Як зробити тренування ефективнішим, якщо у вас немає часу – поради тренерів
Фото: unsplash.com

Не завжди легко знайти час на пробіжки чи тренування у спортивній залі. Однак навіть нетривала активність може позитивно вплинути на ваше самопочуття, здоров'я та фігуру. 

У інтерв'ю для ресурсу Myfitnesspal співзасновниці фітнес-платформи Bonded by the Burn Люсі Секстон та Трейсі Карлінскі поділилися порадами, які допоможуть отримати максимум від своїх зусиль і побачити бажані результати навіть за коротке тренування.

1. Почніть з мислення

Зосередьтеся на дисципліні свого мислення щодо фізичної форми та тренувань. Повірте в те, що ви можете стати більш підтягнутим, сильнішим та спортивнішим, незалежно від того, з чого ви починаєте. З таким зарядом мотивації ви будете сумлінніше тренуватися та швидше побачите прогрес. 

2. Максимізуйте свій час

Якщо у вас не має багато часу на тренування, зосередьтеся на виконанні базових вправ, які одразу залучують декілька груп м'язів. Наприклад, поєднайте присідання з жимом над головою, щоб опрацювати м’язи ніг, кору ​​та верхньої частини тіла. Базові вправи також підіймають пульс більше, ніж статична активність, тому ви також отримаєте користь для серцево-судинної системи.

Детальніше про базові вправи ви можете прочитати тут:

3. Облаштуйте простір для тренування

Якщо ви тренуєтеся вдома, налаштуйте себе на успіх ще до початку роботи. Переконайтеся, що у вас є достатньо місця, щоб викласти все обладнання та вільно пересуватися під час тренування. Експертки радять зберігати обладнання в одній зоні, щоб його легко можна було використати під час тренування без відволікань.

4. Інвестуйте в універсальне обладнання

Вам не потрібні громіздкі тренажери, які будуть займати багато простору вдома. Натомість придбайте кілька універсальних, економічно вигідних споряджень, які можна використовувати для різноманітних вправ. Наприклад, фітнес резинки. З їх допомогою можна виконувати різноманітні силові та кардіовправи.

Дізнайтесь більше про домашнє спортивне спорядження:

5. Комбінуйте силові та кардіовправи

Так ви можете наростити м'язи та підвищити свою серцево-судинну витривалість за одне тренування. Наприклад, спробуйте чергувати присідання та стрибки або стрибки з випадами. Однак експертки радять перш за все проконсультуватися з лікарем, щодо вправ, які будуть відповідати вашому стану здоров'я. 

6. Не нехтуйте сном

Відпочинок є життєво важливим елементом будь-якого плану тренувань. Сон дає тілу та мозку час на відновлення. Окрім цього, він відіграє вирішальну роль у рості м'язів, відновленні та втраті або наборі ваги. Тому уважно стежте за гігієною сну.

Ще більше про сон ви можете дізнатися у цих матеріалах:

  • Корисні звички для здорового сну. Як правильно підготуватися до нього
  • Що таке "глибокий сон", як він працює та що робити, щоби краще виспатися
  • Калькулятор сну: скільки спати, о котрій лягати та вставати. Які стадії сну існують

7. Слухайте своє тіло

Тіло вимагає відпочинку після тренування. Якщо ви зовсім новачок у спорті, можливо, вам знадобляться три вихідні на тиждень для відновлення. Якщо ви тренуєтесь регулярно, то достатньо одного дня, але точної формули немає. Налаштуйтеся на те, як відчуває ваше тіло. Якщо ви відчуваєте біль або занепад сил, не забудьте влаштувати собі день відпочинку. 

8. Не забувайте про дихання

Дихальна гімнастика принесе користь не тільки тренуванням, але й вашому фізичному та психічному здоров’ю в цілому. Глибокі дихальні вправи забезпечують простий спосіб активізувати відновлення і викликати реакцію на розслаблення в тілі та душі після тренування.

Читайте також:

  • Чому хочеться спати після тренування. Плюси та мінуси денного сну
  • Вправи на зміцнення ніг для тих, кому за 50. Тримаємо рівновагу
  • Чому стрибки зі скакалкою корисні для здоров'я. П'ять причин пострибати
Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими до літа допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.