Приберіть "сміття" з голови. Що таке пілінг шкіри голови та кому потрібен
Фото: depositphotos.com

LIGA.Life розпитала лікаря-дерматолога, трихолога та спеціаліста з хірургічного відновлення волосся Кузьму Хобзея про функції пілінгу, його відмінність від скрабу та наслідки неправильного використання.

Що таке пілінг

Це процес хімічного очищення шкіри від:

  • відлущеного рогового (верхнього) шару епідермісу;

  • шкірного сала, яке виділяється на поверхні шкіри сальними залозами. 

"Шкірне сало може склеюватись із лусочками епідермісу і утворювати характерну жирну лупу. Кислоти в пілінгу розм’якшують епідерміс та руйнують зв’язки між клітинами. Це сприяє відлущенню та очищенню", – пояснює трихолог.

Читайте також: Не бійтеся ботоксу і не спіть із макіяжем. Як доглядати за шкірою після 30 років

Чим відрізняється пілінг від скрабу

Пілінг зазвичай має кислотну основу (AHA кислоти і саліцилову кислоту), а скраби – засоби з абразивними (дрібнозернистими) частинками. Він також використовується для очищення шкіри, але механічного.

"Наприклад, людина наносить на шкіру голови скраб, який містить перемелені кісточки абрикосів або кавову гущу. Під час масажування шкіри скрабом ці абразивні частинки будуть механічно відлущувати відмерлі клітини", – додає Кузьма.

Перукарі та колористи можуть виступати проти скрабів. Тому що абразивні частинки можуть шкрябати волосся. Результат – втрата блиску.

У мережі можна знайти широкий перелік функцій пілінгу: зміцнює корені волосся, а отже, зменшує його випадіння, покращує приплив крові до волосяних цибулин, сприяє росту волосся та допомагає вилікувати лупу. Але чи це правда? 

"З точки зору медицини, я б не чекав покращення росту волосся чи зменшення його випадіння. Це маркетингові гасла, які не мають доведеного наукового підтвердження. Наприклад, якщо засіб містить ментол, гострий перець чи нікотинову кислоту, то дійсно відбудеться притік крові та розширення судин. Та чи покращує це ріст волосся? Щоб довести цю гіпотезу, варто провести наукове дослідження. Але я таких не зустрічав", – пояснює лікар.

Пілінг не може зменшити випадіння волосся. Цей міф виник через те, що лусочки шкіри, які не змились вчасно, можуть утримувати волосся, яке вже готове випасти. А після пілінгу прибирається не лише це волосся, але й те, що мало випасти завтра чи післязавтра. Через розм’якшення шкіри воно випало раніше. Відповідно – наступні два дні після процедури кількість волосся, яке випадає, зменшується. Тому що воно вже випало під час процедури.

Детальніше про процес випадіння волосся читайте за посиланням: Чому свербить голова і випадає волосся через стрес? Пояснює і радить лікар

"Пілінг – не засіб проти лупи. Лупа – це хронічний стан, якому не допоможе одноразове використання кислот. Звичайно, ви помітите результат відразу після процедури, адже у пілінгу вища концентрація дієвих речовин та є елементи механічної дії, на відміну від шампуню. Проте якщо не підтримувати цей результат постійно адекватним доглядом, бажаного ефекту не буде", – пояснює Кузьма.

Кому потрібен пілінг шкіри голови

Зазвичай цю процедуру радять людям, які неправильно вибирають шампунь, відповідно – некоректно миють голову.

Типова ситуація: людина відчуває свербіж чи дискомфорт, звернулась до лікаря. Він проводить трихоскопію, виявляє потребу в очищенні шкіри, рекомендує пілінг.

Ще один приклад: чоловік, який лисіє, миє голову дитячим шампунем. Тому що в соцмережах сказали, що "це допомагає проти випадіння волосся". А це – брехня, каже лікар. Дитячий шампунь не очищує шкіру голови від усього "сміття". Його накопичення може призвести до порушення складу мікрофлори шкіри і, як наслідок, викликати подразнення шкіри. Тож вчасне проведення пілінгу допоможе запобігти запаленню.

Подібна ситуація – після кератинового вирівнювання волосся колорист порадив жінці користуватися делікатним шампунем. Це зменшить пошкодження волосся, але не очистить шкіру від продуктів сальних залоз.

"Результат накопичення шкірного сала – себорея, а згодом – розвиток себорейного дерматиту. Рано чи пізно виникне дискомфорт, жінка звернеться до лікаря. Він порадить пілінг шкіри, щоб прибрати нашарування незрозумілих субстанцій", – пояснює Кузьма.

Також пілінг буде корисним перед використанням інших зовнішніх засобів. Наприклад, людина лікує втрату волосся та використовує спеціальний лосьйон. Якщо шкіра буде забрудненою, частина лосьйону піде на просочення лусочок рогового шару. 

Хочу зробити пілінг вдома. Чи варто?

Краще відмовитися від цієї ідеї, каже трихолог. Тому що традиційно процедура очищення відбувається так:

  • на шкіру голови намащують кислоту;

  • нейтралізують її;

  • змивають.

"Якщо це зробити вдома самотужки, можна отримати хімічний опік, який може призвести до випадіння волосся", – пояснює Кузьма.

Пілінг – хімічний засіб. Його надмірне використання може призвести не тільки до опіків, але й контактно-алергічного дерматиту. Ви можете навіть не зрозуміти, що маєте його.

Серед симптомів – легкий свербіж та стягнення шкіри голови. Але хронічний контактний дерматит може призвести до випадіння волосся. Тому слід уникати самостійних призначень таких засобів.

Часто пілінг взагалі не потрібен. Лікар допоможе підібрати шампунь, який має подібні властивості, і схему його використання.

Читайте також: Пекельні маски та бойкот фену. Поради з інтернету про випадіння волосся коментує трихолог