Не менш смачні снеки. Як приготувати корисний фаст-фуд та чим замінити чипси та попкорн
Фото: unsplash.com

Піца, чипси, попкорн та інші шкідливі снеки не мають жодної поживною цінності. Однак через сильні підсилювачі смаку, приправи та ароматизатори, складно втриматись від спокуси з'їсти хоча б шматочок.

Проте вихід є! Експерти ресурсу LIVESTRONG.com запропонували корисні, а головне не менш смачні альтернативи шкідливим снекам.

  • Картопля фрі – овочеві палички

Замініть жирні картопляні палички овочевими відповідниками: кабачок, морква, пастернак, ріпа, спаржа та баклажан. Додайте улюблені спеції та трави і відправте смажитись не у пательню, а запікатись в духовку.

За словами дієтологині Меггі Міхалчик, класична картопля фрі, приготовлена у фритюрі, забезпечує 230 калорій, коли така ж кількість моркви, приготовленої у духовці, – лише 30 калорій. 

Розігрійте духовку до 190 градусів, наріжте овочі, збризніть олією і посипте сіллю та спеціями на ваш смак. Смажте, поки овочі не стануть м’якими та карамелізованими.

Також ви можете приготувати овочеві чипси за нашим рецептом:

  • Рецепти перекусів. Готуємо овочеві чипси та бобовий попкорн
  • Рецепти безглютенових перекусів: бататова соломка, овочеві сендвічі, яблучні чипси
  • Рецепти корисних чипсів для здорового перекусу
  • Печиво – злакові батончики з сухофруктами

Якщо ви прагнете зменшити споживання цукру та рафінованих вуглеводів, ви можете приготувати корисний замінник печива.

За словами нутриціологині Мелісси Мітрі, енергетичні батончики це – чудова альтернатива солодощам, оскільки вони містять більше клітковини із сухофруктів та насіння, а також білків із горіхового масла. Поєднання цих поживних речовин надасть тривалого відчуття ситості та зменшить тягу до солодкого та переїдання.

Злакові батончики зазвичай виготовляються на основі горіхів та сухофруктів. Окрім цього, ви можете додати улюблені спеції (кориця, імбир, кардамон), а також какао порошок та кокосову стружку.

Покрокові рецепти корисних солодощів ви можете знайти тут:

  • Рецепти швидких сніданків з вівсянки: батончики, мюслі та гранола
  • Замість попкорну та чипсів: що смачного й корисного пожувати під час перегляду фільму?
  • Картопляні чипси – нутовий попкорн

Дієтологиня Меггі Міхалчик радить замінити картопляні чипси бобовим попкорном. Це може бути нут чи сочевиця, запечена зі спеціями та олією. Таким чином ви заміните споживання шкідливих трансжирів корисними джерелами білку та клітковини.

Насправді пачка картопляних чипсів містить менше ніж 1 г клітковини, тоді як в 28 г хрусткого нуту або сочевиці міститься 6 г клітковини, що становить приблизно 20% від рекомендованої щоденної норми споживання.

Ви можете приготувати попкорн самостійно вдома. Приправивши нут спеціями, томатною пастою або соусом барбекю. 

Рецепт смачного бобового попкорну ви можете знайти за посиланням:

  • Рецепти перекусів. Готуємо овочеві чипси та бобовий попкорн
  • Замість попкорну та чипсів: що смачного й корисного пожувати під час перегляду фільму?
  • Цукерки – горішки у какао

У жмені цукерок немає нічого поганого, за винятком того, що вони не містять жодної поживної цінності. Насправді лише 8 шматочків желейних цукерок містять 100 калорій, 17 г цукру  (для порівняння: це понад чотири чайних ложок) та майже не містять вітаміни і мінерали.

Нутриціологиня Мелісса Мітрі радить замінити цукерки порцією мигдалю або ж іншими горіхами покритими какао чи темним шоколадом. Адже він містить менше цукру та більше антиоксидантів, у порівнянні з молочним шоколадом

Мітрі також зазначає, що невелика порція мигдалю, покритого шоколадом, містить вітамін Е та ненасичені жири, а цукру значно менше, ніж у складі цукерок.

Детальніше про користь горіхів та насіння:

  • Все про насіння: соняшникове, гарбузове, лляне та кунжут. Користь, шкода та рецепти страв
  • Все про горіхи: волоські, арахіс, мигдаль, кеш'ю, фундук, фісташки. Користь та ризики
  • Курячі крильця –  цвітна капуста

Смажена, покрита пряним соусом шкірка курячих крилець містить велику кількість олії. Це означає високий вміст калорій та жирів.

Однак, цвітна капуста може врятувати ваш організм від цієї небезпеки. Збийте улюблений соус зі спеціями та приправте ним цвітну капусту. Випікайте цей корисний снек протягом 10-15 хвилин до хрусткої скоринки. Подавайте страву разом з морквою, селерою та хумусом або грецьким йогуртом.

Читайте також:

  • Продукти з високим вмістом вуглеводів і низькою калорійністю. Що їсти без шкоди для фігури
  • Відмовтесь від солодкої води. Як штучні підсолоджувачі впливають на здоров'я
  • Як зрозуміти, що ви їсте забагато жирів. П'ять головних симптомів