Чому чорний шоколад корисніший, ніж білий та молочний – пояснює дієтологиня
Фото: depositphotos.com

Шоколад завдячує своїм насиченим смаком та користю для здоров'я серця вмісту "флавоноїдів" у какао-бобах. Цей вид антиоксидантів захищає організм від потенційної шкоди, заподіяної вільними радикалами. 

Про це розповідає в інтерв'ю для Cleveland Clinic докторка медичних наук та дієтологиня Міра Іліч.

Флавоноїди сприяють:

  • контролю холестерину;
  • зниженню артеріального тиску;
  • зниженню ризику утворення тромбів;
  • поліпшенню припливу крові до життєво важливих органів.

Чи всі види шоколаду корисні для здоров'я

Важливо розуміти, що не всі види шоколаду містять високий вміст антиоксидантів.

Какао має дуже насичений та дещо гіркий смак через вміст флавоноїдів. У процесі вироблення шоколаду із бобів насиченість смаку зменшується. Чим більше шоколаду обробляється (бродіння, підлужування, смаження), тим більше антиоксидантів втрачається.

Чорний (темний) шоколад містить щонайменше 35% какао. Серед інших інгредієнтів: какао-масло (природний жир какао-бобів), цукор, емульгатор та ароматизатори. Для пом’якшення текстури інколи додають молоко.

Дієтологиня рекомендує купувати чорний шоколад з найбільшим вмістом какао – від 70%. Відмовтесь від плитки, що містить сиропи чи цукрові начинки. Краще обирати чорний шоколад з горіхами, сушеними та свіжими фруктами.

Рекомендована щоденна порція – 28 г.

Детальніше про користь темного шоколаду:

  • Чому чорний шоколад корисний для здоров'я. П'ять причин додати його у свій раціон
  • Як їсти шоколад і худнути. Чотири головні помилки у споживанні солодкого

Молочний шоколад. За вимогами U.S. Food and Drug Administration, у молочному шоколаді має міститься 10% какао та щонайменше 12% сухих твердих речовин молока. Як і у темному шоколаді, решта – це масло какао, цукор, емульгатор та ароматизатори.

Дієтологиня радить споживати молочний шоколад в обмежених кількостях і не щодня. Адже він містить більший відсоток жиру та цукру, ніж чорний. Для порівняння: у 28 г молочного шоколаду понад 12 г жиру, а у чорному – 8-12 г.

Білий шоколад складається з понад 20% какао-масла та до 55% цукру, а також твердих речовин молока, лецитину та ароматизаторів.

Дієтологиня радить зовсім відмовитись від цього виду шоколаду, адже він не має жодної поживної цінності та користі для здоров'я.

Отже, шоколад, який містить 70% какао є найкориснішим для здоров’я. Проте пам'ятайте, що у 100 г такого шоколаду міститься 500 калорій.

Несолодкий шоколад – це 100% какао. Він дуже гіркий, і його їдять лише у складі готових хлібобулочних виробів. Спробуйте використовувати 100% какао-порошок під час приготування напою какао, домашніх хлібобулочних виробів та смузі.

Рецепти страв з какао:

  • П'ять незвичайних рецептів какао: по-мексиканськи, гарбузове, лавандове, з ромом та бананом
  • Рецепти перекусів. Готуємо яблучні, бананові та шоколадні панкейки
  • Рецепти десертів. Три варіанти тірамісу: класичний, з вершками та без яєць

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.