Що, якщо їсти постійно лише один продукт? Чому монодієти погіршують здоров’я та вагу
Фото: depositphotos.com

Кефір, гречка, яблука та навіть чорний шоколад по-своєму корисні для здоров’я людини. Проте лише за умови, що вони входять до складу здорового раціон.

Якщо людина споживає лише один з перелічених продуктів або єдину харчову групу (овочі, фрукти, молочні продукти), то це неодмінно матиме вплив не тільки на вагу, але й на здоров’я.

Як постійне споживання одного продукту впливає на організм людини пояснює лікарка-дієтолог Євгенія Розум.

Що таке монодієта?

Це схема харчування, яка передбачає споживання лише одного продукту або групи продуктів протягом тривалого часу. Тобто на сніданок, обід та вечерю людина споживає щось одне з переліченого: картоплю, яблука, яйця, кефір, грейпфрут, гречку, груші, кавун, банани або шоколад.

Серед груп особливою популярністю користуються: овочеві, фруктові, м’ясні та молочні монодієти.

Популярність такого виду харчування можна пояснити його простотою та швидким результатом. Людині не потрібно продумувати меню або стояти біля плити годинами, щоб приготувати купу різних страв. Все просто: вона бере яблуко і їсть його протягом кожного прийому їжі. Так за декілька днів або тижнів можна побачити на вагах -5-10 кг.

Проте ніхто не думає, що впродовж такого харчування організм перебуває в стресі. Адже за все, що так швидко нам дістається, ми розраховуємось своїм здоров’ям.

Як монодієта впливає на організм?

Для нормального функціонування організм потребує необхідну кількість мікронутрієнтів (вітамінів, фітонутрієнтів, клітковини, мінералів) та макронутрієнтів (білків, жирів та вуглеводів), Тобто для  тіла важлива різноманітна їжа.

Це суперечить ідеї монохарчування. Адже воно виключає будь-яку різноманітність. Навіть якщо ви харчуєтесь лише фруктами, але різними, то ви отримаєте приблизно однаковий набір поживних речовин.

У результаті розвивається дефіцит не тільки калорій, але й мікро- та макроелементів. Це стрес для організму, який спричиняє погіршення самопочуття, роботи імунної системи, функціонування шлунково-кишкового тракту, стану шкіри, волосся та нігтів. Наприклад, якщо організму не вистачає заліза, то органи та тканини страждають від гіпоксії (недостатнього насичення киснем).

Споживання лише фруктів може призвести до дефіциту білку. Скелет, судини, сполучна та м’язова тканини містять білок. Все це починає страждати, коли людина перестає споживати його джерела. Щоб кістки були міцними, а м’язова маса не втрачалась потрібна певна кількість амінокислот, які містяться в білку. Цього бракує людині, яка дотримується монодієти на базі небілкових продуктів.

З іншого боку, у фруктах є корисна клітковина, яка живить мікрофлору кишківника та сприяє здоровому травленню та випорожненню. Проте бактерії, які складають мікробіом кишківника, потребують різних харчових волокон. Тобто для підтримки здорової мікрофлори потрібно отримати клітковину не тільки з фруктів, але й овочів та круп. Так імунна система буде в ресурсному стані.

Окрім цього, скорочення вуглеводів може призвести до погіршення роботи підшлункової та щитоподібної залоз, а також печінки.

Монодієта та втрата ваги

Дотримуючись гречаної або кефірної дієти ви втратите вагу. Проте виникає питання: яким коштом? 

Якщо організм недоотримає білок, то буде використовувати ресурсні запаси, які містяться у м’язах. З часом м’язова маса буде зменшуватись, а жирова залишатиметься. Тобто зменшення ваги відбувається коштом втрати м’язів. Відновити м'язові волокна та тканину буде дуже складно.

Ба більше, монодієти не насичують організм повноцінно. Через постійний стрес тіло переходить в "режим економії". Обмін речовин сповільнюється до максимуму, щоб зекономити дорогоцінну енергію.

Інший недолік монодієти – неможливість харчуватися довго одним й тим самим продуктом. Тобто дієта рано чи пізно закінчиться, і людина повернеться до звичного раціону харчування. Організм після стресу дуже швидко поверне втрачені кілограми, але не у вигляді ресурсної м'язової маси, а жирової. Втратити її буде набагато складніше.

Також є загроза набрати надлишок ваги. Адже організм буде "боятися", що зараз йому дають їжу, а завтра знову змусять голодувати. Тому усе отримане він заздалегідь перероблятиме у жирову тканину.

Як втратити вагу та покращити здоров’я без дієт

Раджу поговорити з собою та домовитись не шукати легких та швидких результатів. Вашою метою має стати різноманітне збалансоване, а отже, здорове харчування.

Що це означає:

  1. Організуйте три-чотири прийоми їжі з чистими перервами між ними. Тобто відмовтесь від дрібних перекусів між основними прийомами їжі. Замість цього пийте воду.

  2. Харчуйтесь за "принципом тарілки": одна половина – різноманітні овочі (у свіжому або приготовленому вигляді) та фрукти/ягоди, друга – ділиться на дві четвертинки: складні вуглеводи (крупи, бобові, картопля, цільнозерновий хліб) та білкові (риба, яйця, м’ясо, птиця). 

  3. Приберіть з раціону перероблені продукти (ковбаси, сосиски, консерви), джерела доданого цукру та трансжирів.

  4. Рухайтесь. Фізичне навантаження не менш важливе, ніж їжа. Природа диктує нам, що ми маємо заслужити свою їжу фізичною активністю. Раніше щоб здобути продукти люди полювали, бігали за здобиччю, шукали поживні рослини. Зараз же нічого не змінилось: організм все ще – машина для рухів. Дайте йому виконати свою функцію.

Поєднання збалансованого раціону та фізичної активності покращить не тільки цифру на вагах, але й здоров’я та самопочуття.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин