Мікроелементи, які сприяють схудненню: холін, магній, вітамін D
Фото: depositphotos.com

Відмовтесь від продуктів та засобів з маркуванням "для схуднення". Тому що для бажаної втрати ваги необхідно попрацювати над своїм продуктовим кошиком.

"Зосередьте уваги на цілісних продуктах, таких як овочі та фрукти. Вони можуть забезпечити ті вітаміни та мінерали, які корисні не тільки для втрати ваги, але й для вашого здоров'я в цілому. Ви отримаєте заряд клітковини та антиоксидантів", – радить дієтологиня Крістен Сміт.

Вирішуючи, які продукти купити під час наступного походу в магазин, дізнайтесь більше про мікроелементи, що сприяють метаболізму. Експерти ресурсу Myfitnesspal рекомендують звернути особливу увагу на такі поживні речовини:

Холін

Холін, який входить до сімейства вітамінів групи B, допомагає організму ефективніше використовувати жири, розбиваючи їх на менші шматочки, які можна легше спалити для отримання енергії.

За словами Марти Лоудер, президентки Каліфорнійської академії харчування та дієтології, яйця та манго є найкращими джерелами холіну. Навіть попри те, що люди, які бажають схуднути, уникають манго через його високий вміст природного цукру.

"Манго не тільки дуже смачний, але й покращує обмін речовин. До речі, холін дуже важливий для роботи центральної нервової системи", – говорить Лоудер.

Іншими джерелами холіну є:

  • яловича печінка: 1 шматочок (68 г) містить 290 мг холіну;
  • куряча печінка: 1 шматочок (68 г) містить 222 мг;
  • свіжа тріска: 85 грамів містять 248 мг;
  • лосось: 110-грамове філе містить 62,7 мг;
  • цвітна капуста: 1/2 склянки (118 мл) містить 24,2 мг;
  • броколі: 1/2 склянки (118 мл) містить 31,3 мг;

Магній

Магній не тільки допомагає відновити м’язи, здоров’я серця, щільність кісток та роботу нирок. Він також позитивно впливає на поліпшення сну та травлення.

Дослідження, опубліковане в Nutrition, доводить, що вищий рівень магнію допомагає контролювати рівень інсуліну та глюкози в крові, а також може зменшити здуття живота і затримку води. Цей процес покращує функцію метаболізму, оскільки погано контрольований інсулін та глюкоза можуть впливати на накопичення жиру.

До продуктів з високим вмістом магнію належать:

"Такі продукти, як авокадо чи лосось, допоможуть довше почувати себе ситими. Тому ви отримаєте необхідні поживні речовини та корисні жири", – говорить Сміт.

Ще більше про магній та жири ви можете дізнатися тут:

  • Магній: форми, переваги для здоров’я, дозування та продукти з високим вмістом
  • Жирів не варто уникати. Пояснюємо види, користь та шкоду жирів і скільки їх слід їсти

Вітамін D

Через свою репутацію підвищувача імунітету, вітамін D, знаходиться в центрі уваги під час пандемії COVID-19.

Однак, дослідження також доводять, що вітамін D має безліч переваг для зниження ваги. 

Дослідження, за участі 218 жінок із зайвою вагою та ожирінням, довело, що учасниці, які контролювали споживання калорій, виконували фізичні вправи та приймали добавки вітаміну D втратили більше ваги, ніж ті, хто не приймав вітамін.

Його можна також отримувати з їжею: лосось, яєчні жовтки, гриби та молоко. Не забувайте і про сонячні промені, адже це найкращий спосіб підвищити рівень вітаміну D. 

Читайте також:

  • Вітамін С: користь, денна норма, продукти та добавки. Вітамін С та COVID-19
  • Корисний, але в міру. Вітамін D: властивості, джерела, правила вживання та COVID-19
  • Передозування вітаміном D, вітаміном C та цинком. Як не нашкодити собі – розповідає лікар
Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими до літа допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.