Їжте більше овочів та менше м'яса і живіть довше. Чому рослинний раціон корисний – вчені
Фото: depositphotos.com

Збільшення споживання рослинної їжі може подовжити тривалість життя.

Про це йдеться в новому дослідженні University of Bergen, Норвегія.

Вчені використали дані попередніх аналізів і дослідження Global Burden of Disease, щоб створити модель Food4HealthyLife, яка оцінює вплив змін у раціоні на тривалість життя.

"Розуміння потенційного впливу на здоров’я різних груп харчових продуктів може дозволити людям досягти значних переваг для здоров’я", – пишуть автори дослідження.

Їх ключові висновки:

  • збільшення споживання бобових, цільнозернових та горіхів, а також зменшення червоного м’яса та похідних продуктів (ковбаси, сосисок) подовжує тривалість життя;
  • збільшення тривалості життя спостерігалось у віковій групі від 20 років: у чоловіків – зростання в середньому на 13 років, а у жінок – майже на 11;
  • люди у віці 60 років помітили збільшення тривалості життя в середньому на 8 років після переходу на рослинну дієту. 

Що кажуть експерти

Дієтологиня Крістін Кіркпатрик і медичний директор Pritikin Longevity Center Данін Фрудж стверджують, що висновки дослідження не є несподіванкою.

"Харчування має значний вплив на наше здоров’я у будь-якому віці. Харчові звички можуть суттєво вплинути на розвиток хвороб та довголіття", – додає Фрудж в інтерв'ю для ресурсу Healthline

Кіркпатрик запевняє, що результати цього дослідження відображають попередні дані – збільшення рослинної їжі і зменшення м'яса в раціоні може знизити смертність. 

Наприклад, аналіз 2020 року, опублікований у Critical Reviews in Food Science and Nutrition, показав, що високе споживання цільнозернових, овочів, фруктів, горіхів, а також кави пов’язане зі зниженням ризику смертності з усіх причин. Високе споживання червоного або обробленого м’яса пов'язане з частішими випадками смертності з усіх причин.

Як змінити раціон

Фахівці заохочують до змін у будь-якому віці. Адже зараз як ніколи слід максимально забезпечити свій організм поживними речовинами.

За словами Фрудж, існує низка ознак, які сигналізують про потребу у зміні раціону.

Наприклад, "затуманення мозку", труднощі з концентрацією або зниження рівня енергії, які впливають на продуктивність.

"Щоб залучити молодь до зміни раціону, я запитую у них, чи потрібні їм кава, цукор чи енергетичні напої, щоб почати продуктивну роботу вранці чи продовжити її до обіду і впродовж дня?", – додає Фрудж.

Щоб перейти від звичного раціону до більш рослинного, Кіркпатрик радить дотримуватись наступних правил:

  • Споживайте продукти, які мають рослинну основу.
  • Замініть тваринний білок рослинним: наприклад, м'ясну котлету стравою з нуту. Дієтологиня додає, що колір продуктів може впливати на щільність поживних речовин в них. Тому додавайте до щоденного раціону принаймні п'ять різних кольорів. Це допоможе урізноманітнити вашу тарілку фруктами, овочами, бобовими, горіхами та насінням.
  • Обирайте ненасичені олії. За даними American Heart Association, мононенасичені та поліненасичені жири можуть покращити показники холестерину в крові, якщо використовувати їх замість насичених жирів і трансжирів. Наприклад, додайте в раціон оливкову олію extra virgin. 

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин