У Новий рік з новими звичками. Як стати здоровішим у 2021 році
Фото: depositphotos.com

2020 рік показав, як важливо піклуватися про себе та своє здоров'я. Спорт, збалансоване харчування, сон та відмова від поганих звичок – це базові засади здорового способу життя

Їхню важливість доводять і дослідження. Так вчені прийшли до висновку, що здорові звички зменшують ризик передчасної смерті, розвитку хронічних захворювань та таких серйозних хвороб, як діабет і рак. 

Дослідники з Harvard T.H. Chan School of Public Health розглянула дані понад 73 000 жінок і 38 000 чоловіків. 

Вчені виявили, що п’ять основних здорових звичок є критично важливими для збільшення тривалості життя. Чим більше цих звичок було у людей, тим довше вони жили. Серед них:

  1. Здорове харчування: регулярне вживання здорової їжі, а саме: овочів, фруктів, горіхів, цільних зерен, корисних жирів та омега-3 жирних кислот. Також уникання менш корисних та нездорових продуктів, таких як червоне та оброблене м’ясо, напої, підсолоджені цукром, трансжири та продукти з надлишком натрію.
  2. Здоровий рівень фізичної активності: мінімум 30 хвилин на день спорту.
  3. Підтримка здорової маси тіла, що визначається як нормальний індекс маси тіла (ІМТ), який становить від 18,5 до 24,9
  4. Відмова від паління.
  5. Споживання алкоголю з низьким ризиком, яке вимірюється від 5 до 15 грамів на день для жінок та від 5 до 30 грамів на день для чоловіків. 

Дослідження показало, що люди, які мали лише одну з цих звичок, жили на два роки довше, ніж якби вони не мали жодної з них. 

Проте до цього списку здорових звичок варто додати ще декілька не менш важливих, які б зробили ваше самопочуття кращим.

  • Отримуйте достатньо сну. 8-9 годин сну щоночі буде достатньо для того, щоб відчувати себе бадьорим. Адже якісний сон – це запорука продуктивного дня та результативності у вашій справі.
  • Не забувайте снідати. Їжа зранку швидко запускає ваш метаболізм і зупиняє вас від переїдання протягом дня. Ви можете обрати будь-який варіант страв: щось легке, але поживне, як йогурт з гранолою або ціле буріто з яйцем і овочами.
  • Пийте достатньо води. Водний баланс важливий для нашого організму, адже вода сприяє пришвидшенню метаболізму, зменшує ризики сухості шкіри та рятує від переїдання. А склянка води з лимоном чи медом зранку допоможе вашому шлунку прокинутись. Варто лише спробувати!
  • Беріть паузу від гаджетів. Стрічка новин – це сучасна пастка, у яку потрапляє кожен власник акаунту в соціальних мережах. Для збільшення вільного часу та зменшення рівня тривожності від прочитаного чи побаченого, встановіть обмеження на користування гаджетами. Наприклад, з 21:00 приділіть час книзі, малюванню та підготовці до сну. Ви помітите одразу, з якою легкістю будете прокидатися, і як покращиться ваш настрій. 
  • Влаштовуйте прогулянки на свіжому повітрі. 10 тисяч кроків щодня мають стати вашою нормою у 2021 році. Тим більше для тих, хто у пандемічний 2020 рік перейшов на дистанційну роботу. По-перше, прогулянки допоможуть вам розім'яти тіло та підвищити вашу фізичну активність. По-друге, це один із ключів до якісного сну.
  • Слідкуйте за своїм прогресом та хваліть себе. Неважливо чи це буде контроль ваги, чи спортивні досягнення, а можливо, розвиток нових навичок. Ведіть план своїх щоденних досягнень та винагороджуйте себе за рекорди! Проте заохочення також мають бути здоровими: наприклад, купівля спортивного спорядження, похід до масажиста чи у салон краси.
  • Вчиться новому. Ви ніколи не займались йогою? А як щодо стретчингу? А можливо саме у 2021 році варто втілити свою дитячу мрію і піти на танці! Пам'ятайте, що ні вік, ні стать не є перепонами на шляху до саморозвитку.
  • Відпочивайте. Дозвольте собі розслабитись та нічого не робити. Бути іноді непродуктивним – це не соромно, а нормально. Якщо ви займаєтесь спортом, сплануйте свій режим так, щоб між тренуваннями був день відновлення. Пам'ятайте, що  відпочивати, як і працювати над собою, потрібно регулярно.
  • Дотримуйтесь позитивного мислення. Ваше психічне здоров’я, безумовно, є важливою частиною загального стану здоров’я. Тимчасові невдачі у житті неминучі. Та позитивне ставлення буде мотивувати вас йти вперед та не зупинятися на поразках. Сприймайте виклики як можливості для зростання і пам'ятайте, що ваше здоров'я залежить від того, як ви справляєтесь зі стресом.

Читайте також: