Зміст:
  1. Що таке ретиноїди
  2. Шкода та користь ретиноїдів
  3. Як правильно використовувати ретиноїди

У соцмережах користувачі та блогери транслюють різні методи догляду за шкірою. Не всі з них безпечні, корисні та придатні для кожного. Наприклад, використання таких препаратів, як ретиноїди, дуже індивідуальне.

Що це за засоби, коли їх використовувати та які є ризики самостійного застосування – LIGA.Life розпитала Ольгу Дідик, дерматовенерологиню-косметологиню, та Крістіну Чорновіл, дерматологиню й акне-експертку.

Що таке ретиноїди

Це узагальнена назва похідних від вітаміну А компонентів. Їх поділяють на:

  • натуральні: третиноїн, ретинол;
  • синтетичні: адапален та ізотретиноїн.

Обидва види ефективні для лікування пігментації, профілактики вікових змін. Окрім того, вони є основою лікування акне.

А для боротьби з вуграми та похідними хворобами ретиноїди поділяють на:

  • топічні – препарати зовнішньої терапії: креми, мазі, сироватки;
  • системні – препарати внутрішнього застосування: таблетки та капсули.

"Ретиноїди може використовувати кожна людина. Але потрібно правильно підібрати засіб, залежно від потреб шкіри", – наголошує Крістіна Чорновіл.

Крістіна Чорновіл

Шкода та користь ретиноїдів

"У США, країнах Європейського Союзу, Японії та низці інших держав деякі види ретиноїдів або частково доступні, або відпускаються за рецептом", – пояснює Крістіна.

У Державному реєстрі лікарських засобів України ретиноїди системного та топічного призначення також належать до рецептурних препаратів. Однак на практиці й в Україні, й за кордоном системні та топічні ретиноїди можна купити без лікарського призначення.

Цей факт спричинив шквал негативних реакцій у соцмережах. Наприклад, користувач X (Twitter) з ніком Ummy’s II Hands поділився досвідом роботи в мережі магазинів косметики Sephora: "Раніше я працював у Sephora. Скільки дітей приходило шукати ретинол! Адже вони бачили його в TikTok. Одного разу прийшла 17-річна дівчина, шукаючи третиноїн, тому що ретинол перестав працювати. Клянуся Богом, я був приголомшений!"

"Вводити ретиноїди без вказівок дерматолога – небезпечно, тому що є великий перелік побічних дій", – зауважує Ольга.

Зазвичай виробник вказує їх в інструкції. Серед поширених наслідків дерматологині називають:

  • Відсутність бажаного стійкого ефекту. Причиною може бути замала доза системних ретиноїдів.
  • Негативний вплив на весь організм: сухість шкіри та слизових оболонок, біль у суглобах та спині, головний біль, носові кровотечі, сухість у носі, анемія.
  • Загострення акне.
  • Зневіра у лікуванні. За відсутності позитивного ефекту люди хибно думатимуть, що вугрова хвороба ніколи не увійде в стан ремісії.
  • Дерматит, подразнення, сухість та лущення шкіри.

Наприклад, блогерка Євгенія Прорвіна має досвід побічних дій крему з косметичним ретинолом. Своїм негативним досвідом вона поділилася в TikTok.

За її словами, вона "щедро" нанесла крем з косметичним ретинолом на обличчя, не дізнавшись у косметолога правила використання. Тому Євгенія й гадки не мала, що це викличе негативну реакцію шкіри. Спочатку зʼявилися  почервоніння та лущення, а згодом зони нанесення почали боліти та покриватися кіркою.

@jane.prorvina

Не повторюйте моїх помилок 🥵 І розкажіть про свій досвід з ретинолом 👀

♬ Do I Make You Nervous, Corky? – nikomanjiro

Дерматологиня Крістіна Чорновіл також спостерігала подібні досвіди у своїй практиці.

"Кожна друга людина, що звертається за консультацією, уже має порушений шкірний бар’єр через використання не тільки ретинолу, але й кислот. Відтак розпочинаємо лікування з відновлення бар'єра", – зазначає Крістіна Чорновіл.

Окрім того, є ризик індивідуальної реакції, яку складно передбачити.

Адже непереносимість певного препарату можна констатувати після застосування та реакції шкіри на нього. Подібна ситуація сталася з блогеркою-інфлюенсеркою Аліною Сурковою.

Дерматолог призначив їй топічні ретиноїди та пояснив усі можливі ризики використання. Однак виникла індивідуальна алергічна реакція. Щоправда, це вже не перший подібний досвід.

"Шість років тому, через необережність та можливу некомпетентність дерматолога, я отримала опік після використання лікувального засобу. Мене не попередили про можливу алергічну реакцію, – каже Аліна та додає: — Коли я приїхала до дерматолога, мені сказали: "Такого не може бути". У сльозах та істериці домоглася того, щоб викликали інших експертів. Але, на жаль, через брак знань чи практичного досвіду лікарі й гадки не мали, що робити".

@alina__surkova ПОЯСНЮЮ Я застосувала засіб лише один раз, за інструкцією і з дотриманням всіх правил. Перолайт мені призначив лікар, але особисто мені засіб просто не підійшов (у мене дуже чутлива шкіра). 🫠 Більше розказую в інсті 💕🫶🏻 #perolite #cosmetics #acne ♬ Beat – beaty

Отже, хаотичним застосуванням ретиноїдів без консультації з лікарем ви тільки затягуєте перебіг хвороби та можливість ефективного лікування. До того ж Ольга додає: "Препарат може призначати лише лікар у певному дозуванні, відповідно до ваги людини".

Як правильно використовувати ретиноїди

"По-перше, якщо вас турбують висипання на обличчі, спині, грудях, вже наявні прояви акне чи його рецидиви – не зволікайте й одразу зверніться до дерматолога", – радить Ольга.

Ольга Дідик

Це стосується навіть підлітків. У 12-14 років можуть бути тяжкі форми акне. Тож не слід виправдовувати це віком і чекати, доки вугрі самі пройдуть.

"Наслідки несвоєчасного лікування можуть бути досить невтішні: велика кількість рубцевої тканини, важкий психологічний стан підлітків тощо", – додає Ольга.

Якщо лікар призначив ретиноїди, дотримуйтесь й інших базових порад:

  • Приберіть доглядову косметику, яка подразнює шкіру: скраб, кислоти, пілінги.
  • Утримайтеся від засмагання. Якщо плануєте перебувати під прямим сонячним промінням, обов'язково використовуйте сонцезахист.
  • Відмовтеся від походів до лазні на час лікування.
  • Не використовуйте травматичні процедури та депіляції.
  • Не плануйте вагітність. Дерматологині радять завершити приймання  системних ретиноїдів за три місяці до настання бажаної вагітності.
  • Не проводьте самостійне чищення обличчя.

"Чищення обличчя можна робити за показами, але обовʼязково попереджайте свого косметолога, що проходите лікування ретиноїдами", – додає Крістіна.

За два-три дні до процедури краще відмовтеся від використання препаратів.

А повертати ретиноїди після чищення слід лише за рекомендаціями косметолога. Зазвичай це не раніше, ніж за тиждень після процедури.

Однак ретиноїди – не панацея. Для бажаного стану шкіри також важливі підтримка шкірного барʼєра та правильний домашній догляд.

Щоб підтримати шкірний бар'єр:

  • Дотримуйтеся вищенаведених рекомендацій.
  • Виключайте агресивне очищення з доглядової рутини.
  • Вибирайте креми, сироватки та тоніки, які відновлюватимуть і зволожуватимуть. Це надасть шкірі ресурс для нормальної реакції на лікарський препарат.