Що таке перехресне тренування. З якою фізичною активністю можна поєднати пробіжки
Фото: depositphotos.com

Коли ви займаєтесь бігом чи ходьбою, ви постійно працюєте ногами і руками, але щоб стати швидшим та сильнішим необхідно комбінувати декілька різних видів фізичної активності. Це називається перехресним тренуванням – вправи високої або низької інтенсивності, які відрізняються від вашої звичної активності.

Як правило, спортсмени хочуть займатися перехресним тренуванням, що відповідає їх основному виду спорту. Для бігунів це може бути плавання або їзда на велосипеді. Вони розвивають витривалість, а також зміцнюють стегна та сідниці, які важливі під час бігу. 

Перехресні тренування не повинні включати лише силові вправи з додатковою вагою чи високоінтенсивні тренування до відмови. Спортсменові варто подумати над тим, яка активність буде приносити не тільки користь для спортивних результатів, але й задоволення від практики. Ресурс Runner's World пропонує розглянути декілька перехресних активностей, які підійшли б бігунам і не тільки.

  • Катання на роликах

Це додаткове кардіо тренування, яке допоможе відновитися та провести час весело. Під час катання ви напружуєте м'язи, проте даєте трошки відпочити суглобам. Однак існує ризик травмувань, тому варто подбати про захисне спорядження та безпечний маршрут.

  • Плавання

Плавання також є одним із видів кардіотренувань, які допомагають бігунам відновитися, адже не створює ударного навантаження на ноги. Перевагою цього виду спорту є пропрацювання м'язів кору та верхньої частини тіла. Проте варто бути обережним і не травмувати м'язи рук, шиї чи спини, особливо якщо вони не звикли до потужних навантажень.

Детальніше про плавання ви можете дізнатися тут:

  • Покращує сон та зменшує стрес. Чому варто займатися плаванням
  • Чому вам обов’язково треба віддати дитину на плавання: п’ять наукових причин
  • Barre

Це справжній тренд у фітнес-індустрії, який поєднує елементи балету, функціонально-силові тренування, пілатес та йогу. У процесі тренувань спортсмен розвине свою гнучкість та силу. Однак це високоінтенсивна практика, тому варто подбати про правильне включення її у свій графік. Після Barre ваше тіло та м'язи потребуватимуть дня відпочинку задля уникнення ризику перетренування.

Приклад комплексу Barre:

  • Barre: тренування для всього тіла від танцівниць. Прокачає кожен м'яз вашого тіла
  • Прогулянка з собакою

Цей вид активності може пасувати вашому дню активного відновлення. Адже під час ходьби працюють ті самі м'язи, як і під час бігу, однак інтенсивність значно менша.

  • Йога

Йога розвиває гнучкість будь-якого спортсмена. Після тренування м'язи будуть працювати ефективніше. Однак початківцям варто бути обережними, тому що йога вимагає правильної техніки виконання. У разі тривалих помилок м'язи можуть травмуватись.

Відеоуроки з йоги:

  • Теніс

Втомились від звичних пробіжок, але кардіо потрібно? Побігайте з ракеткою за м'ячем! Це також високоінтенсивне тренування, яке дає подібне ударне навантаження. Однак спершу варто ознайомитись з технікою гри та рухів, тому що неправильна постановка стопи може призвести до перенапруження м'язів, травм литок та підколінного сухожилля.

  • Зумба

Для поціновувачів латиноамериканських ритмів практика зумби буде справжнім святом. Це танцювальна фітнес-програма, яка зміцнює м'язи, стабілізує стегна та надає додаткову аеробну інтенсивність. 

  • Велоспорт

Їзда на велосипеді залучує м'язи ніг, як і пробіжки. Однак ви не отримуєте ударного навантаження на ноги. Варто правильно вибрати велосипед, спорядження та форму, щоб впевнитись у тому, що ваші колінні суглоби та спина не постраждають під час їзди.

Про правила підготовки до занять з велоспорту ви можете прочитати тут:

  • Засновник "Київської сотки" Сергій Харчук про веломайбутнє, перегони та здоров'я
  • Будь готовий на всі 100%. Як підготувати тіло та велосипед до перших велоперегонів?

Читайте також:

  • Обіднє тренування: як освіжитися після занять спортом та повернутися до роботи
  • П’ять найкращих модифікацій бурпі для тих, хто їх ненавидить
  • Як бігати без задишки: додайте розминку та чергуйте біг та ходьбу