Чому слід відмовитись від солодкого сніданку – пояснює дієтолог
Фото: depositphotos.com

Починати день з солодкого сніданку з низьким вмістом клітковини – це один зі способів отримати приплив енергії, який швидко знизиться і спровокує тягу до солодкого, різке відчуття голоду та ризик переїдання.

Під час солодкого сніданку рафіновані вуглеводи потрапляють в кров, що спричиняє стрибок глюкози та енергетичний приплив.

Потім за справу береться інсулін, який допомагає швидко перенести глюкозу у клітини. Після збереження глюкози настає голод та небезпечна тяга до шкідливих вуглеводів.

Дієтологиня Синтія Сасс в інтерв'ю для ресурсу LIVESTRONG.com пояснює, що цієї проблеми можна уникнути, якщо передивитися свої погляди щодо сніданку.

  • Наповніть сніданок клітковиною

За словами дієтологині, продукти багаті клітковиною уповільнюють швидкість травлення, надають довготривале насичення, затримують почуття голоду і призводять до підтримки стабільного рівня енергії протягом ранку.

Додайте до сніданку овочі, фрукти, цільні зерна, бобові, горіхи та насіння. 

Читайте також:

  • Продукти багаті клітковиною, які варто додати у раціон взимку
  • Що таке розчинна та нерозчинна клітковина. Як збільшити її споживання
  • Дотримуйтесь режиму

Планування харчування – чудова стратегія, яку можна застосувати для боротьби з тягою між прийомами їжі.

Сасс пояснює, що пропуск їжі або нестабільне харчування може призвести до збільшення почуття голоду та переїдання під час наступного прийому їжі. 

  • Уникайте штучних підсолоджувачів

Згідно з оглядом досліджень 2010 року, штучні підсолоджувачі збуджують апетит так само як натуральні. 

Дослідження показують, що люди та тварини, які споживають їжу або напої зі штучним підсолоджувачем, частіше з’їдають більше під час наступного прийому їжі.

Експерти мають декілька пояснень такого феномену:

  • система винагороди за їжу в мозку незадоволена цими типами підсолоджувачів;
  • штучні підсолоджувачі, як правило, не містять калорій, тому організм не насичується, через що виникає голод.

Читайте також:

  • Додайте білок

Згідно з дослідженням 2012 року, білок під час сніданку надасть якісніше насичення, ніж якби людина пропустила сніданок або не додала цей нутрієнт до ранкової страви.

У дослідженні взяли участь підлітки, яки споживали протягом тижня високобілкові сніданки або сніданки з помірним вмістом білку.

Результати показали, що наявність сніданку знижує ризик прояву голоду. А сніданок з високим вмістом білку надає якісніше насичення.

Слід зауважити, що в дослідженні не розглядався ризик тяги до цукру.

Читайте також:

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.