Рідка їжа та сумний досвід дієт: 7 причин, чому виникає надмірний апетит
Фото: depositphotos.com

Надмірний апетит – це поле для досліджень, тому що людина – це єдність психології та фізіології, стверджує дієтологиня Тетяна Лакуста. На своїй Facebook-сторінці вона пояснила 7 основних причин сильного апетиту:

  1. Лептинорезистентність – зниження чутливості до "гормону ситості". Таблеток, які б допомогли подолати цей стан, не існує. Лікування – налагодження рутинного харчування.
  2. Нестача їжі протягом дня. "Фрази "їж на пів відра менше", "в Освенцимі товстих не було", "просто закрий рот" – вмонтовані у прошивку людей. Вони терплять голод, вважають, що переїдають. Але насправді, їдять мало, бо всюди пишуть, що вуглеводи = жир, жири = жир. Тільки вода та салат безпечні", – стверджує лікарка.
  3. Рідка їжа. Детокс-смузі на сніданок, лате на обід, крем-суп на вечерю. Відчуття ситості через розстягнення стінок шлунку просто не вмикається, тому що людина на соковій дієті та постійних розвантаженнях організму "заслуговує фігуру стражданням".
  4. Досвід дієт. "Що більше ви їли (тому що вам сказали, а не за бажанням) та більше мусили терпіти (бо так написано в дієті), то більше без потреби вимикається відчуття голоду та ситості. Людина або дуже голодна, або дуже переїла. Середнє відчуття відсутнє", – пояснює Тетяна.
  5. Порушення сну. Це одна з ознак депресивного та тривожного стану. Не чекайте – діагностуйте та лікуйте. Тоді переїдання протягом дня зменшиться. Адже нестача сну впливає на гормон голоду – ми вмотивовані їсти багато.
  6. Надмірний апетит після дієт. Обмежили себе – психіка не витримала і вирішила компенсувати це підвищеним апетитом. "Ви кажете "зрив", а я кажу "ви втомились від жорстких обмежень. Це нормально", – додає дієтологиня.
  7. Нав'язливий голод – це не про нестачу їжі, а про дефіцит любові, обійм, відпочинку, радісних емоцій.

"Замість гризти себе, коли ви переїли, спробуйте поспівчувати собі та розібратись, чому так сталось, де ваша вразливість. Наприклад, людина може не витримати ті випробування, що звалились на неї сьогодні. Жорсткі обмеження в часи війни – це свідомий крок до самовиснаження психіки, тому що їжа – це одне із задоволень. Любити смачно поїсти – це нормально", – підсумовує лікарка.

Читайте також: Не запивайте їжу кавою та чаєм. Як зробити страву кориснішою – радить дієтологиня