Користь білкового сніданку. Чому зранку краще з'їсти яйця чи грецький йогурт, ніж круасан
Фото: unsplash.com
Зміст:
  1. Чому білок настільки важливий
  2. Скільки білка потрібно 
  3. Переваги білкового сніданку
  4. Приклади білкових сніданків

Не знаєте, що приготувати на сніданок? Розгляньте варіанти білкових страв. Адже це не тільки смачно, але й корисно для контролю рівня цукру в крові та ваги.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Чому білок настільки важливий

Білок складається з амінокислот. Загалом їх налічують 20 видів, згідно з Cleveland Clinic. Наприклад, амінокислота гістидин допомагає виробляти гістамін, який необхідний для роботи імунної системи. Валін бере участь у зростанні м’язів, регенерації тканин і виробленні енергії, а триптофан виробляє серотонін, який регулює настрій, апетит та сон.

11 амінокислот виробляє організм. Проте є ще 9 незамінних, які тіло отримує з їжею, бо не виробляє їх самостійно.

Джерела незамінних амінокислот називають повноцінними білками. Зазвичай це продукти тваринного походження: м’ясо, риба, птиця, яйця, молочні продукти. Винятки – продукти з сої (темпе, тофу) та кіноа.

Більшість рослинних продуктів містять не всі незамінні амінокислоти. Тож їх називають неповноцінними білками: горіхи, насіння, бобові, цільнозернові та деякі овочі. Попри розділення, обидві ланки важливі для організму. Ваша задача – максимально їх збалансувати у щоденному раціоні.

Детальніше про користь білків читайте: Їжте на сніданок, обід та вечерю. Навіщо людині білки: користь, норма та білкові дієти

Скільки білка потрібно 

United States Department of Agriculture (USDA) радять віддавати білку 10-30% загальної калорійності раціону.

Проте людям, які активно займаються спортом, може знадобитися більше білкових продуктів. Адже білок сприяє нарощуванню та зберіганню м’язової маси.

За даними Harvard Health Publishing, слід споживати 0,8 г білка на 1 кг маси тіла. Тобто людина вагою 70 кг має споживати 56 г білка на день.

Також норма білка залежить від віку і статі. За рекомендаціями Dietary Guidelines for Americans 2015–2020, оптимальна добова норма білка:

  • дитина від 1 до 3 років – 13 г;
  • дитина 4-8 років – 19 г;
  • дитина 9-13 років – 34 г;
  • дівчата-підлітки 14-18 років – 46 г;
  • хлопці-підлітки 14-18 років – 52 г;
  • доросла жінка від 19 років – 46 г;
  • дорослий чоловік від 19 років – 56 г.

Довідка:

Переваги білкового сніданку

  • Довготривале відчуття ситості. Кілька досліджень довели, що сніданки з високим вмістом білка знижують рівень гормону голоду (греліну) та підвищують – гормону ситості (пептиду YY, GLP-1 і холецистокініну).

  • Сприяє схудненню. Дослідження за участі підлітків з ожирінням показало, що заміна вуглеводного сніданку на білковий призвела до значної втрати ваги протягом 3 місяців. Група, яка споживала сніданок з більшим вмістом білка, втратила 3,9% ваги тіла (приблизно 2,4 кг), а група з низьким вмістом – лише 0,2% (0,1 кг). В іншому дослідженні людей розділили на 2 групи: одні їли яєчний (білковий) сніданок, інші – вуглеводний, що містив бейгл (булочку у вигляді бублика). Ті, хто снідав яйцями, мали на 61% більше зниження індексу маси тіла (ІМТ).

  • Зменшення ризику стрибків цукру в крові. Вчені вивчали вплив сніданку з високим вмістом білків, вуглеводів та жирів на здатність організму контролювати рівень глюкози та інсуліну після споживання білого хліба через 4 години після сніданку. Учасники, які снідали білками, мали кращий контроль рівня цукру в крові та інсуліну.

Приклади білкових сніданків

Найкращий варіант білкового сніданку – варіації яєчних страв. Спробуйте приготувати яєчний скрембл, омлет, шакшуку або просто варені яйця.

Декілька корисних рецептів від LIGA.Life:

Альтернатива яєчному сніданку – молочні продукти. Наприклад, кисломолочний сир з ягодами або грецький йогурт з фруктами та горішками – просто у приготуванні, корисно та смачно.

Також спробуйте поєднати декілька джерел білків. Наприклад, додати варену курячу/індичу грудку до омлету або приготувати тако з тофу, омлетом та овочами.

Читайте також: Вівсянка на сніданок – хороша ідея? Плюси та мінуси пояснює наука