Три поширені міфи про схуднення в соцмережах. Чому такі поради не працюють
Фото: unsplash.com

Соцмережі – не найкраще джерело інформації про здоров'я. Поряд із лікарями, які можуть давати корисні та кваліфіковані поради, є люди, які розробили власний план схуднення і рекламують його серед інших користувачів. 

Однак, за словами дієтологині та менеджерки з питань харчування Timeline Nutrition Джен Шайнман, методи, які працюють для одних, можуть бути шкідливими для інших. Не доведені наукою способи лікування, схуднення та профілактики захворювань не тільки не принесе бажаного результату, але й можуть нашкодити.

Зрозуміти де правда, а де міф інколи буває складно. Дієтологиня Джен Шайнман та професорка ендокринології Weill Cornell Medical College Рекха Б. Кумара розвінчали для Healthline найпоширеніші міфи про харчування, які активно ширяться соцмережами.

Міф: хочете схуднути – дотримуйтесь кето- або низьковуглеводної дієти

Дійсно кетодієта та інші низьковуглеводні режими харчування можуть спричинити втрату ваги. Однак, за словами Рекха Б. Кумара, ці дієти підходять не всім, наприклад, людям з діабетом. Адже для них серйозне зниження вуглеводів небезпечне.

Кетодієта базується на споживанні жирів. Проте це загрожує дисбалансом поживних речовин. Наприклад, люди їдять багато сиру, масла, м'яса, олій, але обмежують себе в овочах, цільнозернових та інших джерелах важливих вітамінів та мінералів.

Цю тезу підтверджують дослідження. Люди, які ведуть здоровий спосіб життя і живуть довго, насправді споживають багато цільнозернових та бобових.

До того ж на практиці людям складно дотримуватись низьковуглеводних дієт тривалий час. У майбутньому вони все одно починають повертати вуглеводи у раціон. Однак часто не у здоровий спосіб.

Наприклад, не збільшують споживання цільнозернових, фруктів та крохмалистих овочів, а повертають джерела простих вуглеводів: білий хліб, цукор, нецільнозернову пасту. Це спричиняє "ефект йо-йо" – втрачена вага повертається, інколи навіть з надлишком.

Читайте також: Виходьте з режиму "йо-йо": як можуть нашкодити дієти та як почати їсти правильно

Міф: кофеїн необхідний для отримання енергії

Кофеїн – стимулятор, який підвищує пильність, але не забезпечує тіло енергією, стверджує Кумар. Тобто він не спричиняє вироблення АТФ (аденозинтрифосфату) – органічної сполуки, яка забезпечує організм енергією.

Споживання кофеїну також може призвести до залежності, додає Шайнман. Наприклад, випили горнятко вранці та дещо пізніше вдень. Останнє може негативно вплинути на сон – важко заснути або ви постійно прокидаєтесь вночі. Наступного дня доводиться збільшувати кількість горняток, щоб бути бадьорим. Це замкнене коло.

Натомість експерти стверджують, що для збільшення енергії кофеїн не потрібен.

"У кожній клітині ми маємо органели, які виробляють енергію, – мітохондрії. Коли ми живимо та піклуємось про них за допомогою здорового способу життя (збалансований раціон, якісний сон, регуляція стресу), наше тіло виробляє потрібну енергію", – пояснює дієтологиня.

Міф: бажаєте схуднути – спробуйте детокс-дієти

Майже жодна детокс-дієта не має науково доведеної ефективності для коротко- чи довгострокового метаболічного здоров’я або ризиків серцево-судинних захворювань, стверджує Кумар.

Вони можуть зменшити відчуття набряклості, але лише на певний час. Натомість тривале дотримання такого режиму може навпаки призвести до затримки води в організмі та закрепів.

Не схудненням єдиним. Серед ідей детоксу – виведення токсинів з організму. Однак дієтологиня запевняє, що наш організм самотужки може впоратись із цим завданням. Його вирішує виконує печінка, нирки та травна система.

Однак людина може підтримати свій організм та покращити цей процес, зосередившись на здоровому харчуванні, якісному сні та, за можливості, обмеженні впливу токсинів з навколишнього середовища.

Додатковий недолік деяких видів детокс-дієт – включення дієтичних добавок. Але такі препарати слід споживати лише після виявлення потреби за допомогою аналізів та під контролем лікаря. Інакше можна нашкодити здоров'ю.

Отже, попри те, що такі дієти та очищення організму можуть призвести до втрати ваги, ефект від них тимчасовий. Адже їх складно дотримуватись постійно. Натомість експерти радять  поміркований та послідовний підхід до втрати ваги та покращення здоров'я.

Читайте також: Перш ніж купити дієтичні добавки, зазирніть у холодильник. Як їсти та отримувати вітаміни