Чи можна одночасно мати зайву вагу та підтягнуте тіло та як це впливає на серце – наука
Фото: depositphotos.com

"Твердження про те, що можна бути товстим, але підтягнутим – це міф", – так можна прокоментувати результати дослідження зв'язку фізичної активності, індексу маси тіла (ІМТ) та серцево-судинних захворювань. 

Метою дослідження, яке було опубліковане в European Journal of Preventive Cardiology, було вивчення уявлення про те, чи можна мати зайву вагу, але при цьому підтягнуте тіло.

Вчені дійшли висновку, що фізично активний спосіб життя не може захистити серце від негативного впливу зайвої ваги.

Дослідники проаналізували дані 527 662 дорослих з Іспанії, середній вік яких 42 роки. Їх розподілили по групах відповідно до ваги (на основі ІМТ) та рівня активності.

Близько 42% учасників мали нормальну вагу з ІМТ від 20 до 24,9; 41% мав надлишкову вагу з ІМТ від 25 до 29,9; 18% були класифіковані як ожиріння з ІМТ 30 і вище.

Рівень активності базувався на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо фізичної активності: принаймні 150 хвилин помірних фізичних навантажень або щонайменше 75 хвилин енергійних навантажень (або їх поєднання) на тиждень.

Тому учасників класифікували на три групи:

  • ті, хто зовсім не займались спортом вважали неактивними.
  • діяльність, яка не відповідала мінімальним вимогам ВООЗ – недостатньо активна.
  • діяльність мінімального рівня ВООЗ – регулярно активна.

Загалом 63,5% були неактивними, 12,3% – недостатньо активними, а 24,2% – регулярно активними.

Потім дослідники вивчили фактори ризику серцево-судинних захворювань учасників, класифікуючи їх на показники підвищеного рівня холестерину, високого кров'яного тиску та діабету. Усі ці фактори підвищують ризик серцевого нападу та інсульту.

Так вчені виявили, що ті, хто мають певну фізичну активність, мали менше шансів розвитку серцево-судинних захворювань у порівнянні з їхніми однолітками, які вели сидячий спосіб життя. Активніші також мали менший ризик високого кров’яного тиску та діабету.

Однак у тих, хто підпадав під категорію зайвої ваги або ожирінням, мали значно вищий ризик серцево-судинних захворювань. Незалежно від того, чи були вони у групі "регулярно активні".

У тих, хто був регулярно активним, але страждав ожирінням, удвічі частіше спостерігався високий рівень холестерину, у п’ять разів – високий кров’яний тиск, і в чотири рази частіше хворіли на діабет у порівнянні з учасниками, які мали нормальну вагу, але не відповідали рекомендації щодо мінімальної активності.

Проте це дослідження не вимірювало фізичну форму.

Кардіореспіраторна форма

Важко описати фізичну активність лише за рекомендаціями ВООЗ. Прогулянка з собакою протягом 20 хвилин щодня можуть відповідати вимогам ВООЗ, але не давати такої користі як інтенсивні фізичні навантаження. 

Також складно стверджувати, що людина не може бути в тонусі, якщо має надмірну вагу. Адже вона може пробігти марафон. Так дослідження, яке спеціально вивчало кардіореспіраторну форму (а не лише те, чи ви отримуєте мінімальну кількість активних хвилин відповідно до рекомендацій), дає інший погляд на ситуацію.

Метааналіз 2014 року, опублікований у журналі Progress in Cardiovascular Diseases, досліджував вплив кардіореспіраторної підготовленості (за VO2 max) та ІМТ на ризик смерті. Дослідники зробили висновок, що ризик смерті залежав від рівня вашої фізичної форми, а не від ІМТ.

Незалежно чи мали люди нормальну вагу, зайву вагу або страждали ожирінням, вони мали подібний ризик смерті з будь-якої причини. З іншого боку, люди, які вели сидячий спосіб життя, мали подвійний ризик смерті, незалежно від ІМТ.

"Оптимальна вага тіла у кожного індивідуума різна. Ви можете мати вищий за оптимальний показник ІМТ і при цьому пробігати 29 км на тиждень і бути здоровим. Фізична підготовка усуває та знижує багато ризиків для здоров’я", – стверджує вчений та провідний автор метааналізу Вон Баррі.

Нещодавні дослідження також показують, що більша кількість фізичних вправ означає більший захист здоров'я.

У дослідженні 2021 року за участі 90 000 людей вчені виявили, що люди з високою фізичною активністю мають приблизно на 60% нижчий ризик серцево-судинних захворювань, ніж ті, хто має мінімальну фізичну активність.

Тобто ці дослідження свідчать про те, що краще бути у формі та із зайвою вагою або ожирінням, а не з нормальною вагою та без фізичної підготовки.

Фізична активність має значення

Це не означає, що не існує ризиків, пов’язаних з високим рівнем жиру в організмі, особливо на животі. Адже це може спричинити запалення в організмі, і є одним із факторів збільшення ризику серцево-судинних захворювань, діабет та інші хронічні захворювання. 

Втрата жиру в організмі та збільшення м’язів, безумовно, може покращити стан здоров’я, як і повноцінне харчування, зменшення стресу та якісний сон. Хоча надлишок жиру може становити загрозу здоров’ю, ви все ще можете бути здоровим. Найголовніше – підтримувати фізичну активність та працювати з медичним працівником, який допоможе вам стежити за станом здоров'я.

"Фітнес проти зайвої ваги – це академічна дискусія протягом останніх 20 років. Та незалежно від вашого віку, ваги чи стану здоров’я, регулярні фізичні навантаження сприяють покращенню здоров’я та загальної якості життя", – стверджує Тім Черч, доктор медичних наук з Біомедичного дослідницького центру Пеннінгтона при Університеті штату Луїзіана.

Читайте також:

  • Чим дитині загрожує зайва вага та як допомогти схуднути, пояснюють лікар та дієтолог
  • Як фізична активність впливає на здоров'я серця – дослідження
  • Кілограми з ризиком. Зайва вага може погіршити перебіг COVID-19. Як змінити харчування