Не годуйте мозок бургерами. Як дуже оброблена їжа може впливати на когнітивні функції
Фото: unsplash.com

Є багато факторів, які погіршують когнітивні функції та не піддаються контролю, зокрема генетичні та соціально-економічні.

Однак поточні дослідження все частіше показують, що нездоровий та незбалансований раціон також є фактором погіршення пам'яті та підвищення ризику хвороби Альцгеймера.

Тобто якщо ми не можемо змінити генетику, то слід переглянути свій раціон.

Проте Сара Н. Берк, професорка нейробіології з University of Florida, стверджує у статті для The Conversation, що останні дослідження про вплив ультраобробленої їжі на здоров'я мозку доволі неоднозначні.

Ультраоброблена їжа – продукти, що пройшли декілька рівнів оброблення. Зазвичай вони містять багато цукру, солі, жирів, різноманітних добавок та консервантів, але мало поживних речовин. Наприклад: солодка газована вода, печиво, чипси, ароматизовані йогурти, дистильовані алкогольні напої, фастфуд тощо.

Два останні великі дослідження показали, що споживання ультраоброблених продуктів може посилити вікове погіршення когнітивних функцій і збільшити ризик розвитку деменції. Однак інше дослідження показало, що споживання таких продуктів не пов'язане з погіршенням пізнання у людей старше за 60 років.

Що показали дослідження

У дослідженні 2022 року вчені порівняли швидкість зниження когнітивних здібностей протягом приблизно восьми років у людей, які споживали різну кількість ультраобробленої їжі.

Спочатку понад 10 000 учасників повідомили про свої харчові звички за останній рік. Протягом наступних років дослідники оцінювали когнітивні здібності учасників за допомогою стандартних тестів пам’яті та виконавчої функції.

Ті, хто споживав більше ультраоброблених продуктів на початку дослідження, показали більше зниження когнітивних здібностей у порівнянні з тими, хто споживав мало таких продуктів або взагалі не мав їх у раціоні. Проте різниця у швидкості зниження когнітивних функцій між групами була відносно невеликою, додає Берк. 

У другому дослідженні взяли участь близько 72 000 осіб. Дослідники вивчали зв'язок між споживанням ультраоброблених продуктів та деменцією.

У групі, яка споживала найбільшу кількість таких продуктів, приблизно у 1 зі 120 діагностували деменцію протягом 10 років. Для групи, яка споживала мало або взагалі не мала такої їжі в повсякденному меню, це число становило 1 зі 170.

Однак у дослідженнях такого роду використовують класифікацію NOVA, яка базується на типі та ступені промислового оброблення харчових продуктів.

За словами Берк, деякі дієтологи критикують цю класифікацію за відсутність чітких визначень оброблення їжі. До того ж річ не лише в кількості етапів оброблення та додаванні консервантів, емульгаторів, загусників, барвників, але й у низькому вмісті клітковини, поживних речовин і високому рівні жирів, цукру та солі в такій їжі.

Відтак незрозуміло, чи дійсно продукти, які пройшли декілька рівнів оброблення, матимуть додатковий негативний вплив на здоров'я мозку, якщо загалом раціон людини не дуже здоровий.

Наприклад, ви з'їли бургер та картоплю фрі в закладі швидкого харчування. Ця їжа пройшла декілька етапів оброблення та містить високий вміст жирів, цукру і солі. Однак ви можете приготувати цю саму їжу вдома. Вміст жиру, цукру та солі буде не меншим, але кількість етапів оброблення все ж зменшиться. 

Тож чи перший варіант гірший за другий? Потрібні додаткові дослідження.

Корисний для мозку раціон

Процеси, які призводять до деменції, можуть не відбуватися. Однак в процесі старіння мозок все одно зазнає біохімічних і структурних змін, які пов’язані з погіршенням когнітивних функцій.

Тож людям старше за 55 років більш здоровий раціон може піти на користь. Наприклад, середземноморська дієта або кетогенна пов'язані з покращенням пізнання у літньому віці.

Середземноморська дієта базується на рослинній їжі та корисних жирах (оливкова олія, насіння та горіхи). А кето-раціон містить багато жирів і мало вуглеводів. Основне джерело клітковини – овочі. Обидві дієти зводять до мінімуму або виключають споживання цукру.

Дослідження Сари Берк та інших її колег доводять, що обидві дієти можуть покращити когнітивні функції, ймовірно, шляхом зменшення шкідливого запалення.

Саме хронічне запалення шкідливе для мозку. Його виникненню може сприяти надлишок цукру та жирів в раціоні. Відповідно, ультраоброблена їжа здатна посилити шкідливе запалення.

Ще один вплив раціону на здоров'я мозку відбувається через вісь мозок-кишківник. 

Мікробіом кишківника не тільки допомагає травленню, але й впливає на імунну систему, виробляючи критично важливі для роботи мозку гормони та нейромедіатори.

Дослідження показали, що кето та середземноморська дієти змінюють на краще склад мікроорганізмів у кишківнику. Натомість споживання ультраобробленої їжі може погіршити тип та чисельність кишкових бактерій. 

Читайте також: Не дратуйте кишківник та мозок. Чому стрес викликає розлади травлення та навпаки

Декілька "але"

Розпізнати специфічний вплив окремих продуктів на організм людини важко. По-перше, дослідникам проблематично тривалий час контролювати раціон учасників. По-друге, рандомізовані контрольовані дослідження – найбільш надійні для встановлення причинно-наслідкового зв’язку – дорогі.

Наразі більшість досліджень харчування показали зв'язок між споживанням ультраобробленої їжі та здоров’ям. Але вони не включають інші фактори способу життя: рівень фізактивності, освіта, соціально-економічний статус, соціальні зв’язки, стрес і багато інших змінних, які можуть впливати на когнітивні функції.

За словами нейробіологині, у такому випадку в пригоді стають лабораторні дослідження на тваринах. Щури демонструють зниження когнітивних здібностей у старості, аналогічне людям. У лабораторії легко контролювати раціон і рівень активності гризунів.

Читайте також: Три поширені міфи про схуднення в соцмережах. Чому такі поради не працюють