Що, якщо їсти багато мандаринів? Потенційні ризики та алергія – пояснюють лікарі
Фото: depositphotos.com

Мандарини – символ новорічних свят, від аромату якого складно втриматись. Проте лікарі наголошують, що переїдання мандаринів має негативні наслідки як для ваги, так і стану здоров’я.

Про потенційні ризики споживання великої кількості мандаринів та прояв алергічних реакцій LIGA.Life розпитала у лікарки-дієтологині Людмили Паламарчук та лікарки-алергологині Майї Руселевич.

Користь споживання мандаринів

Мандарини – джерело вітаміну С. У 100 г (1-1,5 мандарина) міститься приблизно 44% добової норми вітаміну. 

Фрукт також містить вітаміни А, К, Е, групи В, але їхня кількість значно менша. Окрім цього, мандарини багаті мінералами. Серед них лідером є калій (5% денної норми), який знижує набряки та артеріальний тиск. Також мандарини містять у меншій кількості магній, залізо, фосфор, кальцій та натрій.

Вміст клітковини робить мандарини сприятливі для здоров’я кишківника. Адже цитрусові, включно з мандаринами, багаті розчинною клітковиною. Вона утворює гелеподібну речовину в травному тракті, що потенційно полегшує випорожнення. 

"Користь мандаринів зосереджена і в м'якоті, і в перегородках, і в шкірці. Проте часто мандарини обробляють пестицидами, а для дозрівання використовується газ – етилен. Тому категорично заборонено їсти, сушити, додавати до страв шкірку фрукту", – пояснює дієтологиня.

Вона радить перед споживанням промити фрукти теплою проточною водою. Ротом чистити мандарини категорично заборонено!

Скільки мандаринів слід споживати?

"Щоденна норма будь-яких фруктів для здорової дорослої людини – 300 г. Тобто в день можна споживати 3-4 мандаринки. Середня вага однієї – 70-110 г", – пояснює Людмила.

За словами дієтологині, вагітні жінки, які не мали алергічної реакції на цитрусові, можуть споживати мандарини у помірній кількості. Те саме стосується жінок у період лактації. Проте слід також звернути увагу на реакцію дитини: наявність висипів чи інших алергічних проявів.

"Дітям до трьох років не рекомендовано давати ні мандарини, ні інші цитрусові. Після трьох років можна поступово вводити в раціон, починаючи з 1-2 часточок. П'ятирічній дитині запропонуйте один мандарин, з 10 років – 2-3. Слідкуйте, щоби мандарин був не єдиним фруктом у раціоні дитини. Адже що більше розмаїття фруктів, то більше поживних речовин дитина отримує", – радить дієтологиня.

Що, якщо їсти забагато мандаринів?

За словами Людмили, жодної користі від переїдання мандаринами не буде. Це лише збільшить ризики прояву шкідливих наслідків, серед яких:

  • Збільшення ваги

"Будь-який продукт, якщо його їсти забагато, сприятиме набору ваги. Мандарини – не виняток. У 100 г мандаринів міститься приблизно 10 г цукру, тобто дві чайні ложки. А в 1 кг – 100 г. Це майже пів склянки!", – зауважує дієтологиня.

Якщо вирішили надмірно поласувати мандаринами, подумайте, куди витрачатимете отримані калорії.

  • Недоотримання інших поживних речовин

"Рекомендую споживати фрукти на перекус або розділити їх на дві частини по 150 г після основних прийомів їжі. Якщо споживати більше фруктів і хаотично протягом дня, то у вас буде пригнічений апетит на інші продукти. Так виникне дефіцит білків і жирів у раціоні. Це загрожує серйозними наслідками для здоров'я", – стверджує дієтологиня.

  • Переїдання вуглеводами

"Мандарини – джерела вуглеводів – фруктози та глюкози. Це особливо небезпечно для людей із порушенням толерантності до глюкози та цукровим діабетом", – пояснює Людмила.

За словами експертки, таким людям слід споживати не більше одного мандарина на день після основного прийому їжі, який насичений клітковиною та білками. Це допоможе уникнути різких стрибків цукру в крові.

  • Збільшення ризику хвороб печінки

"Фруктоза метаболізується у печінці. Її надмірне споживання може провокувати жирове переродження печінки. Тому зловживати фруктами не раджу", – додає дієтологиня.

  • Збільшення ризику каменів в нирках

"Організм засвоює стільки вітаміну С, скільки йому потрібно, решта – виводиться з сечею. Проте надлишок аскорбінової кислоти в сечі сприяє утворенню каменів в нирках. Тобто якщо систематично переїдати мандаринами чи іншими цитрусовими, то ви провокуєте сечокам'яну хворобу", – пояснює дієтологиня.

  • Погіршення хвороб кишково-шлункового тракту

За словами Людмили, аскорбінова кислота також негативно впливає на людей, які мають хвороби шлунка, дванадцятипалої кишки та кишківника. Щоби зменшити негативні наслідки, таким людям слід споживати один мандарин після основного прийому їжі.

Коли може виникнути алергія?

Існує два види алергічної реакції: істинна та псевдоалергія. За словами лікарки-алергологині, перша виникає у результаті неправильної імунної відповіді на речовини, які зазвичай не становлять загрози для організму. Тобто на алергени. У відповідь на цю реакцію виробляються специфічні імуноглобуліни. 

Вона зазвичай спостерігається у людей, які мають алергію на інші подразники, наприклад, на пилок. 

"Симптоми алергії на цитрусові – кропив’янка, почервоніння, набряки слизових оболонок (язика, носа), пирхота в горлі та осиплість голосу, кашель. Також існують гастроформи травної алергії: біль у животі, нудота та блювання", – пояснює Майя.

Псевдоалергічна реакція – висока чутливість до певного продукту. Вона проявляється у людей, які не мали досвіду алергічної реакції на мандарини до цього. Так, гістамін (медіатор алергії негайного типу) викликає розширення судин і свербіння. 

Якщо людина споживає продукти з гістаміном чи його провокаторами, то симптоми можуть погіршитися – головний біль, діарея, кропив’янка.

"Алергія може також проявитися у відповідь на контакт зі шкіркою мандарина. Це називається подразнювальний дерматит, який виникає через дію фруктових кислот. Коли у людини порушений захисний бар’єр шкіри (ранки, вавки), то ризик симптомів дерматиту (почервоніння та свербіння) збільшується", – пояснює алергологиня.

За словами Майї, мандарин не входить у список 14 основних алергенів. Проте оскільки в нього білкова структура, то можуть виникати індивідуальні випадки сильної алергічної реакції – анафілаксії (втрати свідомості). Проте це явище дуже рідкісне.

"Якщо ви думаєте, що у вас чи у членів родини є алергія або чутливість до цитрусових, то намагайтеся максимально уникати взаємодії з цими фруктами. Щоб уникнути таких реакцій у дітей, вчасно вводьте прикорм високоалергенними продуктами", – радить експертка.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин