Користь та шкода кави з вершками. Чому відмовлятися не варто, але слід переглянути раціон
Фото: unsplash.com

Через вміст кофеїну кава має багато корисних властивостей. Наприклад, це легальний психостимулятор, який активує процес збудження в нервовій системі. Результат – людина швидше думає, вирішує та запам’ятовує.

Кофеїн також має судинозвужувальну дію, що впливає на дихальний центр головного мозку. Це сприяє активації кровотоку, тож людина почувається бадьорішою.

Проте користь напою може змінитися, якщо додати туди цукор, вершки, ароматизовані сиропи, молоко. Вони підсилюють смак кави, проте й додають зайвих калорій.

Але наскільки шкідливою є кава з вершками? Переваги та недоліки напою пояснює LIVESTRONG.com американська дієтологиня Тія Гловер. LIGA.Life переповідає головне.

Поживні речовини в каві з вершками

Звичайна чорна кава не містить калорій, вуглеводів, жирів, цукру та інших поживних речовин. Але вона має природний гіркий смак, що змушує людей додавати "пом'якшувачі" смаку, зокрема вершки.

За даними MyFoodData, в 1 столовій ложці вершків низької жирності (15 г) є:

  • 30 калорій;

  • 3 г жирів;

  • 1 г вуглеводів;

  • 1 г цукру;

  • 0,5 г білків.

Переваги кави з вершками

  • Містить деякі важливі поживні речовини

Користь вершків та молока завжди в епіцентрі обговорень спеціалістів, каже дієтологиня.

"Зазвичай молочні продукти містять багато калорій, жиру та деякі природні цукри. Але це також джерела білків, вітамінів (А, В12) та деяких мінералів: кальцію, калію і фосфору", – розповідає Гловер.

  • Не містить трансжирів

Вершки – шар жиру, знятий з верхньої частини молока. Натуральні вершки не містять доданого цукру та трансжирів. Але все ж існують ті, що мають у складі гідрогенізовані олії. Тож перш ніж додати вершки у каву, прочитайте уважно їх вміст.

Споживання гідрогенізованих олій або трансжирів пов’язане з підвищеним ризиком хвороб серця та діабету

Шкода кави з вершками

Разове або рідкісне споживання такого напою не завдасть шкоди організму, окрім додаткових калорій. Проте якщо кожне горнятко кави супроводжується вершками, то слід переглянути свої вподобання.

  • Молочні продукти збільшують ризик хвороб

Не секрет, що існує непереносимість лактози. Експерти радять звернутися до лікаря, якщо після споживання молочних продуктів відчуваєте бурчання у животі, здуття, слабкість, нудоту та важкість у шлунку.

Окрім того, за словами Гловер, молочні продукти з високим вмістом жиру можуть збільшувати ризик серцевих захворювань, діабету, хвороби Альцгеймера тощо.

Так результати дослідження 2021 року показали, що молочні продукти з високим вмістом жирів пов’язані з підвищеним ризиком захворювань серця.

  • Високий вміст насичених жирів

"Споживайте помірно їжу з високим вмістом насичених жирів, зокрема вершки. Це допоможе уникнути таких наслідків для здоров’я, як високий рівень холестерину. Він підвищує ризик інсульту", – радить Гловер.

American Heart Association рекомендує отримувати не більше 6% щоденних калорій з насичених жирів. Тобто людина з раціоном у 2000 калорій має прагнути максимум до 13 г насичених жирів на день.

Столова ложка не дуже жирних вершків містить 1,5 г насичених жирів. Тож збільшення порції може швидко перевищити рекомендовану денну норму.

Дієтологиня рекомендує переглянути свій раціон людям, які не можуть пити каву без вершків. Адже додаючи їх до свого напою, слід зменшити інші джерела насичених жирів в раціоні. Наприклад, сало, червоне м’ясо, інші молочні продукти та їжу з вмістом тропічних олій (какао-маслом, кокосовою і пальмовою оліями).

Чи дійсно шкідливо додавати вершки до кави

Вершки – джерела білків, кальцію та вітамінів групи B, а також насичених жирів і калорій. Тож помірковане споживання є ключовим для підтримки здоров’я та ваги.

"Якщо вам подобаються вершки в ранковій каві, немає причин повністю від них відмовлятися, але регулюйте їхню кількість. Невеличкі зміни у раціоні впроваджуйте поступово. Якщо ви зазвичай додаєте 4 столові ложки вершків у каву, поступово зменшуйте їх до 3, потім до 2 і так далі", – радить Гловер.

Читайте також: Картопля не завадить схудненню, якщо не робити цих 4 помилок