Тріщини, лущення та тверда шкіра. Як почистити п’ятки та не нашкодити собі
Фото: depositphotos.com

LIGA.Life розпитала дерматологиню Катерину Бакіко про ефективні та нешкідливі способи чищення п’ят від загрубілої шкіри. Лікарка також пояснила потенційні причини виникнення такої проблеми.

Чому виникає загрубілість шкіри п’ят

"Це доволі розповсюджена проблема, яка у більшості випадків не є питанням здоров’я. Загрубілість шкіри п’ят – більше про естетичний дискомфорт. Проте інколи п’яти можуть тріскатись, інфікуватись, а відповідно – боліти", – пояснює Катерина.

Поширені причини загрубілості п’ят:

"Спочатку шкіра потовщується. Це відбувається не за один день, інколи для цього потрібні роки. Якщо людина багато рухається чи стоїть, то виникають тріщини. Біль – наслідок вторинної інфекції, яка потрапляє у вхідні ворота – "тріщини". Тоді вони довго не загоюються, кровоточать і призводять до запалення шкіри", – розповідає дерматологиня.

Також можливими причинами можуть стати:

  • надмірна вага;

  • тривале стояння, особливо на твердій підлозі. Наприклад, це поширена проблема серед перукарів. 

  • часте та довготривале носіння відкритого взуття. Тому що воно недостатньо добре забезпечує фіксацію п'ятки (жирового прошарку на стопі), відтак вона може частіше тріскатися.

Серед рідкісних, але можливих причин загрубіння шкіри:

  • недостатність жиророзчинних вітамінів. Наприклад, коли людина має синдром подразненого кишківника або проходить курс хіміотерапії.

  • генетичні захворювання, як кератодермія. У таких людей від дитинства – загрубілість п’ят.

Читайте також: Тріщини на п'ятах та свербіж. Як лікувати та запобігати грибковим інфекціям стоп

Лущиться шкіра на п’ятах. Що робити

"Лущення може сприяти загрубілості шкіри. Одним із методів профілактики є самостійне відлущення нашарувань. Але кардинально і безповоротно цю проблему вирішити не можна. На жаль, немає спеціальних пігулок, вітамінів чи БАДів, які зроблять шкіру дорослої людини м’якою, як у новонароджених", – наголошує експертка.

Щоб відкоригувати проблему, слід доглядати за цією ділянкою шкіри. В міру загрубіння – періодично відлущуйте її:

  1. Зробіть ванночку з теплої води та мила. 

  2. Опустіть туди ноги та потримайте до 20 хв.

  3. Можете використати пемзу, абразивну мочалку або терку. Так ви допоможете ніжно відлущити верхній шар шкіри. Але не тріть занадто сильно, це може лише збільшити кількість тріщин чи пришвидшити їхнє утворення.

  4. Добре витріть ногу, щоб п’ятка була сухою.

  5. Нанесіть крем для стоп або вазелін. 

  6. Можете вдягнути шкарпетки. 

"Проте не потрібно відлущувати шкіру агресивними способами: лезом, ножем чи бритвою. Адже це сприяє утворенню ран та тріщин. Якщо ви самотужки не можете впоратись, зверніться до лікаря-подолога. Він має апаратуру, яка допоможе проаналізувати проблему та призначити процедури або лікування", – додає Катерина.

Чи можна чистити п’яти содою та лимоном

В мережі існує чимало "народних порад": маски для ніг із медом, морською сіллю, оливковою олією, аспірином та ванночки з цибулею, оцтом тощо. Серед найпопулярніших порад – ванночки із содовим розчином та натирання п’ят лимоном.

"Але немає досліджень, які б довели, що сода ефективніша за звичайну теплу воду з милом. Вона може дещо зменшити свербіж, але п’ятки зазвичай чешуться, коли є тріщини. В такому випадку не варто експериментувати з народними методами. Наприклад, ванночки з травами можуть викликати контактний дерматит – запалення шкіри", – стверджує дерматологиня.

Натомість лимон – не шкідливий, якщо у вас немає алергії. Його кислота має легкий пілінг-ефект, тобто допомагає відшарувати верхній шар шкіри. Тож п’ята може очиститись від бруду та стати дещо світлішою. 

"Проте і лимони, і огірки містять низьку концентрацію кислот. Тому, щоб отримати бажаний результат, доведеться довго гратися з такими методами. Рекомендую віддавати перевагу дослідженим косметичним засобам, які мають вищу концентрацію кислот. Вони швидше дають необхідний ефект", – радить Катерина.

Чи працюють скраби та косметичні маски для ніг

Скраби – це засоби з абразивними (дрібнозернистими) частинками. Їхнє використання не протипоказане. Головне – не натирати шкіру до почервоніння. Наносьте скраб легкими масажними рухами. Так ви поступово відлущуватимете верхній шар шкіри.

Масочки для ніг із кремами у вигляді шкарпеток – також непогана ідея, стверджує лікарка.

"Основний компонент таких масок – живильна речовина, жирний середник (крем, ланолін, вазелін), який гарно зволожує шкіру, і саліцилова кислота або сечовина. Це речовини, які хімічним методом гарно відлущують верхній шар шкіри. Замінником таких масок може стати крем для стоп. Зазвичай вони мають подібний склад".

Коли варто звернутися до лікаря

Якщо тріщини на п'ятах болять та кровоточать, заважають виконувати звичну роботу, стояти чи ходити, то слід відразу звернутися до спеціаліста. Тому що крем, мазь чи навіть вазелін не допоможуть, якщо туди потрапила вторинна інфекція.

Серед ознак інфекції:

  • рани, які не загоюються;

  • жовта кірочка;

  • почервоніння;

  • набряки;

  • біль;

  • температура;

  • поширення почервоніння на гомілку чи великі площі шкіри.

"У такому разі консультація лікаря необхідна. Тому що людина потребує медикаментів та спеціальних мазей/кремів – протизапальних, антибактеріальних чи протигрибкових", – додає дерматологиня.

Читайте також: Не бійтеся ботоксу і не спіть із макіяжем. Як доглядати за шкірою після 30 років