Що потрібно їсти для здорового кишківника – дослідження
Фото: unsplash.com

Стан величезної колонії бактерій і мікробів у вашій травній системі, відома як мікробіом кишківника, залежить від продуктів, які ви споживаєте щодня. 

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Nature Medicine.

Дослідники розглянули мікробіоми понад 1000 людей.

Вони виявили, що дієти, багаті рослинними продуктами, пов'язані з наявністю корисних мікробів у кишківнику. Вони зменшують ризик розвитку таких захворювань, як ожиріння, серцево-судинні захворювання та діабет 2 типу.

Також вчені виявили, які продукти позитивно та негативно впливають на роботу кишківника.

"Хороші мікроби призводять до кращих показників здоров'я, включаючи зниження жиру в організмі, запалення, артеріального тиску, рівня ліпідів у крові та багато іншого. Існує великий потенціал для модифікації нашого мікробіому за допомогою дієти, щоб покращити стан здоров'я", – пояснює Сара Беррі, співавтор дослідження.

Дослідження показало, що такі продукти, як овочі, горіхи, яйця та морепродукти, годують корисні бактерії. Погані бактерії воліють підсолоджених напоїв, велику кількість соків та білого хліба.

Кишківник відіграє важливу роль у посиленні імунітету, поліпшенні серцево-судинної та когнітивної функції, у якості сну та у зменшенні ризику депресії.

Наприклад, близько 90% серотоніну (гормону щастя) у тілі виробляється в кишківнику. Коли бактеріальний баланс вимкнений, швидше за все, ви відчуєте вплив на емоційному рівні.

"Те, що відбувається в кишківнику, впливає майже на все в організмі. Подумайте про свій мікробіом як про екосистему, яку ви можете підтримати або занедбати, залежно від того, що ви їсте", – радить дієтологиня Мері Перді, авторка "Дієти для відновлення мікробіомів".

Попри те, що існує безліч добавок, що сприяють здоров’ю кишківника (наприклад, пробіотики), Перді радить додати у раціон цільні продукти (овочі, цільні зерна, фрукти, горіхи, коренеплоди).

Оскільки вони містять вітаміни та мінерали, а також клітковину, які покращать загальний стан здоров'я і позитивно вплинуть на спортивну продуктивність.

Читайте також: