Заміна м'яса бобовими знижує ризик хвороб серця на 14%. Чому це важливо під час COVID-19
Фото: depositphotos.com

Науково підтверджено, що заміна соковитого стейка на рослинні страви може принести користь здоров’ю.

Дослідження, опубліковане The BMJ, показало, що заміна червоного м’яса високоякісною рослинною їжею, такою як квасоля, горіхи або соя, може знизити ризик ішемічної хвороби серця (ІХС).

Учасниками дослідження стали 43 272 чоловіків. Їхній середній вік - 53 роки. Жоден з них не мав серцево-судинних захворювань або раку на момент участі у дослідженні.

Спостереження розпочалось у 1986 році та тривало 30 років. Учасники заповнювали детальну дієтичну анкету кожні 4 роки, де вказували рівень споживання червоного м'яса та рослинних білків. За період дослідження було задокументовано понад 4000 випадків ІХС, з них понад 1500 - летальні.

Дослідники зробили висновок, що кожна порція червоного м’яса збільшує на 12% ризик розвитку серцево-судинних захворювань. На 11% вищий ризик спостерігався під час вживання необробленого м’яса, а споживання переробленого червоного м’яса (сосисок, ковбас, бекону) збільшувало ризик хвороб серця на 15%.

Однак одна порція комбінованих рослинних джерел білка, які включають горіхи, бобові та сою, знижують ризик серцево-судинних захворювань на 14%.

Отже, перевага рослинних білків над червоним м’ясом у раціоні може допомогти зменшити кількість насичених жирів, холестерину та гемового заліза, які можуть підтримувати здоров’я серця.

"Рослинні білки збільшують рівень ненасичених жирів, клітковини, антиоксидантів, поліфенолів - все це може принести користь здоров’ю серця, зменшити шкідливий холестерин та покращити функцію судин серця", – коментує Ніколь Роуч, дієтолог лікарні Ленокс Хілл у Нью-Йорку.

Дослідження також показало, що заміна червоного м’яса цільнозерновими та молочними продуктами, а переробленого червоного м’яса на яйця може зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

"Ми рекомендуємо середземноморську дієту, яка містить менше вуглеводів", – сказала Анджалі Датта, кардіолог Нью-Йоркської пресвітеріанської медичної групи Квінз.

Червоне м'ясо та COVID-19

Це не перший раз, коли дослідники пропонують замінити червоне м’ясо на білок рослинного походження. Проте у часи локдауну через пандемію COVID-19 тема вживання червоного м’яса та рослинних білків є актуальною.

За даними The Harvard T.H. Chan School of Public Health споживачам доводилося стикатися з нестачею яловичини та свинини, а також зростанням цін, що змусило людей зупинити свій вибір на меншій кількості червоного м'яса.

Всесвітня організація охорони здоров’я також опублікувала рекомендації щодо харчування під час пандемії COVID-19. Рекомендовано споживати менше жиру, солі та цукру для зниження ризику ожиріння, серцевих захворювань, інсульту, діабету та деяких видів раку.

Проте це не значить, що варто зовсім відмовлятися від м'яса. Слід дотримуватись правил збалансованого харчування, у якому представлені як тваринні, так і рослинні білки.

Про усі тонкощі раціону під час локдауну можна прочитати тут