Як зробити салат максимально корисним для здоров'я та фігури. Вісім розповсюджених помилок
Фото: pexels.com

Салат – це не завжди про здорове харчування. Адже його легко зіпсувати, додаючи занадто багато шкідливих продуктів та замало корисних.

Про основні помилки у приготуванні салату, які зменшують його користь, розповідає дієтологиня Лаура Бурак в інтерв'ю для ресурсу LIVESTRONG.com.

  • Нестача білку

Білок – це нутрієнт, який надає якісне та довготривале насичення організму. Адже він уповільнює травлення та стабілізує рівень цукру в крові.  

Салат без білка не наситить до наступного прийому їжі. Через деякий час ви відчуєте голод та тягу до простих вуглеводів, наприклад, до солодощів. 

Згідно з дослідженням 2014 року, раціон з високим вмістом білку не тільки підвищу ситість, але й зменшує жирову масу та допомагає зберегти м'язи під час схуднення.

Отже, додайте у свій салат джерела білку: яйця, курячу грудку, індичку, рибу, тофу, горіхи та насіння.

  • Додавання насичених жирів

Хоча білок є важливою частиною здорового салату, його джерело має велике значення під час втрати ваги.

Порція салату може перевищувати 1000 калорій, якщо в ньому є смажені джерела білку, які також містять насичені жири, наприклад, сири, бекон та смажене м'ясо.

Такі продукти не тільки шкідливі для фігури, але й для здоров'я в цілому. Згідно з USDA, насичені жири підвищують рівень шкідливого холестерину, що збільшує ризик серцевих захворювань.

Щоб ваш салат не перетворився на висококалорійну страву обирайте нежирні білки: курку, креветки, рибу на грилі, бобові, тофу.

  • Відсутність корисних жирів

Проте уникати жирів не варто. Адже правильний баланс поліненасичених жирних кислот (омега-3 та омега-6) принесе лише користь страві, а згодом і організму.

Корисні жири уповільнюють травлення, надаючи якісне насичення, знижують рівень "поганого" холестерину, чинять протизапальну дію та позитивно впливають на роботу мозку. 

Тож додайте у салат авокадо, заправки на основі лляної або оливкової олії, горіхи та насіння. Проте пам'ятайте, що поліненасичені жири також калорійні, тому контролюйте їхню кількість.

Читайте також:

  • Жирів не варто уникати. Пояснюємо види, користь та шкоду жирів і скільки їх слід їсти
  • Корисні жири, які допомагають схуднути
  • Використання лише салату айсберг

Цей вид зелені не може повністю замінити поживну цінність темної зелені (шпинату, руколи, ромену, капусти кейл). Вони містять антиоксиданти, клітковину, залізо.

Тому використання листя салату у поєднанні з іншими видами зелені покращить поживну цінність страви та надасть якісне насичення.

  •  Зловживання заправками

Зіпсувати корисний салат просто – додайте кремоподібну жирну заправку, яка матиме насичений смак без поживних властивостей.

Замініть соуси з насиченими жирами лляною, кунжутною чи оливковою оліями, які містять поліненасичені жирні кислоти. Вони додадуть смак страві та якісне насичення організму.

Окрім того, омега-3 сприяє засвоєнню вітамінів, які містяться в овочах.

Проте пам'ятайте, що олія, попри свою користь, має високу калорійність. Тому дієтологиня рекомендує використовувати не більше 2 столових ложок.

Читайте також:

  • Соняшникова, оливкова чи кокосова – яку олію вибрати? Пояснює дієтологиня Ольга Безугла
  • Споживання готових магазинних салатів

Звичайно це швидко та зручно, проте ви не до кінця будете впевнені у складі салатів.

Ви можете думати, що споживаєте корисну їжу, але тільки смачна заправка може містити 500 калорій.

Краще спробуйте приготувати салати вдома за наступними рецептами:

  • Нестача овочів

Листя салату не повинні бути єдиним овочем у вашій салатниці.

Адже головна функція цієї страви – збільшити споживання овочів для отримання запасу поживних речовин, антиоксидантів та клітковини.

Тобто більша частина вашого салату має становити овочі. Чим більше овочів, тим більше клітковини та якісніше насичення.

  • Забагато другорядних продуктів

Сухарі, сир, шматочки бекону та інші додаткові інгредієнти в салаті не мають домінувати.

Хочете отримати хрустку текстуру – замініть сухарі горішками чи насінням. Для солодкого присмаку додайте кілька ягід вишні чи чорниці.

Читайте також:

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.