Намагаєтесь схуднути? Червоне вино сповільнить результати
Фото: unsplash.com

Червоне вино виготовлене з ферментованого винограду. Через це йому часто приписують багатий вміст ресвератролу – антиоксиданту, корисного для мозку, серця та рівня холестерину

Проте дієтологи запевняють, сподіватися на антиоксидантну дію вина не варто. Адже для отримання достатньої кількості треба випити понад ящик вина.

В одній порції червоного вина (148 мл) є:

  • 125 калорій;

  • 1 г цукру. Для порівняння: норма цукру для дорослого – 20-35 г на день залежно від статі та загальної рухливості;

  • 4 г вуглеводів;

  • 16 г спирту – винуватця високої калорійності напою. 1 г спирту=7 калорій;

  • 0 жирів;

  • 0 білків.

Проте вміст алкоголю та цукру можуть коливатися залежно від бренду вина. 

Червоне вино та схуднення

Дані про вплив червоного вина на вагу та здоров’я неоднозначні. Наприклад, популярна середземноморська дієта містить не лише оливкову олію, фрукти та бобові, але й келих червоного вина.

Проте лікарі стверджують, що дієта описова. Тож вино включене в раціон не через користь, а через його споживання в Середземноморському регіоні. Ще одна причина наявності вина в дієті – вміст ресвератролу. Проте його кількість у келиху настільки мізерна, що у людини більше шансів отримати шкоду від спирту, ніж користі від антиоксиданту.

Дослідження за участі людей з ожирінням показало, що антиоксиданти червоного вина не впливають на контроль рівня цукру в крові. Проте інші вчені помітили покращення контролю рівня цукру та потенційного полегшення контролю ваги після споживання алкоголю. Тож однозначно стверджувати про користь вина для ваги та здоров’я не варто.

Натомість є чимало досліджень, які підтверджують шкоду алкогольних напоїв, включно з червоним вином. Головний аргумент – алкоголь містить більше калорій на грам, ніж вуглеводи та білки. Окрім того, пиво, вино та похідні напої багаті цукром, що перетворює напій в повноцінну страву. Тож їх також слід враховувати в денний калораж.

Надмірне споживання алкоголю може призвести до інсулінорезистентності та проблем з контролем рівня цукру в крові. Це потенційний передвісник збільшення ваги та діабету 2 типу.

Не забороняйте, але не зловживайте

Лікарі радять відмовитись від алкоголю. Адже він впливає на всі системи організму, особливо на печінку та підшлункову залозу, та прискорює старіння.

Проте часом хочеться келих вина, тим паче у святковий період. Щоб не завдати істотної шкоди вазі та здоров’ю, дієтологиня видання Healthline радить:

  • Дотримуватись однієї порції вина. За рекомендаціями Center of Disease Control and Prevention (CDC), це 148 мл вина з 12% вмісту алкоголю.

  • Слідкуйте за споживанням калорій протягом дня. Пам’ятайте, що втрата ваги відбувається через дефіцит калорій. Тож або рухайтесь більше, або їжте менше.

  • Уникайте десертних вин. Вони містять більше цукру, відповідно – калорій.

Читайте також: Чому вино не таке корисне, як здається. Про склад вина та як алкоголь впливає на організм