але війна змусила все переосмислити та вивчити глибше цифровий вплив на екологію".

Так у 2024 році Digital Cleanup Day перетворився у тематичний місяць. Розпочався 16 березня і закінчився 22 квітня.

Мотивація прибирати й у пошті, й у галереї

Екоактивістка пояснює: уся інформація з наших телефонів, компʼютерів, планшетів зберігається на серверах. Саме вони викидають в атмосферу токсичну кількість СО2. Щоб зрозуміти глибину проблеми, ось декілька статистичних даних від Let’s do it Ukraine!:

  • перегляд відео займає найбільшу частку інтернет-трафіку – 60% – і викидає 300 млн т СО2 на рік, що становить близько 1% світових викидів;
  • 2 год потокового відео – те саме, що їзда на електровелосипеді на 8 км;
  • щоб нейтралізувати вуглецевий слід смартфона, потрібно 232 роки;
  • електронний лист з великим вкладенням може вивільнити до 50 г СО2;
  • 1,6 млрд дерев потрібно висадити, щоб компенсувати забруднення, спричинене спамом в електронній пошті;
  • працівник, який проводить 15 год на онлайн-зустрічах з увімкненою камерою, створює 9,4 кг викидів CO2 щомісяця;
  • під час надсилання мільярда спам-листів витрачається стільки ж парникових газів, як від роботи 3 млн автомобілів.

Ба більше, нині цифрову інформацію вимірюють у зетабайтах. За прогнозами аналітиків, у 2035 році ця позначка становитиме понад 2000 зетабайтів даних. Для розуміння цієї цифри: для друку 1 зетабайта потрібно 20 трильйонів дерев.

Це вшестеро більше дерев, ніж нині існує на всій планеті!

Додаткова мотивація – звільнення памʼяті пришвидшить роботу ваших гаджетів, а також профілактує роздратування через нестачу місця в галереї, коли так хочеться зробити чергове фото чи відео.

Комунікаційниця Дарʼя Теребей неодноразово брала участь у Всесвітньому дні прибирання. Однак після 24 лютого вперше дізналася про цифрову альтернативу.

"У 2022 році під час Всесвітнього дня прибирання залунала повітряна тривога. Тож нам запропонували долучитися до digital прибирання. Згодом поглибила свої знання у цій темі за допомогою додаткових матеріалів. Мені сподобалось, що піклуватися про навколишнє середовище можна навіть сидячи вдома зі смартфоном у руках", – каже Дарʼя.

Її додаткова мотивація регулярно видаляти непотрібні файли та чистити пошту – впорядкування робочого простору. Дарʼя працює комунікаційницею, тож має справу з великою кількістю фото, відео, документів і листів.

"Дуже часто плутається особисте й робоче. Є багато зайвого й нерелевантного до видів діяльності. З іншого боку, часто здається, що бракує часу для того, щоб сісти та все почистити. Однак мене підтримує думка, що значно приємніше жити і працювати в чистому середовищі", – додає дівчина.

За місяць Digital Cleanup 2024 Дарʼя видалила 60-70 ГБ інформації з різних девайсів. Це заощадило приблизно 15-20 кг СО2 викидів в атмосферу.

Валентина Ангелова працює методистом у закладі позашкільної освіти "Зіньківська станція юних техніків", що на Полтавщині. Вона сама неодноразово брала участь в екологічних ініціативах, а у 2024 році вирішила долучити до цифрового прибирання учнів і колектив закладу.

"Пояснювала дітям важливість цієї акції їхньою мовою. Наприклад: "Digital-прибирання допоможе подовжити життя телефона. Він може зависати саме через велику кількість інформації, якою ти не користуєшся. Тож її час від часу слід прибирати". Сідаю разом з ними, показую, де слід видалити кеш, пояснюю, чому телефону від цього стане легше, – розповідає Валентина й додає: Старшим дітям пояснюю детальніше, що всі ці дані містяться на серверах, які забруднюють навколишнє середовище, викидаючи СО2".

Є також старші колеги, які не мають цифрової грамотності. Відтак Валентина просить дітей допомагати педагогам проводити digital-прибирання, зокрема очистити кеш у Viber. За її словами, спротиву ні від учнів, ні від колег не було. Всі охоче долучились до ініціативи. Як результат, очистили понад 60 ГБ інформації, що попередило понад 15 кг викидів СО2.

Просто почистьте кеш. Як видалення файлів з телефону може врятувати екологію
Фото: unsplash

Хочу спробувати цифрове прибирання. З чого почати

З власного досвіду Дарʼя радить не братися одразу за все – і пошту, і галерею, і Google диск. Адже це може виснажити й відбити будь-яке бажання проводити таку практику на регулярній основі.

"Дуже раджу підходити до цього прицільно: сьогодні чищу тільки пошту чи відписуюсь від спаму розсилок, а завтра видаляю фото з певного періоду життя чи конкретної подорожі. Це і корисно, і не дуже напружено", – радить дівчина.

Загалом цифрове прибирання складається з трьох основних етапів:

  1. Пошта: скасуйте всі непотрібні підписки та сповіщення, видаліть старі непотрібні листи, очистьте папку зі спамом.
  2. Смартфон і планшет: видаліть непотрібні програми, очистьте кеш і дані додатків, видаліть зайві файли, непотрібні зображення, дублікати та скриншоти.
  3. Компʼютер і ноутбук: видаліть історію, непотрібні закладки й додатки браузера, видаліть зайві програми через панель управління, очистьте кеш, видаліть непотрібні фото, файли, документи й завантаження.

Офіційно Digital Cleanup Day проводиться раз на рік в усьому світі. Однак прибирання у своїх гаджетах має перетворитися на регулярну звичку.

"Робіть це, коли їдете в транспорті, чекаєте в черзі або ж сидите в бомбосховищі під час повітряної тривоги. Необовʼязково на це витрачати години. Розпочніть з 10 хв і одразу побачите, як звільняється місце у вашому смартфоні. Але не забувайте не просто видаляти файли, але й чистити кошик!" – зауважує екоактивістка Марина Ковальчук.