Їстимете більше рослинних продуктів – зменшите вісцеральний жир. Дослідження
Фото: pexels.com

Зелена середземноморська дієта зменшує кількість вісцерального жиру на 14%. А традиційний варіант цієї дієти – лише на 7%. Про це йдеться у нещодавньому дослідженні, опублікованому в BMC Medicine.

Що таке вісцеральний жир

Це жир на животі, який оточує внутрішні органи: печінку, підшлункову залозу та нирки. Надлишок вісцерального жиру може шкодити здоров’ю та призвести до серцево-судинних хвороб, діабету та навіть деменції. Детальніше про це – за посиланням.

Одним із найефективніших способів зменшити вісцеральний жир – налагодити здорове харчування.

П’ять років поспіль найздоровішою дієтою визнають середземноморську (MED). Вона забезпечує численні переваги для здоров’я: від покращення стану кишківника до зниження ризику вікових дегенеративних захворювань. Проте у 2020 році дослідницька група DIRECT PLUS представила концепцію "зеленої" середземноморської дієти, що має не менше позитивних властивостей.

Зелена та традиційна середземноморські дієти: у чому різниця

Ключова відмінність – споживання червоного м’яса. У зеленій MED воно виключене, а традиційна час від часу дозволяє. Зелений варіант дієти базується на рослинних білках та джерелах антиоксидантів поліфенолів (зелений чай, волоські горіхи тощо). Окрім того, її раціон більш структурований та передбачає певну кількість калорій, білків та продуктів, які слід їсти щодня. Натомість традиційна MED більш узагальнена.

Попри те, що обидві дієти багаті антиоксидантами, зелена MED краща для профілактики та лікування хронічних захворювань (гіпертонії, діабету, хвороби Альцгеймера). Про це виданню Healthline розповіла дослідниця та дієтологиня Хіла Зеліха.

Читайте також: Середземноморська дієта: що це таке й чим вона корисна

Користь зеленої середземноморської дієти

Зелена MED пропонує такі ж переваги для здоров’я, як і традиційна, наприклад:

  • зниження ризику хронічних захворювань;

  • зниження холестерину;

  • здоровіший рівень артеріального тиску.

Проте дослідження 2021 та 2022 років довели додаткові переваги:

  • зменшення окружності талії;

  • зниження діастолічного артеріального тиску;

  • захист від вікової атрофії мозку через високий вміст поліфенолів.

Вплив поліфенолів на втрату ваги

Поліфенольні антиоксиданти поширені в продуктах рослинного походження. Серед джерел: ягоди, артишоки, червона цибуля, шпинат, насіння льону, кава, чай, какао, трави і спеції, оливки та горіхи.

За словами Зеліх, вплив поліфенолів у зеленій MED може викликати більший розпад жирних кислот і витрати енергії. Врешті це може вплинути на кількість накопичення жиру в організмі. 

Нещодавнє дослідження доводить, що саме поліфеноли допомагають зменшити вісцеральний жир. Учасники, які дотримувались зеленої MED, мали вищий рівень поліфенолів у плазмі та сечі. Цей показник може пояснити зменшення вісцерального жиру в людей цієї групи.

Інші дослідження також підтверджують зв’язок між поліфенолами та зменшенням вісцерального жиру. За словами клінічної дієтологині Лаури Айзексон, це відбувається, тому що поліфеноли можуть допомогти блокувати всмоктування жиру після їди, збільшити надходження глюкози в м’язи, зупинити утворення нових кровоносних судин у жировій тканині та зменшити хронічне запалення.

Читайте також: Їжте заморожені та консервовані продукти, але не робіть ці 5 помилок